Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako pomoću čitača otiska prstiju na telefonu otključati Windows 10?

Kako pomoću čitača otiska prstiju na telefonu otključati Windows 10?

Evo kako da otključate vaš Windows 10 računar preko Samsung telefona! A ukoliko telefon poseduje čitač otiska ili skener zenice oka, onda koristeći te sigurnosne provere možete otključati Windows 10 računar.

Čitač otiska prstiju se danas može naći na praktično svakom telefonu, bilo da je on niže, srednje ili više klase. Međutim, Windows 10 računari su tek počeli da dobijaju čitače otiska prstiju.

 



Tačnije, laptop računari, bazirani na Windows 10 operativnom sistemu, sve češće dolaze sa čitačem otiska prstiju. Sa druge strane, ima mnogo malo desktop računara sa integrisanim biometrijskim hardverom kao što je čitač otiska prstiju.

Postoji način da se to reši kupovinom dodatka u vidu “USB čitača otiska prstiju”. Mi smo jednom pisali o tome i suštinski, to uopšte nije loše, a nije ni skupo rešenje. Više informacija možete pronaći na priloženom linku:

>> Kako otključati bilo koji Windows 8.1/10 računar putem otiska prstiju? [Windows Hello] <<

>> Kako otključati Windows računar putem čitača otiska prstiju na telefonu? [SVI TELEFONI] <<

Ali šta ako ipak želite da iskoristite čitač otiska prstiju svog Samsung telefona kako biste se prijavili na vaš Windows 10 računar? Do skorije to nije bilo moguće, ali zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji Samsung-a i Microsoft-a, to više nije samo želja korisnika!

Samsung je napravio aplikaciju koja se naziva “Samsung Flow”, a koja omogućava otključavanje Windows 10 računara putem njihovih telefona. Ideja je da se putem Bluetooth-a ili WiFi Direct-a povežu telefon i računar kako bi se otključavanjem telefona otključao i računar.



>> Čitač otisaka prstiju vašeg telefona može dobiti neku funkciju više! <<

U zavisnosti od toga kako otključavate svoj telefon, čitačem otiska prstiju ili skeniranjem lica tj. zenice, tako ćete i otključavati vaš Windows 10 računar. Dakle, koristi se Samsung Pass kao bezbednosti sistem. 

Sve se na kraju svodi na to da treba da pritisnete enter na računaru, jednom kada se on uključi, i potom na telefonu izvršiti otključavanje na način na koji ste to ranije definisali. A ako je telefon već otključan, onda samo dodirnite čitač otiska prstiju ili pogledajte svoj telefon kako bi vaše lice bilo iznova skenirano.

Možda vam sve ovo zvuči prilično komplikovano, ali ako ispratite uputstvo koje smo pripremili za vas, biće vam sve jasno. Pa da krenemo:



Kako otključati Windows 10 računar preko telefona?

1. Prvo na svoj Samsung telefon preuzmite i instalirajte “Samsung Flow” aplikaciju sa Google Play prodavnice ili sa priloženog linka:

>> Samsung Flow - Google Play <<



2. Potrebno je da instalirate “Samsung Flow” aplikaciju i na Windows 10 računaru. Preuzmite je sa Windows prodavnice ili sa priloženog linka:

>> Samsung Pass - Windows Store <<

3. Pokrenite Samsung Flow aplikaciju na telefonu, prihvatite uslove korišćenja i dodelite joj sve neophodne dozvole.

4. Pokrenite Samsung Flow aplikaciju na Windows 10 računaru i aktivirajte Bluetooth i WLAN.

5. Potom u okvriu Samsung Flow aplikacije na Windows 10 računaru pronađite vaš model telefona na listi i kliknite na njega kako bi se uparili.

6. Na telefonu bi trebalo da dobijete poruku koja potvrđuje uparivanje sa računarom. Kako bi sve bilo uspešno, potrebno je dodirnuti na “OK”.

7. Sada treba uraditi isto i na Windows 10 računaru. Dakle, potrebno je kliknuti na “Yes”.

8. Nakon što potvrdite uparivanje i na Windows 10 računaru, unesite PIN kod koji trenutno koristite. (PIN kod Windows 10 računara, ne telefona)

9. Ukoliko ranije niste podesili Samsung Pass, na telefonu ćete biti upitani da verifikujete svoj identitet uz pomoć čitača otiska prstiju ili skeniranjem lica tj. zenice oka.


To je to što se osnovnog podešavanja tiče! Međutim, postoje neke opcije koje vam dodatno olakšavaju otključavanje telefona. Primera radi, ukoliko vam ne odgovara biometrijsko otključavanje, uvek možete isključiti Samsung Pass i jednostavnim dodirom na “ok” u okviru upita na telefonu, otključate svoj Windows 10 račanar.

Takođe, uvek možete podesiti da se vaš Windows 10 računar otključa kada je god telefon u blizini. Ta opcija se naziva “Otključan tel. (jednostavno otk.)”. Do ovih dodatnih podešavanja možete doći na sledeći način:

1. Dok ste na početnoj stranici “Samsung Flow” aplikacije dodirnite na “tri tačkice” taster koji se nalazi u gornjem desnom uglu ekrana.

2. U okviru padajućeg panela dodirnite na “Upravljanje uređajima” opciju.

3. Dodirnite na “mehanički točkić” ikonicu koja se nalazi u produžetu naziva uparenog Windows 10 računara.

4. Dodirom na prekidač u produžetku naslova opcije možete aktivirati ili deaktivirati određene funkcije.

Ono što je super je to što se računar zaključava čim se telefon previše udalji od njega. Takođe, svako obaveštenje koje vam pristigne na telefon će se istog momenta prikazati na računaru. A kada vas neko poziva, na računaru će se prikazati ime kontakta i broj, uz zvučno obaveštenje u vidu melodije.

Uvek možete razmenjivati poruke tj. linkove između telefona i računara, koristeći “Samsung Flow” aplikaciju. Preko iste te aplikacije možete i razmenjivati datoteke, potpuno bežično. Šta više, moguće je daljinski kontrolisati telefon putem računara, klikom na "Smart View" opciju koja se nalazi u okviru "Samsung Flow" aplikacije na Windows 10 računaru. 

Po svemu sudeći, Samsung Flow aplikacija je veoma slična "Samsung SideSync" aplikaciji koja omogućava potpunu kontrolu nad telefon, preko računara. Više o tome pročitajte na priloženom linku:

>> Kako pozivati direktno sa računara, koristeći broj koji je u telefonu? <<