Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako promeniti osnovni izgleda Vašeg Android telefona [BEZ ROOT-A]

Kako promeniti osnovni izgleda Vašeg Android telefona [BEZ ROOT-A]

Evo kako da promenite podrazumevani izgled Android-a na vašem telefonu u tako ga prilagodite prema svojim željama i ukusu. Sve što vam je potrebno je Nova Launcher!

Jedna od najlepših mogućnosti koju donosi Android svet je izbor. Ukoliko Vam se ne dopada fabrička konfiguracija vašeg telefona u Google prodavnici ćete pronaći širok izbor alternativnih aplikacija za SMS poruke, kameru, kalendar ili slično. Međutim, od svih dostupnih opcija promena tema (pokretača) svakako ima najveći uticaj na korisničko iskustvo.

Prednosti prilagođenog pokretača



Pokretač — koji upravlja vašim početnim ekranom i fiokom aplikacija — prošao je dug put od prvih dana Android-a, napredovao je sa osnovnog početnog ekrana u neku vrstu nadzorne table za celokupno Android iskustvo. Mnogi popularni proizvođači — poput Samsung-a, Huawei-ja i LG-a isporučuju svoje uređaje sa veoma robusnim pokretačem, koji znaju da crpe dosta resursa i da ponekad budu tromi. Najbrži i najlakši način da imate bolje Android iskustvo je da fabrički pokretač zamenite prilagođenim.

Nova Launcher (Pokretač) je jedan od najbržih i najbogatijih pokretača na tržištu. Ne samo to, već Vam daje mogućnost da podesite skoro sve što ima veze sa početnim ekranom. To čini Nova Launcher savršenim za sve korisnike – od početnika koji žele da dobiju malo više iz svojih telefona, do najnaprednijih korisnika.

Nova Launcher vs. Nova Prime

Postoje dve verzije Nova Launcher-a na Google Play-u: free and Prime (koji košta 599RSD). Dok je besplatna verzija dobra kao jednostavna zamena postojećeg pokretača, Nova Prime otključava puni potencijal koji pokretač može da ponudi, uz pregršt funkcija koje nisu dostupne u besplatnoj verziji:

  • Pokreti: Izvršite određene naredbe ili druge radnje jednostavnim prelaskom ili dodirom prsta.

  • Brojanje nepročitanih poruka (potreban dodatak TeslaUnread): Pogledajte koliko imate e-poruka na čekanju, SMS poruka, Facebook obaveštenja i još mnogo toga.



  • Prilagođene grupe u fioci aplikacija: Folderi ili tabovi unutar fioke aplikacije.

  • Skrivene aplikacije: Mogućnost sprečavanja prikazivanja aplikacija u paleti aplikacija. Izvrsno za pasivne aplikacije koje rade u pozadini i nikada se ne pokreću direktno.

  • Prevlačenje ikona: Izvršite određene naredbe prelaskom prstom po ikoni aplikacije, a ne tapkanjem po njoj.

  • Više efekata pomeranja: Različiti prelazi između stranica početnog ekrana.



Besplatna verzija odlična je za početak i upoznavanje sa Nova Launcher-om bez trošenja novca. Ukoliko želite naprednu funkcionalnost, Prime verzija je bolja opcija.

Kako da instalirate i podesite Nova Launcher

Instalacija Nova Launcher-a je veoma laka: 

  1. Idite Play Prodavnicu i u pretrazi unesite “Nova Launcher” (Ili  kliknite ovde da odete direktno na besplatnu verziju ukoliko ste u pretraživaču na Vašem telefonu). 



  2. Pritisnite dugme za instalaciju da biste pokrenuli preuzimanje i izvršili automatsku instalaciju.

Nakon što je instaliran, dodirnite taster za početni ekran i prikazaće Vam se opcija za pokretanje Nove ili trenutnog pokretača. Pojaviće se opcija da se ova akcija izvrši samo jednom ili svaki put kada se pritisne taster za početni ekran, tako da imajte na umu da, ukoliko odaberete „uvek“, Nova će postati osnovni pokretač. Poništavanje je, međutim, veoma jednostavno, tako da ne brinite ako slučajno izaberete "uvek".

Kada pokrenete Nova aplikaciju, možete da počnete ispočetka ili da uvezete podešavanja iz drugog pokretača. U ovom slučaju ja ću uvesti podešavanja iz Google Now pokretača.

Otvorite fioku sa aplikacijama i pokrenite “Nova Settings”, zatim odaberite “Backup and Import Settings”.

 

Pritisnike taster “Import”. Nova će pružiti upozorenje da će uvoz iz drugog pokretača izbrisati Nova-ov izgled i pitati Vas da li želite da nastavite sa uvozom. Dodirnite “OK“.

Odatle možete da odaberete pokretač iz koga želite da uvezete podešavanja (veoma korisno ukoliko imate više od jednog pokretača instaliranog), i uvoz će otpočeti. Nakon što sve bude uveženo, slobodno možete isprobati sve Nova funkcije bez ikakvih problema.