Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako proširiti memoriju za aplikacije na Android uređajima?

Kako proširiti memoriju za aplikacije na Android uređajima?

Evo kako se na Android 6 Marshmallow uređajima aktivira nova tehnologija usvojive memorije (eng. adoptable storage). Ovo funkcioniše sa gotovo svim uređajima koje pokreće Android 6 Marshmallow ili 7 Nougat.

Od kako je Google lansirao Android 6 Marshmallow verziju, na radost svih onih koji su dobili nadogradnju, a koji imaju problem sa nedostatkom memorije za aplikacije, moguće koristiti MicroSD karticu kao internu memoriju! U pitanju opcija “adoptable storage” ili vam “usvojiva memorija”. E sada, u čemu je štos?

 



Na ranijim verzijama Android-a korisnici nisu mogli da prošire memoriju namanjenu za aplikacije, već samo za fotografije, muziku, video snimke i slično. Postojala je opcija za delimično prebacivanje aplikacija na MicroSD, ali to nije mnogo rasterećivalo memoriju telefona, a nije ni funkcionisalo baš najpouzdanije. U to vreme, “usvojiva memorija” je itekako bila poželjna, ali sve što je bilo moguće uraditi je koristiti neke aplikacije poput “Link2SD” koje između ostalog iziskuju root i određene procedure pri postavljanju. Detaljnije o tome pročitajte OVDE.

Sada, to je moguće obaviti bez root-a, pouzdanije je i nije teško postaviti MicroSD karticu da se ponaša kao interna memorija. Ono što je bitno je da kartica bude brža, ondosno klase 10 i to je sve.

Pojedini uređaji nemaju ovu opciju u svom telefonu, te je potrebno aktivirati je putem ADB-a. Ne brinite, pokazaćemo vam kako se to radi, a za početak ćemo vam priložiti uputstvo za one uređaje koji tu opciju imaju već iz kutije

*U zavisnosti od vašeg uređaja i od toga koji ste jezik postavili, kategorije i opcije mogu biti smeštene na različitoj lokaciji ili biti nazvane drugačije.

1. Prvo pristupite podešavanju vašeg telefona.



2. Zatim pronađite kategoriju “Memorija.

3. Unutar kategorije “Memorija” biće vam prikazane informacije o internoj memoriji uređaja (ugrađena memorija), ali i informacije o tome da telefon poseduje MicroSD karticu (prenosna memoriju). Vi treba da dodirnete na “SD kartica” opciju.



4. Po dodiru na “SD kartica” opciju, prikazaće vam se informacije o tome koje se datoteke nalaze na njoj, koliko je memorije preostalo, kao i opcije za uklanjanje MicroSD kartice, njeno formatiranje ili za korišćenje MicroSD kartice kao ugrađena memorija!

5. Naravno, potrebno je dodirnuti na “Formatiraj kao ugrađenu” i sačekati nekoliko minuta.



Kao što vidite, uopšte nije teško! Međutim, veliki broj telefona, različitih proizvođača, ne poseduje ovu opciju i potrebno ju je aktivirati putem određeni ADB komandi. Evo šta treba da uradite da bi MicroSD karitcu na tim uređajima koristili kao ugrađenu memoriju.

1. Preuzmite ADB Shell i ADB drajvere sa priloženih linkova:

>> ADB Shell <<

>> ADB Driver Installer <<

2. Povežite svoj telefon putem USB kabla sa računarom.

3. Sada instalirajte ADB drajvere koje ste preuzeli.

3. Zatim u novu fasciklu, na radnoj površini računara, treba da raspakujete “ADB Shell”.

4. Pristupite toj fascikli gde ste raspakovali “ADB Shell” i na prazno polje kliknite desnim klikom. Tada će vam se pojaviti padajući panel u kom se nalazi “Open command window here” opcija na koju treba da kliknete.  

5. Kada se pojavi crni prozor, ukucajte “adb shell” i pritisnite enter.

6. Zatim unesite komadnu “sm list-disks” pa pritisnite enter. Pojaviće vam se informacije koje će sadržati reč “disk:” i u produžetku neki broj “179,0”. To ćete iskoristit u sledećoj komandi.

*Napomena

Broj se razlikuje u zavisnosti od tipa MicroSD kartice koju koristite. Ne treba da koristite broj koji smo priložili u primeru.

7. Sada unesite komandu “sm paritition disk: - broj koji ste dobili u prethodnom koraku - primary” i sačekajte par minuta. Evo jednog konkretnog primera ove komande “sm parition disk:179,0 primary”.

9. U slučaju da želite da polovina memorije MicroSD kartice bude konvertovano kao ugrađena memorija, onda umesto “primary” unosite reč “mixed” i procenat memorije koji vam odgovara. To izgleda ovako “sm partition disk:179,0 mixed 50”

Kao što vidite, ni ovo nije previše teško! Dovoljno je uneti par ADB komandi i ceo posao je gotov. No, većina proizvođača pametnih telefona ne vrši nadogradnju Adnroid-a svih svojih uređaja, te se vrlo lako može desiti da se zaglavite na LolliPop-u ili KitKat-u. U tom slučaju vam jedino presotaje da instalirate neki Custom ROM baziran na Android 6 Marshmallow verziji ili da alternativno rešite problem nedostatka memorije. Evo nekoliko brzih saveta:

- Uklonite preinstalirane i sistemske aplikacije koje vam nisu potrebne.

- Prebacite aplikacije na MicroSD karticu. (one koje to dozvoljavaju)

- Root-ujte uređaj i koristite “Link2SD”.