Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako montirati klipove na telefonu?

Kako montirati klipove na telefonu?

Evo kako da pravite naprednije video klipove koji sadrže prelaze, animaciju, tekstove i sve što ide uz jedan zanimljiv video. Što je najbitnije, sve potpuno besplatno i dostupno za Android i iOS uređaje.

Već duže vreme znamo za jednu vrlo naprednu aplikaciju za montiranje video snimaka na telefonu ili tabletu. Sada smo ugrabili dovoljno vremena kako bi vam napravili kratko uputstvo za korišćenje i uputili vas u to šta je Filmora GO aplikacija sposobna da obavi.

 



Pomoću Filmora GO aplikacije je moguće napraviti vrlo zanimljive video klipove jer poseduje pregršt opcija kao što su animirani slojevi, prelazi, pozadinska muzika, teme, alatke za korekcija boja, oštrine, osetljenja i slično.

Vrlo jednostavno se mogu nanizati video snimci, zajedno sa fotografijama i dodati određeni filteri, prelazi tj. tranzicije, kao i titlovi, odnosno tekst preko videa. Za Filmora GO bez imalo straha možemo reći da je bolji softver od većine programa koji se koriste na računaru.

Korisnički izgled je izuzetno intuitivan, a to potvrđuje činjenica da se čak i deca snalaze sa Filmora GO aplikacijom. Za razliku od računara, proces montiranja video snimaka je vrlo fluidan, bez zastoja i poteškoća. Naravno, što je telefon moćniji, to je iskustvo prilikom korišćenja Filmora GO aplikacije bogatije.

Mi ćemo u nekom buduće vreme praviti video recenziju Filmora GO aplikacije te ćemo sada samo ukratko opisati koje su opcije na raspolaganju, čemu služe i kako se one koriste. Prvo preuzmite aplikaciju za na svoj uređaj pa onda možemo da krenemo:

Android

>> Filmora GO <<



iOS

>> Filmora GO <<

Kada pokrenete Filmora GO aplikaciju, imaćete veliki “+” taster, ispdo kog piše “Create new video”, pomoću kojeg dodajete video snimke i fotografije koje želite da montirate. Dodirom na taj taster prelazite na stranicu gde će vam sadržaj biti izlistan prema tipu.



Pa, pod isečkom “Video” će biti video snimci, a pod isečkom “Photo” će biti izlistane fotografije. U produžetku ćete imati i isečke “Preset, Facebook, Instagram Google” i slično.

Kada odaberete sadržaj koji želite da montirate, dodirnite na crveni “Next” taster koji je smešten u gronjem desnom uglu. Ako vaš odabir sadržaja podrazumeva video snimke, a vrlo verovatno hoće, pre nego što nastavite dalje biće potrebno da odaberete od kog do kog trenutka će vam snimak biti isečen.



To radite pomerajući taster po traci koja se niza ispod odabranog videa. Nakon što sve podesite, jednostavno dodirnite na “Add” taster koji se nalazi u produžetku tračice. Na ovaj način uklanjate onaj deo koji vam nije potreban.

Svaki novi video dodajete vraćanjem jednim korakom unazad, selektovanjem i isecanjem, o kojem smo upravo govorili. Kada završite dodavanje sadržaja, ponovo dodirnite na crveni “Next” taster koji se nalazi u gornjem desnom uglu ekrana.

Kada završite sa odabirom sadržaja za montiranje, prikazaće vam se prozor u kom pregledate montirani video i opcije za montiranje koje se nalaze oko njega.

Sa desne strane imate taster “Themes” gde možete odaberete razne neke teme koje će automatski napraviti neki zanimljiv video koji podrazumeva unapred definisane filtere, prelaze, efekte, pozadinsku muziku, tekst i slično. Veliki je izbor tema i njeih možete pregledati sa leve strane ekrana.

Temu je uvek moguće prepraviti po pitanju teksta, pozadinske muzike i slično dodirom na “Edit Tools” taster koji se nalazi ispod tastera “Themes”, na dnu liste.

Na toj listi se nalaze i taster “Transition” gde možete izabrati drugačije prelaze. Zatim “Music” gde možete dodati pozadinsku muziku ili “Ratio/Crop” gde možete promeniti format videa.

U suštini, opcija “Edit Tools” krije sve te napredne ocpcije koje video čine zanimljivim. Evo čemu one služe:

Trim Clip - Skratite video kako bi uklonili neželjeni deo snimka ili podesite da se snimak prikazuje unazad.

Crop - Zumirajte video kako bi pažnju skrenuli na određen deo videa tj. kako bi promenili kadar.

Subtitle - Dodajte tekst preko videa koji možete biti animiran, različite boje ili nekog drugačijeg fonta. Aplikacija nudi veliki broj različitih fontova i animacija. Moguće je odrediti tačan trenutak pojavljivanja i nestajanja teksta.

Pip - Takozvana “slika u slici” opcija koja omogućava dodavanje videa ili fotografije preko postojećeg videa. Uz različite tranzijcije za prikazivanje sekundarne fotografije ili videa, dostupne su i alatke za umanjivanje ili uvećanje, kao i alatka za rotiranje. Moguće je odrediti tačan trenutak pojavljivanja i nestajanja fotografije tj. videa.

Voiceover - Naknadno dodajte ton snimajući mikrofonom telefona.

Audio Mixer - Kontorlišite jačinu pozadinske muzike, izvornog tona videa ili tona koji ste dodali snimajući mikrofonom telefona.

Filters - Primenite filter kako bi video bio stilizovanog izgleda (drugačije boje)

Overlays - Izaberite između 12 efekata koji će se primeniti preko videa. Na raspolaganju su curenje svetla, pahunje koje padaju, stara filmska traka i slično.

Elements - Dodajte elemente u video. Ti elemtni mogu biti naimirane linijeice, srculenca, strelice ili zvezdice.

Titles - Postavite naslov koji ima određenu animiranu temu. Idealno za najavu videa.

Speed - Podesite brzinu prikazivanja videa. Tu može usporiti ili ubrzati određene delove videa.

Rotate - Rotirajte video oko svoje ose ili primenite “ogledalo efekat” vertikalno ili horizontalno.

Adjust - Koristeći veliki set alatki korigujte boje, osvetljenje, oštrinu, kontrast, toplinu videa ili dodajte vinjetu.

Duplicate - Duplirajte video ili fotografiju.

Delete - Izbrišite video ili fotografiju.

Po završetku montiranja, dovoljno je dodirnuti na “Save” taster koji se nalazi u gornjem desnom uglu ekrana i sačekati da se video završi.

Nakon što se video sačuva, na raspolaganju će biti razne opcije za deljenje videa na društvenim mrežama ili putem aplikacija za dopisivanje.

Kao što vidite, mnogo toga je moguće uraditi sa Filmora GO aplikacijom na jedan krajnje jednostavan i automatizovan način. Evo primer videa koji smo napravili Filmora Go aplikacijom.

Mi za sada nismo čuli za neku napredniju i intuitivnjiu aplikaciju od ove. Ali, da postoje slične njoj i u drugim segmentima možda čak bolje, to ne sporimo. Pisali smo vam o njima pa ukoliko želite, evo nekoliko linkova koji mogu upotpuniti vaš projekat na kojem radite:

>> Kako napraviti kvalitetne video snimke pomoću telefona? <<

>> Kako napraviti video sa slikama i muzikom na telefonu? (VIDEO) <<

>> Kako ulepšati video snimke na telefonu? (VIDEO) <<

>> Najbolje aplikacije za brzu montažu tj. etidovanje video snimaka na telefonu! <<

>> Kako ulepšati selfie fotografije na telefonu kao "profesionalac"? [Android, iOS] (VIDEO) <<