Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako prebaciti telefon u režim “gosta” i zašto je to bitno!?

Kako prebaciti telefon u režim “gosta” i zašto je to bitno!?

Evo kako da prebacite svoj telefon ili tablet u režim gosta. Takođe, pročitajte zašto je to bitno za sve korisnike, i one manje napredne i one “velemajstore”.

Da li vam se nekada desilo da neko želi da pozajmi telefon od vas radi dopisivanja, radi proveravanja Facebook-a i ostalih društvenih mreža, ili na kraju krajeva, kako bi neko jednostavno pogledao vaš telefon iz znatiželje. U tim situacijama je nezahvalno nekom tek tako dati telefon, pa čak i najrođenijim, zar ne?

 



Da se razumemo, čuvanje privatnosti nije neki kriminal, nije nešto što kreira ružnu sliku o osobi koja vodi računa o tome. Čuvanje privatnosti je sasvim normalna stvar i u neku ruku obavezna. Shodno tome, korisnik pametnih telefona uvek mora da se zaštiti od neiskrenih znatiželjnih očuju, bez obzira na okolnosti koje se nizaju. U režimu gosta, ne postoji način da se pristupi bilo kojim informacijama vlasnika telefona. Dakle, onaj ko bude koristio telefon u režimu gosta će imati utisak da je dobio potpuno nov telefon koji nikada do tada nije korišćen.

Drugi razlog zbog čega bi trebalo da koristite režim gosta je podjednako bitan. Zašto bi neko imao priliku da vam poremeti postavku vaših ikonica, aplikacija i slično. Kada nekom predate telefon dok je u režimu gosta, on može raditi samo ono što ste vi ranije odobrili. To podrazumeva preuzimanje i korišćenje aplikacija, ali ne i brisanje istih. Generalno, sve što neko uradi sa telefonom dok je on u režimu gosta, to ne biva sačuvano i ne remeti ništa što je korisnik prethodno podesio za sebe.

Dakle, ovo su dva valjana razloga da uvek koristite režim gosta kada vam neko “na momenat” traži telefon ili tablet. Bićete iznenađeni kada vidite kako se lako aktivira režim gosta, pogledajte:

Kako aktivirati režim gosta na Android 5 LolliPop i Android 6 Marshmallow uređajima

Pre nego što nastavimo sa detaljnim uputstvom, želimo da vas upozorimo da režim gosta na pojedinim telefonima ne postoji. Zašto? Pa, razlog tome je teško presvlačenje korisničkog izgleda Android-a. Primera radi, telefoni koji imaju TouchWiz, LG UI, Sense i slično, vrlo verovatno ne sadrže režim gosta. Ipak, proverite jer svi ovi pomenuti presvučeni korisnički izgledi konstanto bivaju nadograđeni, možda su baš sada dobili režim gosta.

1. Provo treba da ustanovite kako uopšte dolazite do prekidača do režima gosta. Ako ste već podesili svoj Google nalog, u gornjem desnom uglu imaćete malu okruglu ikonicu sa vašom profilnom fotografijom unutar nje. To je indikator da telefon u režimu administratora, odnosno vas.



2. Dodirom na tu okruglu ikonicu pristupa se panelu sa podešavanjima režima korišćenja telefona. Taj panel u stratu sadrži tri ikonice ili tastera, kako više volite. Prva ikonica predstavlja vaš, već postavljen Google nalog. Druga ikonica je za aktiviranje režima gosta, što je vama u suštini potrebno, a treća ikonica je tu kako bi dodali još jedan nalog kako bi telefon koristilo dve osobe, potpuno nezavisno.

3. Pretpostavljamo da znate sada šta dalje. Dakle, dodirom na ikonicu “Gost” (eng. guest) se aktivira režim gosta. To je to, ništa više, ništa manje.

4. Kako bi se kasnije vratili na staro jednostavno ponovo pristupite panelu sa nalozima i dodirnite na ikonicu “Ukloni gosta” (eng. remove guest). Dobro je to što morate da unesete lozinku svog naloga kada se vraćate na staro jer se na taj način sprečava da vas “gost” prevari i kasnije špijunira.



5. Kada je reč o Samsung Galaxy S7 telefon, režim gosta se zapravo naziva “Privatni režim” (eng. private mode) i on se aktivira u podešavanjima telefona.

Ako nemate Android 5 LolliPop uređaj ili iznad, nemojte očajavati jer uz malo truda sve ovo možete da koristite na Android JellyBean ili KitKat uređajima. Doduše, potrebno je da imate root-ovan telefon i instaliran Xposed Installer, ali to barem nije teško uraditi na tim verzijama Android-a. Evo jednog video uputstva koje će vam pomoći da to uradite: