Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako nekome ostaviti svoj Google nalog u nasledstvo?

Kako nekome ostaviti svoj Google nalog u nasledstvo?

U slučaju da vam se nešto dogodi, vaš Google nalog, koji sadrži mnogo korisnih informacija o vama, možete ostaviti nekoj bliskoj osobi kao nasledstvo.

Jeste malo čudno govoriti o tome kako je moguće ostaviti Google nalog u nasledstvo, ali ako bolje sagledamo situaciju, zašto to ne bismo uradili za našu decu ili voljene?

 



Zar nije lepe znati da će vaši voljeni nekada, kada vas ne bude bilo, moći da vas se sećaju prilikom pregledanja svih ti video zapisa ili fotografija koje ste napravili i sačuvali na svom Google Slike nalogu?

Smatramo da je Google omogućio jednu vrlo pametnu funkciju, a to je virtuelno nasledstvo svoh podataka jedne preminule osobe. U slučaju da niste do sada postavili svog “naslednika”, onda je pravo vreme da to uradite. Jer… Ako sada ne uradite, pitanje je da li ćete imati prilike da to uradite u budućnosti. Evo procedure:

1. Prvo pristupite ovom LINKU. Ukoliko niste prijavljeni na svoj Google nalog, učinite to. Potom kliknite na plavi taster “Pokreni”.

2. U ovom koraku podesite kada želite da se nasledstvo aktivira.



3. Što se prve opcije tiče, na raspolaganju su vam 3, 6, 12 i 18 meseci. Naš savet je da štiklirate 12 meseci i potvrdite izbor klikom na “Sačuvaj”.

4. Zatim unesite broj telefona na koji će vam stići SMS obaveštenje o aktiviranju nasledstva. To će se dogoditi ukoliko nakon definisanog perioda ne bude aktivnosti na vašem Google nalogu. Uvek možete otkazati aktivaciju nasledstva zahvaljujući SMS obaveštenjima.



5. Podesite i email adresu na koji će vam stići obaveštenje o aktivaciji nasledstva.

6. I na kraju, podesite email za povratak pristupa vašem nalogu, čak i ako nasledstvo bude aktivirano.



7. Kliknite na plavi taster “Dalje” i započenite sa određivanjem naslednika. Prva opcija u nizu vam omogućava da podesite do 10 naslednika, kao i to kojim će sve podacima moći da pristupe.

8. Kada dodirnete na “Dalje” pojaviće se lista Google servisa kojim će naslednik imati pristup. Vi naravno štiklirajte ono za šta smatrate da je prikladno da ode u nasledstvo.

9. I na kraju unesite broj telefona na koji će stići SMS obaveštenje o tome da je nasledstvo aktivirano. Takođe, Google će putem tog broja izvršiti dodatnu autentikaciju naslednika. Uvek možete dodati i tekst unutar SMS poruke koji obavestiti naslednika o čemu se radi.

10. Ukoliko želite, na raspolaganju vam je i mogućnost automatskog odgovora na sve email poruke o tome da ste preminuli i da samim tim vi više ne koristite nalog, već vaš naslednik. Prilikom podešavanja automatskog odgovora možete uneti temu (eng. subject) i tekst kojim objašnjavate vašu situaciju.

11. Pred sam kraj treba da odredite da li će se nalog brisati ili će ostati kao vaša zaostavština nasledniku. Ukoliko želite da se nalog briše dodirnite na prekidač u produžetku samog naslova opcije. Imajte na umu da će naslednik moći da se služi podacima 3 meseca, a nakon toga će nalog biti izbrisan.

12. I na kraju treba da kliknete na plavi taster “Prikaži plan”, da rezmirate sve što ste do sada postavili i aktivirate program nasledstva klikom na “Potvrdi plan” taster.