Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako povećati prostor za aktiviranje Edge panela?

Kako povećati prostor za aktiviranje Edge panela?

Evo kako da povećate region koji kada dodirnete aktivirate Edge panel sa svim onim opcijama.

Edge paneli su kod Samsung Galaxy S6 Edge, Galaxy S7 Edge, Galaxy S8, Galaxy Note 8 i sl. telefona vrlo popularni. Dovoljno je prevući prsta preko ivice ekrana prema srdini i pojaviće se panel sa brojnim zanimljvim opcijama.

 



Ono što je malo nezgodno je aktiviranje tog panela jer prostor koji je osetljiv na gesturu je mali. Taj prostor se može proširiti u podešavanjima telefona, ali očigledno ne dovoljno. Na forumima se mogu pročitati razni komentari na račun tog problema. Programer i član XDA-developers.com foruma, Pedroc1999, je našao način da reši tu “začkoljicu”. On je uz pomoć jednog trika uspeo da omogući unos prilagođene vrednosti i tako proširi prostor osetljiv na gesturu onoliko koliko mu odgovara.

>> Evo kako da instalirate Edge Contact.apk koji koristi Samsung Galaxy S6 Edge! <<

On je to uspeo da obavi na Galaxy S8 Plus modelu, ali je vremenom došao do informacija da je vaj trik izvodljiv na svim Samsung telefofina sa zakrivljenim ekranom. Čak bi ovo trebalo da radi i na custom ROM-ovima koji su bazirani na TouchWiz-u.

Moguće je sve ovo odraditi bez root-a, ali i sa root-om. Evo kako se to radi.

ADB trik - Bez root-a

Prvo što treba da uradite je da na telefonu aktivirate opciju “USB otklanjanje grešaka” i na računaru preuzmete ADB drajvere. Jednom kada sve to postavite kako treba i povežete svoj telefon sa računarom, potrebno je odraditi sledeće:

1. Na računaru pokrenite komandni prozor i unesite sledećeu komandu:

adb shell



2. Sada treba da unesete komandu koja će zapravo promeniti sve. Po našem mišljenju, vrednost bi trbalo da bude “100”. Ali, vi uvek možete da promenit to prema svojim preferencama:

settings put global edge_handle_size_percent 100.00

Terminal trik - Uz root

Ukoliko vam računar nije pri ruci ili vas mrzi da se bavite ADB komandama, a telefon vam je već root-ovan, onda možete da iskoristite Terminal kako biste proširili prostor za Edge panel. Evo šta treba da uradite:

1. Prvo preuzmite i instalirajte aplikaciju “Termux” sa Google Play prodavnice.

2. Pokrenite Termux i dodelite joj pristup root-u unosom komande:



su

3. Sada jednostavno unesite komandu koja je priložena. I ovde naravno uvek možete da promenite vrednost “100” ukoliko želite da dodatno proširite ili suzite prostor za Edge gesturu:

settings put global edge_handle_size_percent 100.00