Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako proširiti RAM memoriju na Android uređaju!

Kako proširiti RAM memoriju na Android uređaju!

Ako imate telefon sa nedovoljno RAM memorije koja ne može potkrepiti vaše potrebe, evo šta treba da uradite da biste oslobodili ili nadogradili RAM memoriju do čak 4GB! 

Jedan od najvećih problema sa Android platformom je što zahteva mnogo RAM memorije za fluidan rad. Android kao sistem i nije toliko veliki potrošač u odnosu na aplikacije. Kako bi se sačuvale dobre performanse telefona koje naravno zavise ne samo od CPU i GPU komponenti već i od slobodnog i dostupnog RAM-a.  Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da rasteretite što više RAM memorije.

 



Šta je RAM memorija

RAM memorija se koristi za skladištenje privremenih datoteka koje proizvode aplikacije i sistem. U suštini, što više RAM memorije imamo na raspolaganju to su veće šanse da u istom momentu koristimo više aplikacija i sve to bez štucanja i grešaka u radu. U prevodu, za dobar i fluidan multitasking uveliko je zaslužan RAM.

RAM je ustvari skraćenica od engleske rečenice “random accsess memory” ili prevedeno na srpski “operativna memorija”. Sam Android operativni sistem koristi RAM pa se tako vremenom nakon nagomilavanja brojnih aplikacija i igrica uređaj kojeg pokreće Android uspori i pretvori u “ćopavo čeljade”. Ovako smo se izrazili jer smatramo da je jedini razlog loših performansi Android uređaja nakon nekog vremena, nedostatak slobodne RAM memorije.

Kako osloboditi RAM memoriju na uređajima koji nemaju root

Sada kada znate šta je RAM i čemu služi, pokazaćemo vam kako da ga sačuvate, oslobodite i samim tim proširite. Za početak počnimo sa savetima za uređaje bez root-a.

Vidžeti i žive pozadine

Ovo su dva veoma pohlepna elementa kada govorimo o utrošku RAM memorije. Mnogi vidžeti se često osvežavaju gde tim postupkom okupiraju RAM memoriju ali i internet potrošnju. O živim pozadinama da ne govorimo. Logično je da su one uvek aktivne što podrazumeva konstantno korišćenje RAM-a. Dakle, ne samo da žive pozadine i viđeti okupiraju RAM memoriju i troše internet već oni nekontrolisano konzumiraju bateriju dok su aktivni. Sve u svemu ne mnogo korisno ukoliko nemate telefon sa 3GB RAM-a i rezervnu bateriju u džepu.

Neupotrebljene aplikacije

Neke aplikacije konzumiraju RAM memoriju iako se trenutno ne koriste. Nadgledanje aplikacija koje rade u pozadini i organizacija istih može biti naporan posao ali i isplativ. Savetujemo vas da bacite pogleda na to koje aplikacije najviše bespotrebno rade u pozadini kako biste ih eliminisali.  Na priloženom linku možete pogledati kako da nadgledate pozadinske procese i zaustavite ih.



>> Kako sprečiti da aplikacije rade u pozadini!? <<

Ako imate aplikaciju za koju smatrate da u pozadini, bez opravdanog razloga, koristi veliki broj vaše RAM memorije ili nekontrolisano troši bateriju, onda biste trebali da je onemogućite:

Onemogućiti ih u okviru kategorije “Aplikacije” ili “Menadžer aplikacija” u zavisnosti od verzije Android koji koristite. Kada pristupite listi instaliranih aplikacija, dodirnite na onu koju želite da onemogućite i dodirnite taster “Onemogući” (eng. Disable). Nekada će biti neophodno da prvo dodirnete na “Deinstaliraj ažuriranja” kako biste uspeli da onemogućite aplikaciju. Preinstalirane aplikacije se ne mogu obrisati bez pristupa root-u pa iz tog razloga se koristi ova metoda onemogućivanja”.

Imajte na umu da samo sistemske aplikacije mogu biti onemogućene, dok one koje su preuzete sa Google Play prodavnice mogu biti samo prinudno zaustavljene ili obrisane.



Animacije

Animacije često kradu RAM memoriju a nisu toliko bitne. Animacije možete rešiti u okviru kategorije “opcije programera”. Da biste aktivirali tu kategoriju, obzirom da je fabrički skrivena, posetite priloženi link gde možete naći detaljno uputstvo:

>> Kako aktivirati “Opcije Programera” (Developer Options)? <<



Čim razotkrijete kategoriju “opcije programera”, pristupite joj. Zatim pronađite naslov “Crtanje” ili “Prikaz”, u zavisnosti od verzije Android i modela telefona, i sledeće opcije podesite na nulu. Neke verzije Android-a imaju traku sa tasterom koji se prevlači (eng. slider), a neke jednostavno imaju panel sa ponuđenim opcijama gde treba da podesite na “Isključi Animacije” (eng. Animation Off)

Kako osloboditi RAM memoriju na uređajima koje imaju root

Ako ste već root-ovali telefon onda ste privilegovani mnogim benefitima kao što je ovaj lakši i automatizovani način oslobađanja RAM-a. Trik je u tome što se MicroSD kartica može iskoristiti kao sekundarni izvor RAM memorije. Da bi se to postiglo neophodna je  “ROEHSOFT RAM Expander (SWAP)” aplikacija. Preuzmite je sa priloženog linka:

>>  ROEHSOFT RAM Expander (SWAP) <<

Da bi vam sve pošlo za rukom neophodna vam je MicroSD kartica klase četri, međutim za bolje performanse viša klasa je poželjnija.

Provera kompatabilnosti

Pre nego što započnete korišćenje aplikacije ROEHSOFT RAM Expander (SWAP) morate se uveriti da li je vaš uređaj uopšte kompatabilan. Preuzmite  “MemoryInfo & Swapfile Check” aplikaciju sa priloženog linka:

>> MemoryInfo & Swapfile Check <<

Kada preuzmite “MemoryInfo & Swapfile Check” aplikaciju, startujte je i odobrite joj pristup root-u. Kada to obavite dodirnite na taster "start ramexpander test here" koji se nalazi na dnu ekrana.

Ako je pojavi natpis "Congratulations" to znači da je vaš uređaj kompatabilan sa aplikacijom “ROEHSOFT RAM Expander (SWAP)”.

Nadogradite RAM memoriju

1. Startujte “ROEHSOFT RAM Expander (SWAP)” aplikaciju i dodelite joj pristup root-u.

2. Iskoristite “SwpFile” traku sa tasterom koji se prevlači kako biste odredili količinu nadograđene RAM memorije.

3. Dodirnite na taster "optimal value" kako biste automatski postavili najstabilniju postavku aplikacije odnosno RAM-a.

4. Kako bi sve ove postavke bile aktivne i nakon restartovanja telefona ili tablet računara, neophodno je da štiklirate opciju “Autorun”.

5. Poslednje što treba da uradite je da podignete “nabudženu” RAM memoriju dodirom na taster “Swap Activ” i to je to!

Vaš Android uređaj bi sada trebalao da ima više RAM memorije i samim tim bolje performanse zahvaljujući MicroSD kartici i “ROEHSOFT RAM Expander (SWAP)” aplikaciji. Napominjemo samo MicroSD kartica više neće biti dostupna kao dodatni prostor za skladištenje multimedijalnih datoteka.