Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako podesiti da se keš memorija automatski briše na Android telefonima?

Kako podesiti da se keš memorija automatski briše na Android telefonima?

Evo kako da podesite svoj Android telefon tako on automatski briše keš memoriju.

U suštini, malo keš memorije ne može da šteti, to odmah da se razumemo. Ali koja je količina keš memorije koja može da bude otežavajuća po rad telefona? Pa, sve zavisi od same memorije telefona i njegovih karakteristika. No, recimo da je sve preko 1 GB iznad granice normale.

 



Kako se uopšte prelazi ta granica od 1 GB keš meorije? Pa, najčešće to bude kada se koriste neke aplikacije koje privremeno pišu veću količinu podataka na memoriju telefona. Jedna od tih aplikacija je Popcorn Time koja služi za gledanje filmova preko interneta. Aplikacija u toku gledanja filma preuzme ceo film na memoriju telefona, privremeno naravno, ali se nekada dogodi da film (koji sam po sebi u ovom slučaju ima ulogu keš memorije) ne bude automatski izbrisan. Tada je jako korisno rešenje izbrisati keš memoriju.

Takođe, kada neko dugo koristi telefon ili često isprobava nove aplikacije, nepotrebna keš memorija se svakako brzo nagomila. I u tom slučaju je brisanje keš memorije poželjno.

Bilo kako bilo, brisanje keš memorije ni u kakvom slučaju ne može biti štetno po telefon ili aplikacije koje koristite. Te, ukoliko smatrate da je idealno vreme za brisanje keš memorije, to i učinite jer ne možete pogrešiti.

Međutim, postoji i način da podesite telefon da automatski briše keš memoriju. Evo šta treba da uradite:

Naime, koristi se jedna Xposed modifikacija što automatski znači da vaš uređaj mora biti root-ovan i da mora imati instaliran Xposed Installer. Ukoliko to do sada niste obavili, na priloženim linkovima imate detaljno uputstvo koje vam može pomoći:

>> Kako root-ovati telefon? <<



>> Kako instalirati Xposed Installer na Android uređaj? <<

Ako već imate ono što je nephodno, onda ste pola posla obavili. Prvo što treba da uradite je da preuzmete i aktivirate “Cache Catcher” Xposed modifikaciju sa ovog LINKA. Pretpostavljamo da znate kako se sve to radi jer već posedujete Xposed Installer i već ste ga koristili. U slučaju da ne znate, evo nagoveštaja:

1. Preuzmete Cache Catcher modifikaciju.

2. Instalirate je i aktivirate unutar Xposed Installer aplikacije.



3. Restartujte telefon.

Sada pokrenite Cache Catcher aplikaciju i odredite limit na bazi dozvoljenog kapaciteta keš memorije. Dakle dodirnite na “Max total size” i odredite između 8 MB i 128 MB slobodnog prostora sam za keš memoriju.



Postoji i mogućnost postavljanja aplikacija na “crnu listu” u slučaju da neka od njih generiše veliku količinu keš memorije koja je potrebna kako bi aplikacija normalno radila. To naravno možete obaviti dodirom na “App list” taster, pa štikliranjem željenih aplikacije. Ono što je problem je što će lista aplikacija biti prikazana sa nazivima paketa aplikacije. Ali verujemo da ćete se brzo snaću je naziv paketa je uvek sličan nazivu aplikacije.

Ono što treba da znate je da svaka promena u okviru Cache Catcher će biti primenje nakon prvog restartovanja uređaja.

Kao što postoji “crna lista” tako postoji i “bela lista”. Bela lista praktično znači da će samo selektovanim aplikacijama biti brisana keš memorija. Dakle, kada aktivirate “White List” prekidač, sve štiklirane aplikacije unutar kategorije “App list” će biti praktično na beloj listi.