Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako napraviti zanimljive pozadine za telefon? Evo pozadina koje smo mi napravili!

Kako napraviti zanimljive pozadine za telefon? Evo pozadina koje smo mi napravili!

Pišemo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da napravite zanimljive i unikatne pozadine za vaš telefon.

Koliko god izgledalo naivno, odabir pozadine za telefon uopšte nije lak i nebitan posao. Vaše raspoloženje može varirati u zavisnosti od pozadine vašeg telefona. Ako ne menjate često pozadinu, to može uticati da se osećate monotono ili da vam telefon postane nezanimljiv… A svim znamo šta sledi kada telefon dosadi, zar ne? Trošak za novi telefon, naravno…

 



Šalu na stranu, nije na odmet osvežiti pozadinu telefona, sa vremena na vreme. Postoji gomila aplikacija koja to može učiniti za vas, automatski. Međutim, nisu svi baš toliko raspoloženi da dozvole da neko drugi bira pozadine za njih. Iskreno, mi se ubrajamo u tu vrstu korisnika. Volimo da koristimo pozadine koji su drugi kreirali, ali su nam naše, one koje mi sami kreiramo, najdraže.

Verovali ili ne, uopšte nije teško napraviti zanimljivu pozadinu za pametni telefon! Doduše, poželjno je imati uređaj sa dobrom kamerom. Evo par “mobile-photography” saveta koji će vam pomoći da kreirate fantastične pozadine za vaš telefon. A i ako ne pomognu, možda će vas barem podstaći da na svoj način budete kreativni.

Prvi savet bi bio da koristite češće “macro” režim. Za one koji nisu upućeni, “macro” režim omogućava korisnicima da fotografišu nešto što je baš sitno i blizu kamere telefona. Budući da se kamera u tom režimu trudi da fokusira ono što je tik ispred kamere i što je izuzetno sitno, onda pozadina dobije onaj “bokeh” efekat tj. ona postane zamagljena. Nećete verovati koji se sve rezultati mogu postići, samo ako se prepustite mašti… Macro režim možda ne postoji kod pojedinih telefona ili je drugačije nazvan. U tom slučaju, koristite pro režim (manuelni/ručni) ili jednostavno pokušajte dodirom na ekran da fokusirate ono što je blizu kamere.

*FullHD pozadine koje smo priložili možete preuzeti sa ovog LINKA.

Mi smo iskoristili jedan mali kliker, sunčano jutro i macro režim kako bi kreirali fotografiju koju vam prilažemo. Kasnije smo je uvećali, primenili filter i kadrirali za ekran telefona. Kao što vidite, efekat je fantastičan. Pozadina je zamućena, kliker je u fokusu i oštrog prikaza. Iznad njega se nalazi prostor koji nije previše šaren i u kom će se odlično uklopiti vidžet.



E sada, ako više volite pozadine koje su bogate teksturama, drvo ili kamen su uvek pogodni za fotkanje u tom slučaju. Recimo neki stari komad nameštaja, ili kao u našem primeru, stari otvor za prozor u potkrovlju. Prilikom okidanja se uvek trudite da kadar ne bude tako uobičajen. Time postižete da tekstura povrešine dođe do izrađaja. Naravno, uvek je pogodno fokusirati se na jedan detalj koji se ističe. Nama se dopalo to što je kapljica smole drveta usamljena te smo se fokusirali na nju. U vašem slučaju to može biti čvor u drvetu, tamniji predeo kamena, naprslina i slično.

I na kraju, možda najbrži način da se napravi zanimljiva pozadina je da jednostavno zgrabite ono što volite, tipa: lutkicu, privezak, kameru, telefon, šta god; i postavite ga tako da u pozadini imate drugačiji ton boje. Znači, ako je objektiv kamere crn, kao u našem slučaju, onda pozadina treba da bude svetlija. Logično zar ne?! Takođe, “micro” režim je opcionalan. Mi smo ga kod ove pozadine koristili, ali to ne znači da i vi morate. U praksi se pokazalo da mikro režim uvek da bolje rezultate.



Onog trenutka kada sebi okinete fotografiju za koju smatrate da će biti odlična pozadina, počnite da razmišljate o uređivanju. Nemojte misliti da je sve gotovo! Postoji nekolilko koraka do finalne pozadine, a to su:

1. Isecite fotografiju tako da ona bude kadrirana prema vašim željam. Trudite se da odstranite ono što ometa i ruši koncept fotografije.

2. Podesite da rezolucija fotografije odgovora maksimalnoj rezoluciji vašeg ekrana.



3. Primenite filter, podesite ekspoziciju, pojačajte boje...

>> Koje sve rezolucije ekrana postoje i koja je njihova hijerarhija? <<

Isecanje tj. “kropovanje” fotografije se može obaviti veoma lako. Ili pomoću nativne galerije, ili pomoću Google Slike aplikacije. Za to vam nećemo prilagati uputstvo, sigurni smo da znate i sami kako se to radi. Imajte na umu da isecanje fotografije mora biti u skladu sa formatom. Znači, ne možete iseći samo bokove, već morate iseći proporcionalno fotografiju sa svih strana. Ukoliko isečete samo bokove, ili obrnuto, telefon će fotografiju razvući prilikom menjanja rezolucije ili `pak prilikom postavljanja pozadine. A to ne želite jer će sve izgledati neprirodno.

Što se rezolucije tiče, nju možete menjati pomoću aplikacije “Photo & Picture Resizer”. Preuzmite sa Google Play prodavnice ili ovog LINKA i instalirajte na svoj telefon.

Međutim, da biste znali koja rezolucija najviše odgovara vašem telefonu, morate preuzeti “CPU Z“ aplikaciju sa ovog LINKA. Potom je pokrenite, poristupite isečku “Device” i u produžetku natpisa “Screen resolution” pročitajte maksimalnu rezoluciju ekrana telefona.

Sada, kada znate maksimalnu rezoluciju ekrana svog telefona, onda možete da pokrenete “Photo & Picture Resizer” aplikaciju. Zatim odaberite fotografiju dodirom na taster “Select photos” i odaberite željenu fotografiju.

Potom dodirnite na prvu ikonicu koja se nalazi u produžetku naslova “Resize”, na vrhu ekrana.

I u okviru iskakajućeg prozora dodirnite na opciju “Custom” koja je smeštena na dnu liste.

Tada će vam se pojaviti prozor gde treba da unesete maksimalnu rezoluciju vašeg ekrana, koju ste saznali pomoću CPU Z aplikacije, i na kraju da dodirnete na "OK" taster.

To je to! Ostalo vam je samo da primenite neki filter, korigujete osvetljenje, ekspoziciju i slično. To možete uraditi pomoću Google Slike aplikacije ili putem nativne galerije.