Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako pregledati centar za obaveštenja na iPhone-u i iPad-u?

Kako pregledati centar za obaveštenja na iPhone-u i iPad-u?

Svako ko ima iPhone ili iPad upoznat je sa obaveštenjima i kako opterećujuća ona mogu postati. Srećom, Apple nudi jedinstvenu lokaciju na kojoj možete da ih pregledate i njima upravljate pod nazivom Centar za obaveštenja. Evo kako da ga pogledate.

Centar za obaveštenja(eng. Notification Center) je centralizovani interfejs na vašem iPhone- i iPad-u za pregled obaveštenja koja su primljena od aplikacija ili samog operativnog sistema. Da biste pregledali Centar za obaveštenja dok su iPhone ili iPad otključani, prevucite nadole od sredine gornje ivice ekrana.

 



Kako pokrenuti Centar za obaveštenja na iOS-u ili iPadOS-u

Pazite da ne prevučete nadole od gornje desne ivice ekrana. Na iPadima i modernim iPhone uređajima bez početnog dugmeta taj gest otvara Control Center. Od iOS-a 14 i iPadOS-a 14, međutim, takođe možete da prevučete nadole od gornje leve ivice ekrana.

How to Launch Notification Center on iOS or iPadOS

Da biste pregledali Centar za obaveštenja na zaključanom ekranu, prevlačite prema gore od sredine ekrana dok se ne pojavi. (Možete da omogućite ili onemogućite Centar za obaveštenja na zaključanom ekranu u Podešavanja > Touch ID i lozinka ili Face ID i lozinka.)

Kada ga pokrenete videćete poseban ekran pod nazivom „Centar za obaveštenja“(eng. Notification Center) na kome su navedena nedavna obaveštenja. Ako je jedna aplikacija poslala više obaveštenja, obaveštenja se slažu zajedno. Dodirnite snop da biste videli proširena sva obaveštenja.

An example of Notification Center on iPhone

U centru za obaveštenja možete da prevučete desno nad određenim obaveštenjem da biste ga otvorili u izvornoj aplikaciji. Ako brzo prevučete ulevo, to obaveštenje ćete obrisati. Ili ako želite da obrišete sva obaveštenja odjednom, dodirnite malo dugme „x“ pored naslova „Centar za obaveštenja“, a zatim dodirnite „Obriši“.



In Notification Center, tap the "X" button

Takođe možete isključiti određena obaveštenja sa ovog ekrana tako što ćete polako prevući prstom ulevo na oblačiću sa obaveštenjima i dodirnuti „Upravljanje“(eng. Manage” u prikazanim opcijama.

Tap Manage in Notification Center

Ako vam obaveštenja konstantno idu na živce, možete ih onemogućiti u podešavanjima. Idite u Podešavanja > Obaveštenja, a zatim dodirnite aplikaciju kojom želite da upravljate. Tamo možete odabrati koju vrstu obaveštenja želite da primite ili da ih u potpunosti onemogućite.