Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako sakriti broj prilikom pozivanja!? [SVE MREŽE] (VIDEO)

Kako sakriti broj prilikom pozivanja!? [SVE MREŽE] (VIDEO)

Želite da pozovete nekog a da se njemu na telefonu ne prikaže vaš broj!? Nije problem, evo šte je potrebno da uradite da biste uputili anoniman poziv.

Od kako postoje mobilni telefoni, korisnici svih mrežnih operatera su u mogućnosti da sakriju svoj broj prilikom pozivanja. Međutim, malo njih zna da je to izvodljivo. Doduše, pojavljivanjem pametnih telefona to je znatno lakše.

 



Ako izuzmemo mts mrežnog operatera, VIP i Telenor mrežni operateri do skorije nisu imali kôd putem kojeg se mogao sakriti broj sa kog se poziva. Nekada je svaki VIP i Telenor korisnik, pre poziva, morao da u podešavanjima telefona, tačnije u podešavanjima poziva, podesi da njegov broj bude anoniman.

Budući da gotovo svaki Android uređaj danas dolazi sa srpskim jezikom, ne možemo reći da je to težak posao. Pristupi se podešavanju, uloži malo truda i vremena da se pronađe opcija, štiklira se i gotovo. Evo detaljnog uputstva za one koji ne mogu da se snađu:

Kako na telefonu aktivirati anonimno pozivanje?

*Napomena

Jednom kada aktivirate u podešavanjima telefona opciju za sakrivanje broja, svaki vaš naredni poziv će biti anoniman. Ukoliko želite da se vaš poziv sakrije samo prilikom jednog poziva, onda vas savetujemo da koristite drugu metodu.

SAMSUNG



1. Pristupite aplikaciji za pozivanje.

2. Dodirnite “tri tačkice” taster za dodatne opcije.

3. U padajućem panelu pronađite i dodirnite na kategoriju “Podešavanja”.



4. Zatim dodirnite na kategoriju “Još podešavanja”.



5. Na kraju pronađite opciju “Pokaži moj ID pozivaoca” i dodirnite na nju.

6. U padajućem panelu izaberite “Sakrij moj broj”.

Slična je procedura i sa ostalim telefonima, samo što se kategorija “Podešavanja poziva” može naći na drugom mestu, odnosno unutar samih podešavanja telefona. Navodno je moguće trajno aktivirati pozivanje sa sakrivenim brojem unosom koda “#31##” pre unosa broja koji želite da pozovete.

Kako pozivati anonimno unevši poseban kod pre broja telefona?

Zahvaljujući jednom univerzalnom kôdu, anonimno pozivanje je postalo još lakše za korisnike svih mrežnih operatera koji posluju na teritoriji Srbije.

Nekada je samo mts podržavao skrivanje broja kôdom. Danas svi mrežni operateri to podržavaju i koriste univerzalan kôd #31#.

- Pre pozivanja korisnik treba uneti kôd #31# pa odmah potom u produžetku nastaviti željeni broj.

- Poziv bi odprilike izgledao ovako: “#31#0661234567”.

Za individualne anonimne pozive predlažemo da koristite kôd. Takođe, kada osoba koju pozivate pogleda u telefon na ekranu će biti ispisana poruka “private number” tj. “privatan broj” ili “nepoznato” umesto broja telefona.

Pozivanje sa privatnog broja nije kriminalna radnja jer svaki korisnik ima pravo na anoniman poziv. Ovo je jako korisno kada u situacijama kada se poziva neka firma radi informisanja o nekom njihovom proizvodu. Kako vaš broj ne bi ostao u njihovoj bazi, anoniman poziv je sjajno rešenje.

U slučaju da vam se dogodi da vas neko uznemirava sa privatnog proja, procedura je sledeća:

1. Sačuvajte istoriju primljenih poziva sa privatnog broja.

2. Ukoliko ste u mogućnosti, snimite uznemiravajuće pozive tj. razgovor. OVDE imate detaljno uputstvo kako to da uradite.

3. Nakon nekog vremena uznemiravanja (ne možete otići nakon jednog, jedinog poziva) obratite se mrežnom operateru kako bi se pokrenuo prekršajni postupak.

4. Mrežni operater neće i ne sme da vam otkrije identitet pozivaoca sa privatnog broja koji vas je uznemiravao, ali u saradnji sa policijom može procesuirati slučaj i pomoći vam da se rešite neprijatnih poziva.