Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako rasteretiti memoriju telefona, a pritom sačuvati sve slike i snimke?

Kako rasteretiti memoriju telefona, a pritom sačuvati sve slike i snimke?

Evo kako da podesite Google Slike aplikaciju i počnete da čuvate sve fotografije i video snimke na cloud-u?

I dalje primećujemo da mnogi Android korisnici, a pogotovo oni koji su na iOS-u, ne koriste Google Slike aplikaciju! Ok, možemo da razumemo to kod korisnika koji ne žele da im fotografije budu na nečijem serveru, ili korisnike koji nisu često povezani sa internetom.

 



Međutim, znamo baš mnogo ljudi koji ima problem sa manjkom memorije na telefonu, a skeptični su po pitanju Google Slike servisa! Što je najgore, skeptični su jer ne shvataju u celosti kako Google Slike aplikacija radi. U današnjem tekstu smo rešili da vam to objasnimo i pokažemo vam kako da rasteretite internu memoriju telefona, bez trajnog brisanja slika i video snimaka, koristeći Google Slike aplikaciju.

Prvo da vam objasnimo kako Google Slike aplikacija radi. Naime, u pitanju je Google cloud servis (Google Photos) koji je usko vezan sa Google Disk (eng. google drive) servisom. Aplikacija Google Slike je tu da vam pomogne oko pregledanja svih video zapisa i fotografija na memoriji uređaja, ali i da ih sačuvate na cloud-u. To radi automatski za vas jednom kada se prijavite na svoj Google nalog.

Ono što mnoge buni je to da li će neko nekako moći da pristupi tim fotografijama ili snimcima. Ne, neće! Samo vi, isključivo vi to možete. I to nije ono najbolje kod ovog servisa! Google Slike nudi neograničen prostor za čuvanje fotografija do 16 MPx rezolucije i snimaka do FullHD rezolucije! Hej, neograničen prostor, potpuno besplatno! Nudi li to neko drugi?

Još jednom da podsetimo:  čuvanje fotografija se vrši automatski što znači da vi ništa ne treba da uradite. Takođe, fotografije se čuvaju samo kada je telefon povezan na WiFI mrežu kako ne bi došlo do nekontrolisane potrošnje interneta koji imate u okviru prepaid ili postpaid paketa.

U podešavanjima Google Slike aplikacije možete aktivirati da vam se fotografije i video zapisi čuvaju u punoj rezoluciji, ali tada će se trošiti skladišni prostor Google Disk servisa. Zato smo na početku spomenuli da su ova dva servisa usko povezana. Ne samo zbog deljenja skladišnog prostora, već zbog sinhronizacije fotografija koje su sačuvane, kako na Google Slike, tako i na Google Disk servisu. Isto tako, u podešavanjime je moguće podesiti da se fotografije i snimci čuvaju čak i kada je internet preko SIM kartice aktivan.



Da rezimiramo: Google Slike aplikacija praktično sama, automatski, pravi rezervnu kopiju svih vaših fotografija i snimaka, ne opterećujući skladišni prostor na Google Disku, u rezoluciji koja je i više nego dovoljna za kasnije deljenje i korišćenje. Sve ovo potpuno besplatno, da napomenemo!

Ok, to je to što se Google Slike aplikacije tiče tj. kako ona funkcioniše. Nadamo se da ste shvatili da ona nikako neće sačuvati vaše snimke ili fotografije i objaviti ih tako da svi mogu da ih pogledaj? Ako jeste, hajdemo onda pređemo na uputstvo.



Sada ćemo vam ukratko objasniti šta treba da uradite da bi Google Slike aplikacija čuvala vaše fotografije i video snimke

1. Prvo preuzmite Google Slike aplikaciju ukoliko je već nemate na telefonu:

>> Google Slike <<



2. Zatim treba da pokrente Google Slike apliakciju i podesite Google nalog na koji želite da se fotografije ili video zapisi čuvaju.

3. Nakon toga će vaš telefon započeti čuvanje svih fotografija i video zapisa koji su na memoriji telefona. To može potrajati ukoliko imate mnogo fotografija ili video zapisa. Kada se pojavi štikliran oblačić u gornjem desnom uglu ekrana, to znači da su sve fotografije sačuvane na Google Slike cloud-u.

4. Bitno je da znate da će Google Slike aplikacija čuvati samo one fotografije u DCIM fascikli. Ta fascikla sadrži samo fotografije i video zapise koje su načinjeni kamerom telefona, ne i one koje su sačuvane putem Viber, WhatsApp, Facebook, Chrome i sličnih aplikacija.

5. Da biste podesili automatsko čuvanje tih ostalih fotografija i video zapisa, potrebno je da dodirnete na takozvani “sendič” taster (tri horizontalne crtice) koji je smešten u gornjem levom uglu ekrana, pa na “Podešavanja” kategoriju.

6. Zatim dodirnite na kategoriju “Pravite rezervne kopije i sinhronizujte”.

7. Na kraju dodirnite na podkategoriju “Pravite rezervne kopije direktroijuma uređaja” i odaberite fascikle unutar koje se nalaze fotografije ili snimci koje želite automatski da budu sačuvane na Google Slike.

To je to! Uspešno ste podesili Google Slike aplikaciju da pravi rezervnu kopiju svih snimaka i video zapisa sa interne memorije vašeg teleofna. Da biste rasteretili memoriju, potrebno je da uradite sledeće:

1. Pokrenite Google Slike aplikaciju i dodirnite na “sendvič” taster.

2. Na listi opcija i kategorija pronađite i dodirnite na “Oslobodi prostor” opciju.

3. Opcija “Oslobodi prostor” će skenirati vaš telefon i pronaći sve fotografije i video snimke koji su već sačuvani na Google Slike cloud-u. To znači da će vama biti ponuđeno da izbrišete one kopije koje su uskladištene na memorij telefona.

4. Na kraju je potrebno dodirnuti na “Oslobodi” taster pored kog će biti ispisano koliko će intenre memorije telefona biti rasterećno.

To je to! Na ovaj način ćete uvek imati sve fotografije i video snimke na tri dodira od vas, ne opterećujući memoriju vašeg telefona. Ovo je jako korisno jer možete čuvati sve, ali sve vaše fotografije! Samim tim više ne treba da brišete one fotografije ili video zapise za koje smatrate da nisu baš potrebni, kako bi oslobodili memoriju telefona.

Prednosti korišćenja Google Slike aplikacije se ne završavaju ovde. Ima ih mnogo, a mi ćemo spomenuti samo nekoliko za koje smatramo da će vas takođe oduševiti. Prvo, Google Slike aplikacija za vas automatski pravi albume, kolaž fotografije i male “filmove” od snimaka i fotografija koje su sačuvane na cloud-u. Naravno, vi uvek možete sami napraviti kolaž fotografiju, zanimljiv film ili album koristeći posebne funkcije Google Slike aplikacije. Više o tome na priloženom linku:

>> Kako napraviti video sa slikama i muzikom na telefonu? (VIDEO) <<

>> Nove teme za pravljenje videa pomoću Google Slike aplikacije! <<

Čak možete napraviti rezervnu kopiju vaših odštampanih fotografija skenirajući ih kamerom telefona i koristeći aplikaciju “Fotoskener Google Slika”. Više o tome na priloženom linku:

>> Google je predstavio svoju novu aplikaciju: PhotoScan! (VIDEO) <<