Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako obrisati duplikat kontakte!?

Kako obrisati duplikat kontakte!?

Evo kako da se rešite svih kontakta koji su duplikat ili da spojite duplikat kontakte sa različitim informacijama... 

Kontakti duplikati možda ne predstavljaju ogroman problem kada je u pitanju jednostavna pretraga kontakta, međutim kada neke druge aplikacije krenu da koriste informacije iz vašeg imenika, sve krene po zlu. Često se dešava da kontakti duplikati naprave takvu zbrku da prosto ne možete u toj gomili pronaći ono što vam je potrebno. Na kraju krajeva, zašto biste čuvali duplikate.

 



Mi ćemo pokušati da vam pomognemo i pokažemo vam kako da se otarasite kontakta duplikata na jedan brz, jednostavan i pouzdan način. No, cela procedura ne podrazumeva neki "magični štapić" koji će sve rešiti jednim mahom. Evo šta je potrebno učiniti.

>> Kako da sve vaše kontakte sačuvate zauvek? <<

>> Kako pregledati kontakte koji su sačuvani na telefonu iako on nije kod vas!? <<

Kontakt aplikacija

Prvo mesto odakle morate početi je “kontakti” aplikacija. Kao što se moglo i očekivati, nazivi kategorija i pojedinih opcija koje ćemo pominjati mogu varirati od verzije Android-a i modela telefona koji koristite. Ipak, proces je gotovo identičan na svim uređajima. Mi ćemo priložiti uputstvo koje je primenjeno na uređaju sa Android 5 LolliPop platformom.

Dakle, pristupite kontaktu i dodirnite na taster “Izmeni” (eng. edit), a zatim, ukoliko se radi o duplikatu, dodirnite na taster “Izbriši” (eng. delete).

Često se dešava da postoje dva ista kontakta sa različitim informacijama. Primera radi, jedan kontakt sadrži email, a drugi broj telefona. Kako biste spojili ta dva ista kontakta sa različitim informacijama potrebno je da dodirnete jedan od njih, da ponovo dodirnete na taster “Izmeni” (eng. edit), zatim da pristupite dodatnim opcijama (tri vertikalne tačkice) i dodirnite na opciju “Pridruži” (eng. join). Pri dodiru na "Pridruži" pojaviće se predloženi kontakti za spajanje i lista svih kontakta gde možete pronaći kontakt sa kojim želite spojiti prvenstveno odabrani kontakt.



Neki telefoni koji imaju presvučenu Android platformu kao što je TouchWiz, Sense, LGUI i slično, u okviru svoje “kontakt” aplikacije nude predlog za spajanje dva ista kontakta sa različitim informacijama. Preporučujemo da prvo iskoristite ponuđene izmene koje nudi aplikacija “kontakti” pa se onda uputite u detaljno "češljanje" svojih ostalih kontakta radi brisanja duplikata ili spajanja onih kontakta sa različitm informacijama.

Internet pregledač

Nekada je najlakše uređivati sve svoje kontakte putem internet pregledača na računaru. Komotnije je za kucanje, kao i preglednije, a ceo korisnički izgled je napravljen tako da i on sam nudi neke predloge za spajanje ili brisanje kontakta duplikata.

Kako biste pristupili kontaktima putem internet pregledača potrebno je da preko Google-a pretražite “Google Contacts”. Zatim, kada se kao rezultat pretrage prikaže kategorija “Google Contacts” kliknite na nju i tako ćete direktno pristupiti svim vašim kontaktima.



Sa leve strane imate panel sa raznim opcijama. Ono što je vama potrebno kako biste se najefikasnije rešili duplikata je opcija “Pronađi duplikate” (eng. find duplicates). Kliknite na nju i web kontakti aplikacija će pronaći sve duplikate radi brisanja ili spajanja.

Screenshot_1.png

Po završetku skeniranja, web kontakti aplikacija će prikazati duplikate za brisanje kao i one kontakte za spajanje. Verujemo da i sami znate šta dalje treba činiti. Dakle, za brisanje kliknite na priloženi taster “Obriši”, a za spajanje kontakta kliknite na taster “Objedini”.



Naravno, uvek možete ručno spojiti, urediti ili obrisati bilo koji drugi kontakt pristupanjem kontaktu pa zatim dodatnim opcijama.

Aplikacija trećeg lica

Postoji mnoštvo aplikacija koje mogu da vam pomognu da se rešite duplikata i tako organizujete svoje kontakte na najbolji način. Jedna od boljih je “Simpler Merge Duplicates”. Funkcioniše na sličan način kao i ona Google web kontakti aplikacija, tako da vrlo lako možete spojiti ili obrisati duplikat kontakte. Preuzmite je sa priloženog linka:

>> Simpler Merge Duplicates <<

Sve što je potrebno učiniti je da startujete aplikaciju, ona će vam nakon skeniranja vaših kontakta dati potencijalnu listu kontakta koji trebaju biti obrisani ili spojeni. Imaćete mogućnost da pregledate te kontakte, da odaberete one koje želite obrisati ili spojiti.

Nadamo se da smo uspeli da vam pomognemo kako biste na jedan lagan i jednostavan organizovali kontakte.