Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako da se aplikacije prikazuju u malim prozorima?

Kako da se aplikacije prikazuju u malim prozorima?

Evo kako da podesite svoj telefon ili tablet tako da se sve aplikacije prikazuju u pojednimačnim prozorima, baš kao na Windows 10 platformi!

Nema sumnje da je Android platforma jedan od najboljih, ako ne i najbolji operativni sistem za mobilne uređaje. Međutim, Android nije tako efikasan i koristan kada su u pitanju uređaji sa većim ekranom. Primera radi, Windows 10 tablet računari su daleko korisniji i zgodniji za korišćenje u odnosu na Android tablet računare.

 



Zašto je to tako? Zašto korisnici nikako ne mogu da se naviknu na velike Android tablete? Pa, odgovor leži u samom korisničkom izgledu, a po svemu sudeći, korisnicima nedostaje mogućnost da aplikacije koriste u zasebnim prozorima radi “multitasking-a” i lakše organizacije.

Znate kako, Nokia nije želela da se prilagodi pa je nestala iako je bila džin u odnosu na konkurenciju! Isto to može da se dogodi sa Android platformom ukoliko se i ne prilagodi. Google je to uvideo i polako krenuo adaptacijom Android platforme uređajima sa ekranom veće dijagonale.

Android 7 Nougat donosi prve rezultate! Međutim, oni ne dolaze do izražaja ukoliko vi, korisnici, ne odradite neke blage modifikacije. U tome ćemo vam mi pomoći! U daljem tekstu ćemo vam napisati šta treba da uradite kako bi imali Android 7 Nougat tablet ili telefon sa aplikacijama koje istovremeno rade u zasebnim prozorima.

Aktivacija opcije "zasebni prozori" u kategoriji “programerske opcije”

Od kako je Google lansirao Android 7 Nougat, moguće je koristiti aplikacije u zasebnim prozorima, ali samo ukoliko određeni uslovi budu ispunjeni. Jedan od tih uslova je aktivirana funkcija “Prinudno omogući promenu veličine aktivnosti”.

Ta funkcija se nalazi u kategoriji opcije programera. U slučaju da tu kategoriju još niste aktivirali, budući da je fabrički sakrivena, na ovom LINKU imate detaljno uputstvo koje će vam pomoći da je aktivirate.

Dakle, kada pristupite kategoriji “Opcije programera”, spustite se skroz niz listu i na samom dnu ćete pronaći naslov “Prinudno omogući promenu veličine aktivnosti” u čijem produžetku je prekidač koji treba da aktivirate! Omah potom ponovo pokrenite telefon.



Taskbar aplikacija

Google jeste omogućio korišćenje aplikacija u zasebnim prozorima na Android 7 Nougat verziji, ali nije obezbedio korisnički izgled za to. Baš zbog toga vam je potrebna aplikacija koja će rešiti taj problem. Jedna od njih je i Taskbar koju mi između ostalog i preporučujemo!

Možete je preuzeti sa Google Play prodavnice ili direktno sa ovog LINKA

Postavljanje Taskbar aplikacije

Prvo što treba da uradite jeste da pokrenete Taskbar aplikaciju i da aktivirate prekidač koji se nalazi u na samom vrhu ekrana, u produžetku naslova “Taskbar”.



Čim aktivirate prekidač, u donjem levom uglu ekrana će se pojaviti plutajući taster putem kojeg ćete kontrolisati prozore aplikacija. Sada odaberite kategoriju “Freeform mode” i kada se pojavi nova stranica, takođe u samom ekrana, u produžetku naslova “Freeform mode” imate prekidač koji treba da aktivirate. I na kraju samo štiklirajte opciju “Freeform window support”.

Dodatne opcije

To je u suštini to po pitanju aktiviranja režima zasebnih prozora. Već sada možete koristiti aplikacije u zasebnim prozorima koji se mogu preuveličati. Uglavnom, imajte na umu da plutajući taster služi za kontrolisanje svih tih aplikacija koje se prikazuju u zasebnim prozorima.

Uvek treba izbrisati sve nedavno korišćene aplikacije pre pokretanja same Taskbar aplikacije kako ne bi došlo do nekog konflikta. U samim podešavanjima Taskbar aplikacije je moguće pronaći mnoštvo korisnih opcija koje prilagođavanjem prema vašim preferencama mogu upotpuniti celo to korisničko iskustvo. Primera radi, plutajući taster možete podesiti da bude glavni taster za pokretanje aplikacija, umesto onog putem kojeg ste ranije koristili za pristupanje fioke sa aplikacijama.



Vidžeti su isto tako dostupni tako da toga ne mora da se odreknete ukoliko volite  da ih koristite. Sve u svemu, ovo je stvarno cool način da dodatno prilagodite svoj Android tablet ili telefon. Ovo je praktično idealno rešenje za sve probleme kada je reč o ljudima koji baš vole Android platformu.