Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako pronaći, preslušati i obrisati sve glasovne komande koje je Google tajno sačuvao!

Kako pronaći, preslušati i obrisati sve glasovne komande koje je Google tajno sačuvao!

Za sve one koji žele kontrolu nad svojim nalogom evo jednog korisnog uputstva. U zadnje vreme podigla se prašina oko toga da Google snima i skladišti sve glasovne komande svojih korisnika. Evo kako da ih pronađete, preslušate i obrišete. Takođe, unutar ovog uputstva imate i objašnjenje kako da isključite glasovne komande.

Google “voli” da vas špijunira, oprostite hteli smo reći da čuva sve vaše govorne komande na svom serveru u cilju da svaka sledeća bude preciznija i brže prepoznata. Naravno, reklame koji e vam iskaču sa strane od Google su bazirane upravo na osnovu tih komandi i pretrage na internetu. Šta naprosto ovo znači? Pa… Google snima svaku kovornu komandu koju mi načinimo, hteli mi to ili ne.

 



Ukoliko se osećate ugroženo i ako smatrate da vam je privatnost narušena evo kako da preslušate sve štoje do sada Google snimio i kako da to obrišete. Ukoliko niste skorije posetili podešavanja svog Google naloga, onda ćete se iznenaditi koliko je on postao jednostavan za korišćenje. Pristupite Google podešavanjima ili jednostavno kliknite na www.google.com/account i videćete šta je sve to Google uspeo da prikupi o vama! Naravno, tu su i neke zgodne sigurnosne opcije i još mnogo toga…

Kao pronaći snimljene govorne komande?

Dakle, prvo što ćemo uraditi je lociranje i eventualno preslušavanje snimljenih govornih komandi. Šta kažete na to? Ako ste za hajmo da počnemo

Pristupite podešavanjima vašeg Google naloga ili kliknite na sledeći link: www.google.com/account. Zatim prinađite isečak koji nosi naslov “Lični podaci i privatnost”. U okviru tog isečka kliknite na kategoriju “Kontrole aktivnosti”.

U novootvorenoj stranici se spustite sve dok ne naiđete na isečak sa naslovom “Glasovne pretrage i komande”. U produžetku tog naslova imate prekidač ukoliko želite da deaktivirate glasovne komande. Ispod naslova se nalazi opcija “Upravljaj istorijom” kojoj vi treba da prisupite.



Kada pristupite opciji “Upravljaj istorijom” imaćete detaljan uvid “mesta zločina”. Tu je Google uskladištio sva svoja “nedela”, naravno uz vaše prethodno odobrenje. Zanimljivo je to da svaku komandu pojedinačno pre brisanja možete preslušati. Jezivo je kada čujete svoj glas pogotovu zbog toga što možda niste ni slutili da vas vlastiti telefon tajno snima. Sve ove komande se mogu pretražiti po datumu ili tačnom vremenu kreiranja.

Kako obrisati sve što je Google uspeo da snimi?

Google navodi da to radi zato što želi da razume korisnikov način izgovaranja reči i tako pruži precizniju pretragu i fluidnije korišćenje Google glasovnu pretragu. Ukoliko smatrate da Google nema pravo da vas snima, vi možete isključiti ovu opciju kao što smo vam u pređašnom pasusu objasnili, međutim sve što je do sada Google zabeležio je takođe moguće obrisati.

Dakle, kada se nađete na stranici “Upravljanje istorijom” unutar podešavanja svog Google naloga, jednostavno štiklirajte sve glasovne komande koje želite da obrišete. Možete brisati pojedinačno ili odjednom štiklirati dane koje želite da “eliminišete”. Nakon štikliranja kliknite na taster “Izbriši” u gornjem desnom gornjem delu ekrana i “puh” sve je eliminisano!



Postoji još jedan način brisanja a to je putem opcija za brisanje. Tu opciju ćete pronaći kada kliknete na tri tačkice taster za dodatne opcije pa na “Opcije za brisanje”.

Klikom na “Opcije za brisanje” pristupate iskakjućem panelu gde možete odabrati koji vremenski period će detaljno biti očišćen od sačuvanih glasovnih komandi.