Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako pokrenuti Google pomoćnika tapkajući zadnji deo iPhone-a?

Kako pokrenuti Google pomoćnika tapkajući zadnji deo iPhone-a?

Evo kako da uz funkciju Back Tap dostupnu u iOS 14 i novijim verzijama iPhone 8 i novijih verzija, možete brzo da pokrenete „Hey Google“ tako što ćete dodirnuti zadnju stranu telefona.

Iako iPhone ima Siri, neki vlasnici iPhone-a više vole da koriste Google pomoćnika za izvršavanje zadataka pomoću glasovnih komandi. Ako ste vi jedan od njih pratite uputstvo ispod.

 



Ukoliko nemate instaliranu aplikaciju Google pomoćnika, moraćete da je. Aplikacije je besplatna za preuzmanje u App Store-u.

>> ‎Google Assistant on the App Store <<

Zatim, moraćete da kreirate Apple prečicu(eng. Shortcuts) za pokretanje Google pomoćnika pomoću upita „Hej Google“. 

  1. Da biste to uradili, pokrenite aplikaciju „Shortcuts”. Ako ne možete da je pronađete, jednim prstom prevucite na dole od sredine ekrana iPhone-a i otkucajte „Shortcuts”, a zatim dodirnite na ikonu aplikacije „Shortcuts” koja će se pojaviti.

  1. Kada se prečice otvore, dodirnite „My Shortcuts“ u dnu ekrana, a zatim odaberite „All Shortcuts“.

    Tap

  1. Na stranici „All Shortcuts“ dodirnite dugme plus (+) u gornjem desnom uglu ekrana.

    Tap the plus (+) button.



  1. Zatim ćete videti ekran na kojem piše „New Shortcut“. Pre nego što uradimo bilo šta drugo, preimenovaćemo prečicu u nešto konkretno. Dodirnite dugme sa tri tačke u krugu.

    In Shortcuts on iPhone, tap the ellipses button to rename the shortcut.

  1. Kada se prikaže panel „Details“, dodirnite odeljak za unos teksta „Shortcut Name“ i otkucajte naziv koji želite da dodelite prečici. Zatim dodirnite „Done“.

    Type

  1. Nakon toga, moraćemo da dodamo radnju zbog koje će naša nova prečica pokrenuti Google pomoćnika. Dodirnite „Add Action“.

    In iPhone Shortcuts, tap

  1. U prozoru sa radnjama koji će se pojaviti pronađite i dodirnite „Hey Google“.

    In iPhone Shortcuts, type



  1. Posle toga videćete pregled nove prečice koja uključuje samo jednu radnju. Vrlo jednostavna. Isključite „Show When Run“ prekidač, a zatim dodirnite „Done“.

    Turn off

  1. Zatim moramo da konfigurišemo Back Tap da bismo pokrenuli ovu novu prečicu koju smo upravo kreirali. Izađite iz prečica i pokrenite Podešavanja (eng. Settings).

  1. Dođite do Accessibility > Touch, a zatim odaberite „Back Tap“.

    In Accessibility Touch settings on iPhone, select



  1. U „Back Tap“ podešavanjima odlučite da li će dva ili tri tapkanja pokrenuti prečicu Google Pomoćnika. Izaberite opciju koju želite.

    In Back Tap settings, select

  1. Zatim ćete videti spisak radnji koje možete aktivirati putem Back Tap-a. Pomerite se nadole dok ne dođete do odeljka „Shortcuts“. Na listi izaberite naziv prečice koji ste ranije upisali.

    In Back Tap settings, select the

  1. Nakon toga izađite iz podešavanja, a zatim tapnite zadnju stranu telefona dva ili tri puta (u zavisnosti od toga koju ste opciju izabrali). Google pomoćnik će se pokrenuti i automatski će slušati vašu glasovnu komandu.

    An example of Google Assistant ready to take a query on an iPhone.

Primetili smo da nakon prvog pokretanja Google pomoćnik obično automatski preslušava glasovni unos. Ali sledeći put kada ga pokrenete, možda neće slušati automatski. Ovo je verovatno greška koja bi mogla biti ispravljena u budućem izdanju Google asistenta ili prečica. Ako se to dogodi, dodirnite ikonu mikrofona na dnu ekrana Google pomoćnika i izgovorite komandu.