Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako napraviti fotografiju sa zamućenom pozadinom?

Kako napraviti fotografiju sa zamućenom pozadinom?

Evo kako da napravite odlične fotografije svojim pametnim telefonom, čak i ako on nema baš toliko dobru kameru. Fotografije načinjene na ovaj način dobijaju onu dubinu fokusa uz pomoć jedne jako zanimljive funkcije. Pogledajte.

OK, Samsung Galaxy S7, Hiawei P8, HTC One A9 i ostali telefoni svakako imaju odlične kamere i prave odlične fotografije. Jel to znači da mi koji imamo uređaje srednje klase možemo da se oprostimo od dobih fotografija? Hmm… Da ne postoji Google Kamera aplikacija, možda bi bilo tako.

 



Naime, Google Kamera aplikacija nije nešto sasvim novo, ali kako stvari stoje, izgleda da za nju ne znaju mnogi. Pretpostavljamo da je to zato što je jednostavna i zato što nudi samo osnovne funkcije. Ipak, postoji jedna funkcija koju Google Kamera aplikacija ima, a koju nemaju mnoge druge aplikacije ovog karaktera. Radi se o režimu “Zamagljivanje objektiva” u kom korisnici mogu da naprave fotografiju sa zamagljenom pozadinom, dok ono što je u kadru biva fokusu i jasno prikazano.

Kako to “polazi za kodom” ovoj aplikaciji? I nije to tako zamršeno kao što deluje. Štos je u tome što Google Kamera aplikacija zahteva da prilikom okidanja blago nagnete telefon u vis i prema onome što fotkate. Tada, aplikacija pravi nekoliko fotografija gde uspeva da “iseče” tj. izdvoji ono što je u kadru i ono iza njega. Kasnije, aplikacija jednostavno zamagli pozadinu, a ostavi onu drugu fotografiju u fokusu, koja je inače isečena i koja sotoji praktično kao drugi sloj preko zamagljene pozadine.

Proces koji obavlja Google Kamera aplikacija je identičan ovom koji ćemo vam sada navesti. Zamislilte da imate dve potpuno iste štampane fotografije u ruci. Jednu od te dve zamaglite, a drugu isecite. Tačnije, drugu isecite tako da od nje ostane samo ono što je u kadru. Recimo, ako je vaš selfie u putanju, onda izrežite sebe. Zatim, preko zamagljene fotografije jednostavno prelepite vaš izrezani selfie, ali zalepite ga tako da bude baš na onom mestu gde se nalazite na zamagljenoj fotografiji. Rezultat ove kolaž igre će biti baš onakav kakav pruža Google Kamera aplikacija. Dobiće se jedna fotografija sa izoštrenim objektom u kadru i zamagljenom pozadinom, što je u suštini jako slično onim fotografijama koje prave profesionalni DSLR fotoaparati. Naravno, Google Kamera aplikacija to obavlja na jedan brz i kvalitetan način gde korisnik uvek može modifikovati to koliko će pozadina biti zamagljena.

Evo fotografije bez pre zamagljivanja:



Evo fotografije posle zamagljivanja:

Nadamo se da smo uspeli da objasnimo kako funkcioniše režim “Zamagljivanje objektiva”. Ono što je nezgodno kod ovog režima je to što telefon mora biti blago podignut u vis prilikom okidanja. Nezgodno je zato što se često dešava da okidanje ne bude uspešno jer je podizanje telefona bilo, ili prebrzo, ili presporo. Takođe, ono što fotografišete mora biti statično. Dakle, nije moguće fotografisati u ovom režimu nešto što se pomera. Super je to što je režim “Zamagljivanje objektiva” dostupan za fotografisanje prednjom kamerom što je generalno i bitnije jer se selfie skoro uvek pravi u statičnim okolnostima. Sada evo kratkih navođenja šta kako se prave ove fotke:

1. Sa priloženog linka prvo preuzmite i instalirajte aplikaciju “Google Kamera”:



>> Google Kamera <<

2. Pokrenite aplikaciju i prevucite prstom preko ekrana sa leve na desnu stranu.

3. Kada se pojave režimi, dodirnite na “Zamagljivanje objektiva”.



4. Sada fokusirajte to želite da fotografišete i okinite. Nakon okidanja, preko ekrana će vam se pojaviti navođenje koje govori da blago podignete telefon.

5. U slučaju da telefon previše brzo ili sporo podižete u vis, pojaviće vam se “iksić” ikonica preko ekrana što znači da je fotografija načinjena ali ne sa zamagljenom pozadinom.

6. Kada uspešno napravite fotografiju sa zamagljenom pozadinom uputite se u Google Slike aplikaciju i pronađite je.

7. U donjem delu ekrana primetićete ikonicu u obliku blende. Dodirom na nju pristupate stranici gde možete da modifikujete intezitet zamagljenja. Ukoliko taster prevučete do kraja trake, to i neće bit baš tako prirodno.

Najbolje je samo malo prevući taster prema polovini trake. Možda na prvoj četvrtini trake. Čini nam se da je tada idealno zamagljena pozadina. No, ukusi su različiti pa izvolite eksperimentišite!

 

To je to! Vidite da nije uopšte teško, a sa selfie fotografijama je još lakše… Inače, procedura je ista, samo je potrebno promeniti kameru. Evo jednog primera kako izgledaju selfie fotografije načinjene u režimu “Zamagljivanje objektiva”: