Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako pozivati preko WhatsApp aplikacije koristeći računar?

Kako pozivati preko WhatsApp aplikacije koristeći računar?

WhatsApp vam pruža mogućnost da upućujete glasovne i video pozive na Windows i Mac računarima. Ako više volite da koristite računar nego pametni telefon, pokazaćemo vam kako da upućujete glasovne i video pozive pomoću WhatsApp-ovih aplikacija za računare.

 

Iako ćete moći da upućujete WhatsApp pozive na računaru, postoje neka ograničenja kojih biste trebali biti svesni. Da biste koristili WhatsApp pozive sa Windows računara, trebalo bi da ga ažurirate na 64-bitnu verziju 1903 ili noviju verziju. Slično tome, na Mac-u je pozivanje sa radne površine podržano na macOS 10.13 High Sierra ili novijim verzijama.

 



Takođe će vam trebati najnovija verzija WhatsApp aplikacija za računare za Windows ili Mac  (kao i na pametnom telefonu). Glasovni i video pozivi nisu podržani na WhatsApp Webu.

Trebali biste biti sigurni da i vaš pametni telefon i računar imaju internet vezu i da su instalirane najnovije verzije WhatsApp-a. Iako WhatsApp ima namenske aplikacije za računare, i dalje je potrebno da vaš telefon bude povezan na Internet i u neposrednoj blizini vašeg računara.

Da biste koristili i glasovne i video pozive, proverite da li imate kameru, mikrofon i zvučnike. Većina laptop računara isporučuje se sa veb kamerom, ugrađenim mikrofonom i parom zvučnika. Međutim, ako imate Desktop računar, možda nemate neke od ovih uređaja.

Na kraju, trebalo bi da proverite da li WhatsApp ima pristup kameri i mikrofonu računara. Evo kako da to proverite na Mac računarima:

  1. Kliknite na Apple-ov logo u gornjem levom uglu ekrana i izaberite „Sistem Preferences“.

    System Preferences in macOS Big Sur.

  1. Zatim kliknite na „Security & Privacy“.

    Click



  1. Nakon toga idite na „Camera“ i uverite se da je polje pored „WhatsApp“ označeno.
    Ž
    Granting camera access to WhatsApp on macOS Big Sur.

  1. Zatim kliknite na „Microphone“ u uverite se da je polje pored „WhatsApp“ takođe označeno.

    Granting microphone access to WhatsApp on macOS Big Sur.

U Windows 10 operativnom sistemu:

  1. Idite na Podešavanja > Privatnost > Mikrofon. 



  2. Proverite da li je prekidač pored „WhatsApp“ postavljen na „On“. 

  3. Ako nije, samo jednom pritisnite prekidač da biste WhatsApp-u omogućili pristup vašem mikrofonu.

    To make video calls, allow WhatsApp access to the camera on Windows 10.

  1. Zatim idite na Podešavanja > Privatnost > Kamera. 



  2. Kliknite na prekidač pored stavke „WhatsApp“ da biste bili sigurni da je kamera uključena.

    To make video calls, allow WhatsApp access to the camera on Windows 10.

Na kraju, trebali biste znati da WhatsApp ne podržava grupno pozivanje ili virtuelne audio i video uređaje na radnoj površini.

Kako uputiti WhatsApp glasovne i video pozive na Windows i Mac

Pre nego što započnete sa WhatsApp pozivima na radnoj površini, obavezno instalirajte najnoviju verziju WhatsApp na Windows ili Mac.

>> WhatsApp - Desktop <<

>> ‎WhatsApp - App Store <<

>> WhatsApp - Google Play Store <<

  1. Nakon pokretanja Desktop aplikacije na ekranu ćete videti QR kod sa uputstvima za povezivanje pametnog telefona za upotrebu WhatsApp-a na radnoj površini.

  1. Sada otvorite WhatsApp na pametnom telefonu. Ako je to iPhone, otvorite WhatsApp stranicu za ćaskanje i dodirnite dugme „Settings“ u donjem desnom uglu ekrana.

    Tap

  1. Na WhatsApp-u za Android otvorite stranicu za ćaskanje i dodirnite ikonu sa tri tačke u gornjem desnom delu ekrana.

    Tap Menu button from WhatsApp on Android

  1. U podešavanjima WhatsApp-a na pametnom telefonu odaberite „WhatsApp Web / Desktop“.

    Click

  1. Na sledećem ekranu u podešavanjima WhatsApp-a dodirnite „Poveži uređaj“ (eng. link a device).

    Tap

  1. Da biste dovršili postupak povezivanja, moraćete da potvrdite identitet pomoću otiska prsta ili otključavanja lica na vašem pametnom telefonu. Kada to učinite, WhatsApp će otvoriti kameru vašeg telefona. Usmerite ga prema QR kodu na računaru da biste počeli da koristite WhatsApp na radnoj površini.

  2. Zatim samo otvorite bilo kakvo ćaskanje u WhatsApp-u na računaru i kliknite ikonu telefona da biste uputili glasovni poziv. Ikona telefona nalazi se u gornjoj traci prozora za ćaskanje pored ikone kamere.

  1. Da biste uputili video poziv za radnu površinu na WhatsApp-u, otvorite bilo koji razgovor u aplikaciji i kliknite ikonu kamere koja se nalazi na gornjoj traci desno od imena kontakta.

  1. Kada jednom uputite poziv putem WhatsApp-a za radnu površinu, na ekranu ćete videti četiri ikone - kameru, mikrofon, ikonu sa tri tačke i crveno dugme za završetak poziva. Kod glasovnih poziva, ove ikone će se pojaviti zajedno sa imenom vašeg kontakta u gornjem desnom uglu ekrana. Ako učestvujete u video pozivu, videćete ove ikone u prozoru za video.

  2. Ikona kamere pruža vam mogućnost da omogućite ili onemogućite kameru tokom video poziva. Ako pritisnete ovu ikonu tokom glasovnog poziva, prebaciće se na video poziv.

  1. Ikona mikrofona vam omogućava da isključite ili uključite mikrofon.

  1. Ikona sa tri tačke otvoriće podešavanja kamere i video zapisa. Omogućava vam da promenite kameru, mikrofon i izlazni audio uređaj. Ovo možete da koristite ako, na primer, želite da koristite spoljni mikrofon umesto ugrađene opcije.

    Camera, microphone, and audio output settings in WhatsApp for Mac.

  1. Da biste završili glasovni ili video poziv pritisnite crveno dugme za završetak poziva.

To je sve što treba da znate o upućivanju glasovnih i video poziva pomoću WhatsApp-ovih aplikacija za računare.