Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako proveriti lokalni indeks kvaliteta vazduha na telefonu?

Kako proveriti lokalni indeks kvaliteta vazduha na telefonu?

U zavisnosti od toga gde živite, kvalitet vazduha može biti svakodnevna briga. Požari, polen i zagađenje mogu uticati na kvalitet vazduha u vašem području. Evo kako možete da proverite indeks kvaliteta vazduha na Android telefonu ili tabletu.

Postoji mnoštvo aplikacija i servisa za proveru vašeg lokalnog indeksa kvaliteta vazduha. iPhone i iPad mogu da provere pomoću Apple Maps.

 



Nije baš tako jednostavno za Android uređaje, ali još uvek postoje načini da se to uradi brzo i jednostavno.

>> Kako proveriti kvalitet vazduha na iPhone-u ili iPad-u? <<

Šta je indeks kvaliteta vazduha?

Indeks kvaliteta vazduha je skala koja se koristi za ocenjivanje kvaliteta vazduha. U SAD indeks kvaliteta vazduha definiše EPA. Skala se kreće od 0-500 i ima šest različitih nivoa kodiranih u boji.

Ocena uzima u obzir pet različitih zagađivača: prizemni ozon, zagađenje česticama, ugljen monoksid, sumpor dioksid i azot dioksid. Cilj je da vam da jednostavnu metriku za razumevanje kvaliteta vazduha u bilo kom trenutku.

Druge zemlje, poput  Velike Britanije, Nemačke i Indije,  koriste sopstvenu metodologiju indeksa kvaliteta vazduha, ali koncept je isti.



Preuzmite aplikaciju za kvalitet vazduha

U Google Play prodavnici postoji na desetine aplikacija za proveru kvaliteta vašeg vazduha. Neke aplikacije su samo za određene lokacije, dok su druge za opštu upotrebu. Jedna aplikacija koja nam se sviđa je „Plume Labs: Air Quality App“.

>> Plume Labs: Air Quality App - Google Play Prodavnica <<

Aplikacija Plume Labs je besplatna za preuzimanje i ne sadrži oglase niti kupovine u aplikaciji. Možete dodati više lokacija, odabrati indeks kvaliteta vazduha za svoju zemlju, primati upozorenja o kvalitetu vazduha, pa čak i videti kvalitet vazduha na mapi u odabranim većim gradovima.

Evo kako da je podesite:



  1. Preuzmite aplikaciju sa linka iznad.

  2. Pokrenite je nakon završenog instaliranja.

  1. Na početnom ekranu izaberite “Join as Guest” u samom dnu ekrana.



  1. Na sledećem ekranu dodirnite “Accept” kako biste prihvatili uslove privatnosti i nastavili dalje.

  1. Zatim, na sledećoj strani, dodirnite dugme “SKIP” kako biste nastavili dalje.

  1. Izaberite “Locate me” kako bi aplikacija pronašla vašu trenutnu lokaciju. Moraćete da dodelite dozvolu za lokaciju kako bi aplikacija radila ispravno.

  1. Pojaviće vam se “Dashboard” aplikacije sa trenutnim indeksom kvaliteta vazduha na vašoj lokaciji.

  1. U gornjem desnom uglu dodirom na ikonu “+” otvoriće vam se prozor u kome možete da dodate još neku lokaciju za koju želite da saznate indeks kvaliteta vazduha.

  1. Možete da izaberete neko od predefinisanih mesta ili da upišete naziv mesta koje želite da dodate i ono će se pojaviti na početnoj strani.

  1. Promenu jedinice indeksa vršite tako što dodirnete ikonu podešavanja u donjem desnom uglu a zatim izaberete “Units”.

  1. Zatim izaberete “Pollution units” i sa ponuđenog spiska izaberete jedinicu koju želite da koristite. Mi smo izabrali CAQI, koja se koristi u Evropi.

     

Ovi alati mogu biti neprocenjivi ako je kvalitet vazduha nešto što utiče na vaš svakodnevni život.