Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako otključati Bootloader, instalirati TWRP Recovery i root-ovati Huawei Y300?

Kako otključati Bootloader, instalirati TWRP Recovery i root-ovati Huawei Y300?

Evo jednog kompletnog uputstva koje će vam pomoći da otključate Bootloader, instalirate TWRP Recovery i root-ujete Huawei Y300 telefon.

Huawei Y300 je telefon koji mnogi naši sugrađani koriste, a i komšije u regionu. Ovaj telefon se prodaje preko skoro svih mrežnih operatera putem ugovorene obaveze i to po povoljnim uslovima. Shodno tome, ne čude mnogi zahtevi naših pratioca da im pomognemo da nadograde verziju Android-a na svom telefonu.

Da bi bilo šta mogli da uradimo po pitanju menjanja Android OS-a, telefon mora imati otključan Bootloader, da bude root-ovan i da ima CWM ili TWRP recovery. To su tri stavke na koje treba da se fokusiramo prvo! Do skorije, nije postojao automatizovan način da se sve odradi, već je proces za svaku stavku bio kompleksan. Srećom, zahvaljujući programeru tj. članu "Modaco" foruma, ProHunter, mi danas imamo Windows 7 alatku koja u nekolliko klikova otključava Bootloader, omogućava Root pristup korisniku i instalira Custom Recovery!



Pomenuta alatka je zapravo Windows program koji zahteva .net framework 4.5 da bi normalno radio. Naravno, drajveri za Huawei Y300 takođe moraju biti instalirani pre nego što pokušate da uradite bilo šta drugo. U daljem tekstu ćemo vam napraviti “korak po korak” uputstvo kako ne biste napravili grešku.

*Napomena

Ovo uputstvo koje vam pišemo je načinjeno na osnovu informacija sa foruma "Modaco". Sav kredit ide ProHunter i Luca020400 članovima navedenog foruma. Upozoravamo vas da postoje šanse da oborite sistem ukoliko pažljivo ne odradite ono što je navedeno. Budući da mi nismo tvorci ovog programa, ne želimo da snosimo odgovornost. Prema komentarima koji se mogu naći na forumu "Modaco", svi koji su koristili alatku su veoma zadovoljni. U slučaju da nešto krene naopako obratite se članovima na sledećem linku:

>> ProHunter <<

>> Luca020400 <<

Kako otključati Bootloader na Huawei Y300 telefonu?

1. Prvo sa priloženog linka preuzmite i instaliraje alatku koju je kreirao ProHunter:



>> Huawei Y300 AIO Toolkit <<

2. Pokrenite alatku koju ste upravo instalirali. U slučaju da naiđete na problem vezano za pomenutu alatku, Luca020400 je napravio alternativnu “protable” alatku koja ne zahteva instaliranje i možete je preuzeti sa priloženog linka:

>> Huawei Y300 Tool <<

3. Sledeće korake nesmetano možete primeniti, koju god vi alatku koristili od ove dve pomenute. Startujte jednu od alatki.  

4. Prvo instalirajte drajvere ukoliko to niste do sada uradili. U okviru alatke imate taster “Install Drivers”. Klikom na njega instaliraćete drajvere.

5. Zatim na telefonu, pristupite podešavanjima i unutar kategorije “sistem” isključite opciju “fast boot”. Takođe u okviru kategorije “opcije programera” uključite "USB otklanjanje grešaka" (eng. USB debugging). Ukoliko nemate kategoriju “opcije programera”, evo kako da dođete do nje:



>> Kako aktivirati “Opcije Programera” (Developer Options)? <<

6. Ako ste isključili "fast boot" i uključili "USB otklanjanje grešaka", vreme je da isključite svoj telefon. Zatim ga ponovo uključite ali držeći tastere za pojačavanje i utišavanje tona zajedno sa tasterom za uključivanje telefona. Držeži tako sve te tastere u jednom momentu bi trebalo da se pojavi roze ekran.

7. Ako se roze ekran pojavio, onda je potrebno da telefon povežete sa računarom putem MicroUSB kabla. Po povezivanju, računar će započeti instaliranje dodatnih drajvera. Jednostavno sačekajte da se to završi.

8. Sada, kliknite na taster “Get Bootloader Code” i u novootvorenom prozoru, tamo gde je selektovano “Huawei modems” promenite na “Huawei phones”. Kada to podesite, kliknite na “search” taster, ili lupica ikonicu, i sačekajte da program obavi svoje.



9. Kada program obavi svoje, izbaciće poruku “Bootloader Code: 1234567890” koja je inače jedinstveni kod za otključavanje Bootloader-a za vaš telefon. Sačuvajte ga, biće vam potreban kasnije.

10. Sledeće što treba da uradite je da raskačite telefon sa MicroUSB kabla i izvadite mu bateriju. Zatim, nakon par sekundi vratite bateriju i uključite telefon držeći tastere za utišavanje tona i uključivanje telefona. Trebalo bi da telefon prikaže Huawei logo i tako se zamrzne.

11. Ako je Huawei logo i dalje zamrznut, onda ponovo povežite telefon sa računarom putem MicroUSB kabla i prepustite da se drajveri sami instaliraju.

12. Zatim startujte alatku ponovo i kliknite na taster “Unlock” ili “Unlock Bootloader”. Tada će vam se pojaviti crni CMD ekran u kom treba da unesete kod koji ste ranije sačuvali. Po unosu koda pritisnite taster “Enter”.

13. U crnom CMD programu pisaće vam da je vaš ueđaj pronađen i bićete upitani da pritisnete “Enter” ponovo kako biste otključali Bootloader ili da zatvorite prozor ako želite da otkažete sve. Vi naravno pritisnite taster “Enter”. Odmah potom, Bootloader će biti otključan, a telefon restartovan.

Kako instalirati TWRP recovery na Huawei Y300 telefonu?

1. Isključite telefon ponovo i startujte ga na isti način kao i ranije. Dakle držeći tastere za utišavanje tona i uključivanje telefona sve dok se ne pojavi Huawei logo. Naravano telefon i dalje treba biti povezan sa računarom.

2. Startujte alatku i kliknite taster “Instal Recovery”. Otvoriće vam se crni CMD gde vi treba tri puta da pritisnete taster “Enter” kako bi se TWRP v2.6.3.3 recovery instalirao. Jednom kako biste započeli proces instaliranja, drugi put kako biste pronašli telefon, a treći put kako biste potvrdili konačnu instalaciju. Kada alatka završi instaliranje TWRP recovery, telefon će se restartovati.

Kako root-ovati Huawei Y300 telefon?

1. Prebacite ZIP datoteku iz “SuperSU” foldera na MicroSD karticu.

2. Prebacite se u TWRP recovery tako što ćete isključiti telefon i upaliti ga ponovo držeći tastere za pojačavanje tona i uključivanje telefona.

3. Kada pristupite TWRP recovery, jednostavno instalirajte (eng. flash) SuperSU zip datoteku koju ste prethodno prebacili na MicroSD karticu.


To je to! Uspeštno ste otključali Bootloader, instalirali TWRP recovery i root-ovali telefon.