Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako popraviti, poboljšatili ili pojačati GPS signal na telefonu?

Kako popraviti, poboljšatili ili pojačati GPS signal na telefonu?

Evo kako da pomoću par trikova popravite GPS signal ukoliko je on slab.

Danas svi pametni telefoni dolaze sa GPS modulom, tu nema dileme. Ti moduli pružaju korisnicima mogućnost da podele svoju lokaciju sa ostalima, da koriste neke igre bazirane na lokaciji, recimo Pokemon GO, ili da koriste navigacione aplikacije kao što su iGO ili HERE Maps. Upravo zbog GPS modula pametni telefoni jesu to što jesu: pametni…

 



Potpuno odgovorno možemo reći da su se svi korisnici pametnih telefona “navukli” na benefite GPS-a i nije tako lako navići se na uređaj koji nema ili kojem je pokvaren GPS modul. OK, ukoliko vaš telefon nema GPS modul, tu vam ne možemo pomoći. Jedino rešenje je da se kupi eksterni GPS modul ili nov telefon. Međutim, ukoliko vaš telefon ima GPS modul, a on ne funkcioniše kako treba, onda možemo da vam pomognemo i pokažemo kako to da rešite…

Režim visoke preciznosti

Nekada nije hardverska anomalija razlog lošem GPS signalu. Često se dešava da tu softver pravi problem. Ipak, nekada je potrebno aktivirati par opcija i problem rešen. Primera radi, ukoliko niste postavili telefon u režim visoke preciznosti, vrlo lako se može desiti da je to problem sa kojim se suočavate. Istina, kada je režim visoke preciznosti aktiviran, tada baterija strada i brzi se prazni. No, kada pogledate rezultate, malo veća potrošnja baterije ne pada kao ogroman teret.

Evo kako da dođete i aktivirate režim visoke preciznosti:

1. Pristupite podešavanjima Android uređaja.

2. Zatim pronađite kategoriju “Lokacija” i dodirnite na nju.

3. Unutar pomenute kategorije imate taster pomoću kog birate režim. Potrebno je da dodirnete na njega i odaberete režim viske preciznosti.



4. Visok režim preciznosti podrazumeva korišćenje WiFi i 3G koneckije, ukoliko je ona dostupna, pa otuda i veći utrošak baterije.

Kalibracija kompasa

Potencijala greška ili problem kod GPS preciznosti je nepravilno kalibrisani kompas. Dakle, ako vam se dešavalo da vam neka navigaciona aplikacija prikazuje pogrešno orijentisan avatar, to je zbog loše kalibrisanog kompasa. Evo kako da to uradite:

1. Preuzmite GPS Essentials aplikaciju sa Google Play prodavnice ili direktno sa priloženog linka:

>> GPS Essentials <<



2. Pokrenite aplikaciju i dodirnite Comapsss opciju.

3. Ukoliko kompas nije uredu, kalibrišite ga na sledeći način: položite telefon u svoju šaku, sa pokrenutom Compass Essential aplikacijum, i u vazduhu iscrtajte broj “8”.



Hardverski problem GPS-a

Pomoću GPS Essentials aplikacije u mogućnosti ste da ustanovite da li je GPS modul pokvaren ili ne. Evo kako da to uradite:

1. Na početnoj stranici aplikacije dodirnite na “Satellites” opciju .

2. Ukoliko se ni jedan satelit ne pojavi, vrlo verovatno da vam je GPS modul pokvaren. Upak, ukoliko okruženi metalnim objektima ili ukoliko je telefon u metalnoj futroli, postoji mogućnost da je to problem.

3. U slučaju da se sateliti pojavljuju dok telefon i dalje ne može da uspostavi dobru GPS konekciju, onda se sigurno rado o softverskom problemu.

 

GPS podaci

Nekada se dešava da je vaš telefon konekcijski zaglavljen na nekoliko određenih satelita pa kada oni nisu u dometu GPS prestaje sa normlanim radom jer se telefon ne povezuje sa ostalim satelitima koji imaju bolji signal. Da biste to rešili potrebno je da uradite sledeće:

1. Preuzmite aplikaciju GPS Status & Toolbox sa Google Play prodavnice ili direktnog sa priloženog linka

>> GPS Status & Toolbox <<

2. Pokrenite aplikaciju i dodirnite bilo gde na ekranu, a potom dodirnite na “tri tačkice” taster za dodatne opcije pa na “Manage A-GPS state”.

3. Kada se pojavi novi prozor, dodirnite na “Reset” taster.

4. Potom se vratite na početni ekran pa ponovo pristupite “Manage A-GPS state” opciji ali ovaj put dodirnite na “Download”:

U slučaju da vam se problem sa GPS-om ponovo posle dogodi, a ako ste ga na ovaj način prethodno rešili, onda samo ponovite ovaj postupak.

Ovo su neki osnovni koraci ka unapređenju ili pri popravljanju GPS signala.Planiramo da napravimo naprednije uputstvo ukoliko za to budemo imali zahtev.  Zato ako vam ovo uputstvo nije pomoglo, pišite nam u komentarima, a mi ćemo vam rado pomoći!