Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako napraviti rezervnu kopiju popularnih launcher-a?

Kako napraviti rezervnu kopiju popularnih launcher-a?

Evo kako da sačuvate sva podešavanja, sam izgled tj. nazive i pozicije fascikli, vidžeta, skraćenice i sve vezano za Android pokretač tj. launcher!

Pravljenje rezervnih kopija je prosto neophodna stvar za svakog korisnika pametnih telefona. Naravno, u zavisnosti od platforme koja pokreće telefon, procedura može biti drugačija, odnosno jednostavnija ili komplikovanija.

 



Priznaćemo, kod iOS uređaja je to daleko prostije budući da ne postoji različiti korisnički izgledi, već samo jedan. Kod Android-a je situacija drugačija jer postoje mnogi dobri launcher koji mogu biti prilično drugačiji. Samim tim, način pravljenja rezervnih kopija za te launchere je mahom drugačiji.

>> Kako promeniti temu na Android uređaju? <<

U današnjem članku ćemo pokriti proceduru za kreiranje rezervnih kopija, barem kada su najpopularniji launcheri u pitanju.

Nova Luncher

Ako do sada niste koristili ni jedan launcher, onda bi bilo najpametnije da počnete sa ovim. To vam govorimo jer se radi o vrlo naprednom launcher-u koji pored brojnih opcija za temiranje poseduje i mogućnost sakrivanja aplikacija. Procedura za kreiranje rezrevne kopije kod Nova Launcher aplikacije je sledeća:

1. Pristupite podešavanjima Nova Luncher aplikacije.

2. Dodirnite na kategoriju “Backup & import settings”.



3. Zatim na opciju “Backup”.

4. Kada se pojavi mali prozorčić, unesite naziv rezervne kopije. Savetujemo da to bude “Nova Launcher” i datum kreiranja u produžetku.

5. Potom dodirnite na “Device storage” i padajućem panleu odaberite Share.



6. Dodirnite na “Ok” i na listi pronađite vaš Google Drive. Naravno, ako koristite neki drugi oblak, odnosno cloud servis, uvek možete selektovati njega.

7. Potom dodirnite na “Save to Drive” i potvrdite čuvanje ponovnim dodirom na “Save” taster.



Action Launcher

Kao i u prethodnom slučaju, Action Launcher ima posvećenu kategoriju za kreiranje rezervne kopije. Možda je čak i lakše ceo posao obaviti na Action Luncher-u, nega na Nova Launcher-u. No, evo procedure pa procenite i sami:

1. Pristupite dodatnim opcijama Action Launcher-a.

2. Pronađite i dodirnite na kategoriju “Action 3 Settings”.

3. Potom na listi pronađite i pristupite kategoriji “Backup & Import” i dodirnite na opciju “Backup”.

4. U iskakajućem prozorčiću dodirnite na cloud servis na koji želite da sačuvate rezervnu kopiju, unesite naziv i dodirnite na “Save” taster.

5. Po dodirno na “Save” taster, pokrenuće se pregledač dokumenta sa stranicom “Nedavno”. Da biste došli do željene destinacije, kliknite na “tri crtice” taster u gornjem levom uglu ekrana, pa na “Google Drive” i na kraju na ponovo na “Save” taster.

Evie Launcher

U prethodna dva slučaja smo imali situaciju da treba sami da napravimo fasciklu na cloud servisu, imenujemo rezervnu kopiju i tek onda je sačuvamo. Evie Launcher to radi automatski, odmah nakon što ga sinhronizujete sa svojim cloud nalogom. Procedura je sledeća:

1. Dugim dodirom na pozadinu početnog ekrana inicirajte dodatne opcije i dodirnite na “Settings” taster.

2. Potom na listi pronađite i pristupite kategoriji “Backup & Restore”.

3. Dodirnite na opciju “Sign in to Google Account, izaberite nalog koji želite da koristite i potvrdite sinhronizaciju dodirom na “Allow” taster.

4. Na kraju samo dodirnite na opciju “Backup now” i to je to!

Smart Launcher

Ovo je vrlo zanimljiv launcher koji ne zahteva mnogo vremena za podešavanje i kreiranje rezervnih kopija. Procedura je uobičajena, a evo kako izgleda:

1. Dugim dodirom na pozadinu početnog ekrana inicirajte dodatne opcije i dodirnite na “Preferences” taster.

2. Potom na listi pronađite i pristupite kategoriji “Backup / Restore”.

3. Pri pristupanju “Backup / Restore” kategoriji, Smart launcher će zatražiti da dodelite neke dozvole. Vi naravno to i učinite dodirom na “Ok” i na “Allow” tastere. Nakon toga samo dodirnite na “Backup” opciju koja se lista kao prva u nizu.

4. Imenujte rezervnu kopiju, dodirnite na “Ok” taster i na kraju na “Send”.

5. Izbareite cloud servis na koji želite da sačuvate rezervnu kopiju i jednostavno didirnite na “Save” taster.

Arrow Launcher

Ovde imamo launcher koji dolazi iz Microsoft kompanije. Kao što ste i pretpostavljali, Arrow Launcher svoje rezervne kopije čuva na kompanijin OneDrive servis. Procedura je vrlo slična ostalim, a evo kako ide:

1. Dugim dodirom na pozadinu početnog ekrana inicirajte dodatne opcije i dodirnite na “Arrow Settings” taster.

2. Potom na listi pronađite i pristupite kategoriji “Backup & Restore”.

3. Zatim dodirnite na “Backup your Arrow” opciju, izaberite “Backup to cloud storage” kao prostor za skladištenje i prijavite se na vaš Microsoft nalog.

4. Nakon prijavljivanja na svoj OneDrive nalog, na raspolaganju će vam biti nekoliko opcija koje pomoći da definišete šta konkretno želite da se sačuva. Štiklirajte šta vam odgovara pa dodirnite na “Backup Now” plavi taster koji boravi na dnu ekrana.

 

To je u suštini to! Kao što vidite, uopšte nije toliko komplikovano, a vrlo je korisno. Jednom kada vratite telefon na fabričke vrednosti, mnogo je brže postaviti ga iznova ukoliko ikoristite rezervnu kopiju. Mnogo vremena ćete uštedeti.