Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako kupovati na AliExpress-u?

Kako kupovati na AliExpress-u?

Evo detaljnog uputstva koje će vam pomoći da izvadite odgovarajuću karticu za plaćanje putem interneta, da se registrujete na AliExpress.com sajtu, da pronađete što boljeg prodavca i telefon, kao i to kako da izvršite plaćanje i završite porudžbinu.

Sigurno ste do sada od vaših prijatelja mnogo puta čuli da su nešto veoam povoljno kupili preko tamo nekog kineskog sajta. Nisu vas slagali jer stvarno postoje kineski sajtovi koji nude određene proizvode po neverovatno niskim cenama.

 



Jedan od najpopularnijih je AliExpres.com. No, treba da znate da to nije jedini kineski sajt preko koga se inače kupuju raznorazne stvari, pa i telefoni. Ima mnogo drugih koji su takođe zanimljivi i pouzdani:

- Gearbest.com

- Geekbuying.com

- Banggood.com

U današnjem tekstu nećemo pokriti sve sajtove, već ćemo obuhvatiti samo jedan: AliExpress.com. Pre nego što krenemo sa “korak po korak” uputstvom, dobro je da znate neke stvari o ovoj platformi.

AliExpress.com nije jedna prodavnica, kao što je recimo Amazon.com, koja ima svoje skladište sa gomilom različitih proizvoda koji čekaju na svog kupca. Ne! Radi se o sistemu tj. online platformi koji predstavlja ogroman broj kineskih prodavnica koje žele da svoju robu prodaju širom planete.



Ranije je to bio daleko teži posao za kineske prodavnice koje su morale da budu prilično dobro opremljene, kako robom, tako i partnerima koji bi joj omogućili vidljivost i isporuku širom planete. AliExpress to rešava jednom vrlo dobro osmišljenim sistemom koji kupcima garantuje isporuku i verodostojnost opisa plaćenog proizvoda.

To znači da kupac kupuje ono što je ponuđeno, a ne “mačku u džaku”. U slučaju da kupac bude prevaren pogrešnim opisom, neispravnim ili neisporučenim proizvodom, on nakon žalbe AliExpress.com sajtu dobija svoj novac nazad. Dakle, ne treba da se bojite pri kupovini sve dok pratite naša uputstva i savete. Pa hajdemo onda da vidimo kako obaviti kupovinu na AliExpress.com sajtu?

Vađenje odgovarajuće kartice za online plaćanje

Prvi i osnovni korak je obezbediti novac i odgovarajući način plaćanja. Iako zvuči komplikovano, to se rešava u roku od 10 minuta jednom kada se nađete u ekspozituri neke banke.

Mi smo do sada koristi Raiffeisen-ovu "Visa Electron" karticu kao trajno rešenje, kako za online kupovinu u dolarima, tako i u našoj RSD valuti. Ono što je nas privuklo da se odlučimo za Raiffeisen je to što su među prvima omogućili beskontaktno plaćanje telefonom (putem NFC tehnologije), kao i zbog toga što imaju bankomate putem kojih apsolutno sve možete da uradite! Putem njihovih specijalnih bankomata koji su dostupni 24h, moguće je uplatiti novac na devizni ili dinarski račun, podići ga, razmeniti evre u dinare ili obrnuto, ali i platiti neki račun odamh na bankomatu.



Nećemo preterano sada zalaziti u detalje koje mesečno održavanje i slično jer ovo nije recenzija njihvih usluga, već samo predlog. Neko možda privremeno rešenje za online plaćanje nudi UniCredit banka. Oni su prvi krenuli sa “prepaid” master karticama koje su uglavnom imalu tu “poklon” namenu jer su jednokratne i ne mogu se dopuniti.

Ukratko rečeno, dovoljno je da odete do UniCredit banke, da ponesete novac koji ste namenili za kupovinu telefona (plus 200 dinara) i u roku od 10 minuta dobićete karticu kojom možete da kupujete preko AliExpress.com sajta. No, nešto više o UniCredit prepaid kartici smo napisali u priloženom članku:

>> Kako najbrže, najlakše i najpovoljnije doći do kartice kojom možete plaćati putem interneta? <<



*Napomena

Fotografije iz priloženog uputstva možete pogledati na priloženom linku, u punoj rezoluciji, radi jasnijeg uvida u situaciju:

>> Kako dodati debitnu karticu i kupiti telefon preko AliExpress aplikacije <<

Kako napraviti nalog na AliExpress sajtu?

Prilažemo vam uputstvo koje se može primeniti putem AliExpress aplikacije, a putem web sajta. Razlog tome su popusti koji se nude ukoliko kupujete putem aplikacije i naravno, sve je mnogo lakše putem aplikacije.

1. Prvo preuzmite aplikaciju na vaš telefon:

>> AliExpress <<

2. Pokrenite je i dodirnite “tri crtice” taster u gornjem levom uglu ekrana.

3. Kada se pojavi panel sa dodatnim opcijama, dodirnite na “Join Free” tekst u smam vrhu ekrana.

4. Na novoj stranici će vam se pojaviti četiri načina prijavljivanja:

Sign in with Facebook - Putem svog Facebook naloga

Sign in with VK - Putem svog VK naloga (Ruska alternativa Facebook-a)

Sign In with Google - Putem svog Google naloga

Use Email - Putem svoje email adrese.

5. Mi naravno predlažemo da se prijavite putem vašeg Google naloga jer na će taj način sve biti idealno sinhronizovano.

6. Nakon što dodelite sve dozvole za kreiranje AliExpress naloga putem Google naloga, prijavljivanje će biti izvršeno.

7. Uvek možete podesiti fotografiju vašeg AliExpress naloga i uneti tačne informacije o vama.

Kako kupiti telefon i pritom dodati karticu za plaćanje putem AliExpress sajta?

Ok, sada kada imate AliExpress nalog, vreme je da dodate karticu putem koje ćete plaćati pri kupovini. Pretpostavljamo da vam jasno da se plaćanje robe vrši pri porudžbini, ne pri preuzimanju. Evo procedure.

1. Pokrenite AliExpress aplikaciju i pretražite telefon koji želite da kupite.

2. Obavezno obratite pažnju na sledeće stvari:

- Da li je isporuka besplatna

- Da li prodavac ima pozitivne ocene

- Da li oglas ima pozitivne komentare

3. Dakle, uzimajuću u obzir stvari na koje treba da obratite pažnju, dodirnite na oglas koji ima barem 4.9 ocenu, ako ne i 5. Takođe, veoma je bitno da je telefon prodat u velikom broju kako bi ta visoka ocena bila merodavna i kako bi mogli da pogledate komentare kupaca.

4. Jednom kada pristupite oglasu, proverite još jednom da li piše “Free shiping” i da odmah se spusite do sekcije “Latest Feedback” kako bi pročitali komentare.

5. Ukoliko su vas komentari drugih kupaca uverili da se radi o dobroj kupovini, onda možete početi sa naručivanjem. Ne zaboravite, ako postoji samo 5 do 10 komentara i oni su mahom pozitivni, moguće je da je sve to namešteno tj. komentarisano sa namerom da se stvori privid.

6. Pre dodira na taster “Buy Now” odaberite boju ili verziju telefona, u zavisnosti od modela koji kupujete. Nekada telefoni dolaze sa više ili manje RAM / ROM memorije tako da je potrebno prvo odabrati željeni model. To radite dodirom na “select” taster koji se obično nalazi u produžetu naslova koji vezan za izbor. U našem slučaju je to boja i skladište iz kojeg stiže telefon.

7. Jednom kada definišete vaš izbor, dodirnite na crveni “Buy Now” taster.

8. Ukoliko ranije niste definisali adresu za isporuku, to ćete onda omah uraditi u okviru “Order” stranice. Odmah ispod “Shipping Address” naslova ćete imati “Change” taster koji treba da dodirnete.

9. Informacije o vašoj adresi unosite na uobičajen način. Kada završite, samo dodirnite na “Save” taster.

10. Nakon određivanja adrese isporuke je potrebno uneti način plaćanja. Odmah ispod naslova “Payment Methods” boravi opcija “Select payment option” koju treba da dodirnete.

11. U našem slučaju je to “Add a new credit / debit card”.

12. Kada se pojavi forma, popunite je na sledeći način:

- U prvo polje unesite broj koji je ugraviran sa prednje strane vaše debitne kartice.

- U naredna dva polja unesite mesec i godinu isteka vaše debitne kartice.

- U četvrto polje sigurnosni kod koji se nalazi na poleđini kartice. Obično taj kod sadrži tri cifre.

- U poslednja dva polja unesite vaše ime i prezime.

13. Na kraju, pre dodira na “done” taster, aktivirajte prekidač za čuvanje kartice kako pri narednoj kupovini ne bi morali da unosite ove informacije iznova.

14. Kako bi priveli kupovinu kraju, spustite se niz stranicu i dodirnite na taster “Pay Now”

To je to! Uspešno ste kupili telefon! Sada je preostalo da sačekate da on stigne iz Kine. Obično to traje oko 20 do 30 dana. Naravno, uvek možete da pratite paket u okviru kategorije “orders”.