Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako promeniti podrazumevane aplikacije na Android-u?

Kako promeniti podrazumevane aplikacije na Android-u?

Da li ste znali da ne morate da brišete aplikaciju da biste postavili neku drugu kao podrazumevanu za određenu aktivnost ili operaciju!? Evo kako da to odradite u nekoliko dodira...

Možda se primetili do sada da vam se nudi niz kompatabilnih aplikacija kada otvarate neku datoteku. Tada ste u mogućnosti da odredite koja će aplikacija biti podrazumevana kada otvarate određene datoteke ili čak kada startujete neke funkcije telefona kao što je kamera.

 



Kada jednom odaberete podrazumevanu aplikaciju, Android više neće nuditi listu kompatabilnih aplikacija jer će automatski otvarati aplikaciju koju ste vi prethodno odabrali kao podrazumevanu. Ali kako promeniti podrazumevanu aplikaciju u momentu kada zaželite da koristite neku drugu? Veoma lako, evo šta je potrebno da uradite.

Vratite podrazumevane vrednosti na fabričko stanje

Pre svega, morate da identifikujete aplikaciju koja je postavljena kao podrazumevana za operaciju koju želite da obavite. Ukoliko ne znate koja je, jednostavno otvorite dokument iz email-a, recimo, i saznajte koja se aplikacija za taj dokument automatski startuje. Kada to utvrdite uputite se ka podešavanjima vašeg telefona i pronađite kategoriju “Aplikacije”.

Tačnije, na nekim verzijama Android-a, kategorija “Aplikacije” će nositi različit naziv, zato želimo da vam objasnimo da treba da se uputite u kategoriju gde se nalaze sve instalirane aplikacije na vašem telefonu.

Na listi instaliranih aplikacija pronađite aplikaciju za koju ste malopre utvrdili da je podešena kao podrazumevana i dodirnite na nju. Tada će vam se prikazati sve informacije vezane za tu aplikaciju počevši od toga koliko memorije zauzima pa sve do dozvola i tastera koji vrše neke opreacije. Kako biste obrisali podrazumevane vrednosti, potrebno je da se spustite niz stranicu i pronađete taster “Obriši podrazumevane vrednosti” (eng. clear defaults). Taj taster se nalazi ispod naslova “Podrazumevano pokretanje” (eng. launch by default).



Čim dodirnete taj taster, vrednosti će biti obrisane što znači da će Android, sve dok ponovo ne odredite podrazumevanu aplikaciju, da vas pita kojom aplikacijom želite da dovršite željene aktivnosti.

Ovo je veoma zgodno uputstvo za one koji su se predomislili koja će im aplikacija biti podrazumevana za neku operaciju tj. aktivnost.