Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako proveriti da li je telefon kopija ili ne?

Kako proveriti da li je telefon kopija ili ne?

Treba da kupite Android telefon, a ne znate mnogo o njima? Znate da postoje kineske kopije i brine vas da li ćete biti prevareni? Nemojte brinuti jer vam donosimo uputstvo kako da proverite da li je telefon kopija ili ne!

Danas postoji ogromni "underground" industrijski sistem koji proizvodi kopije telefona najvećih kompanija poput Samsung, Apple, HTC i sl. Oni svakako ne mogu završiti u ruke iskusnog korisnika pametnih telefona ali su zato početnici njihova meta. Mi smo rešili da pomognemo pa smo napravili upustvo kako da na brzaka proverite da li je telefon koji kupujete original. Na tri načina ćete se uveriti da li ste žrtva industrijskog "underground"-a.

 



*Dodato 10.08.2016

Prilažemo vam link ka novom uputstvu koji će vam uz pomoć nove aplikacije pomoći da utvrdite da li se radi o kopiji, o nekom novom kineskom telefonu ili o originalu. Toplo vas savetujemo da pročitate prvo ovaj tekst jer sadrži značajne savete, pa onda na pređete na novo uputstvo.

>> Kako saznati da li je telefon kopija ili original? (VIDEO) <<



Prvi način je da dobro pogledate kako telefon izgleda, da li su prisutna sva brendiranja, da li su tasteri pozicionirani na pravom mestu i da li je ekran prekriven kvalitetnim staklom. Gledajte, sigurno nećete naići na kopije onih telefona koji se ne prodaju lepo, koji nisu visoke klase i koji nemaju visoku cenu. Tako da ako kupujete telefon koji je original, onda je on vrhunske izrade sa visokim performansama.

Dakle, pogledajte da li je ekran zadovoljavajuće rezolucije, da li se ugao gledanja smanjuje, da li je kamera brza tj. da li pravi dobre fotografije i da li se telefon guši pri radu. Takođe proverite da li se IMEI sa telefona poklapa sa IMAI brojem na kutiji. Ili da li se IMEI koji softver daje pozivom na *#06# poklapa sa onim fizički ispisanim na telefonu. Eto, to je neki vizuelni test koji možete obaviti.

>> U čemu je razlika između kopije i originalnog telefona? <<

Drugi način je da sa Google Play prodavnice preuzmete aplikaciju "Droid Hardware Info". Ona pruža detaljne informacije o komponentama telefona. Jednostavnim upoređivanjem čipseta, procesora, grafike, ekrana i kamere sa specifikacijom originalnog telefona biće dovoljno da saznate da li je uu pitanju kopija ili ne. Specifikaciju svih original telefona možete naći na našem sajtu ili www.gsmarena.com. Ako kupujete telefon Samsung, onda preuzmite aplikaciju "Phone INFO *Samsung*".  Preko nje dobijate direktno potvrdu o orginalnosti nakon startovanja. U svega par sekundi saznacete da li je telefon kopija.



>> IMEI telefona govori mnogo toga, pročitajte šta! <<

>> Kako rešiti broblem sa izgubljenim IMEI serijskim brojem? <<



*Dodato 20.06.2016

Poslednji način, ovaj sa IMEI brojem i tabelom je zastareo. Najtoplije vam preporučujemo da kliknete OVDE i posetite uputstvo koje će vam pomoći da putem web alatke i aplikacije utvrdite da li vaš uređaj kopija ili original.

Treći način je da uporedite sedmi i osmi broj IMEI broja sa tabelom koja daje informacije o tome gde je telefon proizveden. Pa ako je broj sa te tabele na vasem uređaju onda možete biti mirni.  Tabela glasi:

>> Kako dekodirati telefon? (VIDEO) <<

>> Kako najbolje, najbrže i najlakše dekodirati telefon? <<

1. Ako su sedmi i osmi broj 00 to govori da je telefon proizveden u matičnoj fabrici i da je 100% originalan što garantuje vrhunski kvalitet.

2. Ako su sedmi i osmi broj 01/10 to govori da je telefon proizveden u Finskoj što garantuje visok kvalitet.

3. Ako su sedmi i osmi broj 13 to govori da je telefon sastavljen u Azejberdžanu i da je niskog kvaliteta.

4. Ako su sedmi i osmi broj 02/20 to govori da je telefon sastavljen u Ujedinjenim Emiratima sa niskim šansama da se pokaže kao kvalitetno napravljen telefon.

5. Ako su sedmi i osmi broj 03/30/04/40 to govori da tel napravljen u Kini po standardima kompanije koja stoji iza uređaja.

6. Ako su sedmi i osmi broj 05/50 to govori da je telefon sastavljen u Brazilu, ili u SAD, ili u Finskoj.

7. Ako su sedmi i osmi broj 06/60 to govori da je telefon sastavljen u Hong Kongu, ili u Kini, ili u Meksiku.

8. Ako su sedmi i osmi broj 08/80 to govori da je telefon napravljen u Nemačkoj što garantuje odličan kvalitet.

Svi ostali brojevi govore da je u pitanju kopija ili original toliko lošeg kvaliteta da ga ne treba ni kupiti.

Želimo vam uspešnu kupovinu!

>> U kopijama, novim i jeftinim Android telefonima otkriven je virus! <<

>> Kako saznati da li je Xiaomi Mi Note kopija ili ne? <<