Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako pravilno dezinfikovati telefon bez alkohola? (VIDEO)

Kako pravilno dezinfikovati telefon bez alkohola? (VIDEO)

Evo kako da dezinfikujete telefon koristeći sapun i vodu. Takođe, saznajte kako da zaštite telefon od novog kontaminiranja. 

Iako je COVID 19 napravio ozbiljne probleme svima nama u prethodnom periodu, dezinfikovanje telefona bi trebalo svi mi da obavljamo barem 3 do 5 puta dnevno. To vam govorimo jer je telefon magnet za bakterije, viruse i prljavštinu.

 



Postoji mnogo načina koji vam mogu pomoći da dezinfikujete svoj telefon, a mi ćemo vam pokazati kako da to uradite uz pomoć sapuna ili alkohola.


Kako dezinfikovati telefon uz pomoć sapuna i tople vode?

Nije nemoguće da jedno domaćinstvo ostane bez Etil-Alkohol 70% sredstva. U tim situacijama je sapun i topla voda podjednako dobro rešenje.

Ukoliko je telefon otporan na vodu, onda ne treba mnogo da prinete i ceo proces će vam biti manje stresan. Međutim, ukoliko vaš telefon ipak nije otporan na vodu, onda bih vas zamolili da budete vrlo oprezni.

1. Prvo što treba da uradite je da isključite telefon kako se ne bi dogodio kratak kontakt tj. kvar ukoliko voda dopre u unutrašnjost telefona.

2. Zatim pripremite toplu vodu, sapun, četkicu sa mekanim vlasima, maramice ili ubrus i štapiće za uši. Sve ovo uglavnom svi imamo u svom domu. 



3. Položite telefon preko maramice ili ubrusa. Potom potopite četkicu u toplu vodu i nekoliko puta pređite preko sapuna. 

4. Sada četkicom lagano i precizno pređite preko svih vidljivih površina telefona. Bitno je da ne natapate telefon već samo da četkicom pređete preko svih površina nekoliko puta. 

5. Novom, čistom maramicom pokuite sapunicu, preklopite maramicu i ponovo pokupite ostatak sapunice. 

6. Novu maramicu potopite u vodu, procedite je i properite površinu telefona utrljavanjem vodom natopljene maramice. 



7. Na kraju novom suvom maramicom osušite ranije dezinfikovanu površinu. 

8. Sada podignite telefon čistim rukama. Uklonite ubrus ili maramicu preko koje je telefon prvi put bio polozen. Postavite novu, čistu maramicu ili ubrus i preko njega položite telefon tako da dezinfikovana strana bude u kontaktu sa čistom papirnom površinom.

9. Ponovite ceo postupak preko durge kontaminirane površine telefona i to je to.



10. Ako baš želite da dezinfikujete i ulaze na telefonu, onda jedan štapić za uši natopite toplom vodom, pređite njime preko sapuna i na kraju prosto dezinfikujte svaki nepristupačan deo telefona. Ne zaboravite da ponovo suvim i čistim štapićem pokupite svu sapunicu i vlažnost tamo gde ste ranije vlažnim štapićem prošli. 

Kako dezinfikovati telefon koristeći Etil-Alkohol 70%?

Naravno da je lakše dezinfikovati telefon koristeći alkohol jer on pre svega brzo isparava i vrlo efikasno ubija sve bakterije i viruse. E sada, ako imate pumpicu putem koje možete poprskati telefon, onda će cela procedura dezinfikovanja biti vrlo jednostavna i još brža. 

1. Prvo što treba da uradite je da isključite telefon kako se ne bi dogodio kratak kontakt tj. kvar ukoliko tečnost dopre u unutrašnjost telefona.

2. Pripremite ubrus ili maramicu, alkohol i štapiće za uši. 

3. Položite telefon preko maramice ili ubrusa. Potom poprskajte telefon alkoholom.

4. Suvom i čistom maramicom prebrišite celu površinu telefona i utrljajte alkohol.

5. Podignite telefon čistim rukama. Uklonite ubrus ili maramicu preko koje je telefon prvi put bio položen. Postavite novu, čistu maramicu ili ubrus i preko njega položite telefon tako da dezinfikovana strana bude u kontaktu sa čistom papirnom površinom.

6.  Ponovo poprskajte telefon alkoholom i suvom, čistom maramicom prebrišite celu površinu telefona. Bitno je da utrljajte sve kapljice alkohola.

7. Ako baš želite da dezinfikujete i ulaze na telefonu, onda jedan štapić za uši natopite alkoholom i na kraju prosto dezinfikujte svaki nepristupačan deo telefona. Nakon toga, ostavite telefon barem 10 minuta, nikako ga ne uključujte jer je bitno da alkohol prvo ispari.

Kako sprečiti kontaminiranje telefona? 

Jedan vrlo koristan trik koji vam može olakšati korišćenje telefona kada izlazite iz svog doma u toku epidemije je umotavanje telefona kuhinjskom folijom! 

To pre svega praktično jer svi gotovo imaju kući kuhinjsku foliju kojom brzo i lako može da se obavije telefon. Naravno, nakon što telefon obavijete folijom on će moći da se koristi. Dodiri će biti registrovani. Biće problem obavljati pozive, ali ako imate Bluetooth slušalice i taj problem ćete rešiti. Što je najbitnije, kada se vratite kući, telefon vrlo brzo i lako možete izvući iz folije tako da ga ne kontaminirate te automatski izbegavate proces dezinfikovanja.

Kako najbrže dezinfikovati telefon u kućnim uslovima? 

Najbrže moguće dezinfikovanje telefona u kućnim uslovima je da koristite vlažne maramice koje u sebi sadrže antibakterijsku tečnost ili alkholol. Ne treba tu mnogo govoriti kako izgleda procedura budući da prilikom utrljavanja maramice dezinfikujete i telefon i svoje ruke.