Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako proveriti ispravnost baterije vašeg iPhone-a?

Kako proveriti ispravnost baterije vašeg iPhone-a?

Evo kako da proverite ispravnost baterije vašeg iPhone-a i saznate da li je za zamenu ili ne!

Nakon što kupite novi iPhone, njegova baterija će najverovatnije trajati 24 sata bez potrebe za punjenjem. Možete da strimujete video zapise i pregledate internet sadržaj ceo dan bez ikakvih briga. Baterija vašeg iPhone-a koristi litijum, a svaka litijumska baterija se s godinama razgrađuje.

 



Kako dani prolaze, kapacitet vaše baterije se smanjuje i sve češće morate da punite vaš telefon. Ponekad je dobro resetovati iPhone na fabričke vrednosti kako bi ste se uverili da li radi ispravno ili ne. Da biste znali da li je vašem iPhone-u potrebna zamena baterije, prvo proverite stanje baterije kroz sledeće korake.

Koristite funkciju zdravlja baterije

Ako koristite iPhone 6 ili neki noviji model sve do najnovijeg iPhone 12 Pro Max, postoji funkcija koja pokazuje stanje baterije telefona. Da biste pristupili ovoj funkciji, idite na Podešavanja , a zatim na Baterija i otvorite Stanje baterije. Moći ćete da utvrdite da li je baterija ispravna ili ne.

Proverite funkciju upravljanja performansama

Funkcija upravljanja performansama nalazi se na svim najnovijim verzijama iPhone-a, uključujući iPhone 12, 11, X, 8, 7, XR, SE i druge.

Ova dinamička funkcija obezbeđuje maksimalne performanse baterije i sprečava naglo isključivanje kada baterija ne uspeva da obezbedi neprekidno napajanje. Sve dok je funkcija uključena, možda nikada nećete znati da li je baterija vašeg iPhone-a zdrava, jer će funkcija maksimalno produžiti sposobnost baterije.

Bilo koji model iPhonea koji radi na verziji 12.2.6 i starijoj dolazi sa onemogućenom funkcijom. Omogućen je samo ako se baterija neočekivano isključi. Isključivanjem funkcije moći ćete da utvrdite da li je baterija u dobrom stanju ili joj je potrebna zamena.

Koristite funkciju maksimalnog kapaciteta

Na ekranu koji prikazuje stanje baterije vašeg iPhone-a nalazi se još jedna funkcija koja se naziva maksimalni kapacitet baterije. Jednom kada kupite i uključite novi iPhone, ova funkcija se aktivira i beleži početni kapacitet baterije.



Funkcija će prikazati procenat kapaciteta baterije kada je telefon bio nov i trenutni kapacitet kada telefon poseduje određen broj meseci ili godina. Funkcija prikazuje ove informacije određivanjem starenja litijuma u ​​bateriji.

Litijum gubi sposobnost skladištenja naelektrisanja kako hemikalija stari. To znači da će baterija ostati napunjena još nekoliko sati nego kada je bila nova. Ako ste iPhone kupili nekoliko nedelja ili meseci nakon što je proizveden, kapacitet baterije bi mogao da bude 100 odsto.

Ako ste telefon kupili deset meseci nakon što je proizveden (čak i ako je nov), kapacitet baterije može iznositi oko 90-95 procenata, jer se litijum hemijski razgrađuje iako telefon nikada nije bio uključen.



Ako baterija prikazuje nešto više od 80 procenata, trebalo bi da je možete napuniti najviše 500 puta pre nego što izgubi sposobnost zadržavanja napunjenosti, a to može biti oko godinu dana.

Pazite na znakove upozorenja

Vaš iPhone je napravljen da uvek radi maksimalno i zato je Apple uključio funkcije koje vas upozoravaju kako biste mogli preduzeti potrebne radnje. Sledeće poruke upozorenja su važne za napomenuti i važno je postupati po njima.

  1. Normalne performanse

Ako baterija vašeg iPhone-a više ne može da radi maksimalno i još uvek niste aktivirali funkcije koje vam pomažu u upravljanju performansama, telefon će prikazati poruku koja vas upozorava da baterija sada radi pod normalnim maksimalnim performansama.



 

 

  1. Aktivno upravljanje performansama

Novije verzije mogu imati aktivnu funkciju, ali ako iPhone pokuša da je primeni, prikazaće vam se poruka upozorenja poput ove:

„Vaš iPhone se iznenada isključio zbog nemogućnosti baterije da isporuči potrebnu maksimalnu snagu. iPhone upravljanje performansama se sada primenjuje kako bi se sprečilo da se ova akcija ponovi u budućnosti“.

  1. Nepoznato zdravlje baterije

Zbog nekih sistemskih problema, vaš iPhone možda neće uspeti da otkrije ispravnost baterije. Ako se dogodi takva situacija, vaš iPhone će vas upozoriti porukom.

„Ovaj iPhone trenutno ne može otkriti ispravnost baterije. Možete da posetite dobavljača usluga koji je ovlastio Apple“.

Razlog za ovaj kvar može biti taj što baterija nije pravilno instalirana, koristili ste neovlašćenu bateriju ili postoji aplikacija koja ometa funkcije iPhone-a.

Zaključak

Prednost upotrebe iPhone-a je u tome što telefon osigurava da svaka instalirana aplikacija i svaka funkcija rade maksimalno onako kako je Apple zamislio. Gotovo svaki iPhone, bez obzira na vrstu ili verziju iOS-a, održava konzistentnost performansi. Da biste iPhoneu pomogli da održi performanse, uverite se da je baterija zdrava. Kada je baterija ispravna, vaše korisničko iskustvo na iPhone-u neće biti ugroženo.