Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako sakriti root od aplikacija koje ne rade na root-ovanim telefonima?

Kako sakriti root od aplikacija koje ne rade na root-ovanim telefonima?

Evo kako da sakrijete root i tako omogućite rad aplikacija koje ne rade na root-ovanim Android uređajima. Te aplikacije su obično bankarske, ali ima i pojediniih poput Snapchat, Netflix i slično…

Google konstantno otežava proces root-ovanja svojim zakrpama pa tako danas mnogi odustaju od cele te priče. Međutim, benefiti root-a često budu u fokusu jer oni znatno olakšavaju korišćenje uređaja. To dovodi do nedoumice, da li root-ovati ili ne…

 



Ono zbog čega se ljudi često ne odlučuju za root je gubitak mogućnosti korišćenja bankarskih aplikacija i njima sličnim. Postoji jedna stvar koja se naziva “SafetyNet API”. On reguliše bezbenost korisnika vršeći nadzor nad sistemskom particijom. Ukoliko se nešto promeni u sistemu, SafetyNet se automatski aktivira što rezultira blokiranjem određenih servisa.

Čak i ako sakrijete root, “SafetyNet” uspe da otkrije promene te aplikacije poput Snapchat, Android Pay, Pokemon GO, Netflix i slično, neće raditi. Jednostavno će vam biti prikazana poruka da je vaš uređaj modifikovan i da je iz bezdbednosnih razloga rad aplikacije blokiran.

Ali, ali, ali… Android je operativni sistem otvorenog koda što znači da iz vredan rad i mnogo truda može da se pronađe rešenje. Zahvaljujući mnogim veštim programerima, rešenje je već pronađeno. Za nas krajnje korisnike njihovog rešenja posao skrivanja root-a uopšte nije težak. Evo šta treba da radite:

Vratite sve na staro ukoliko ste već root-ovali telefon!

Ukoliko ste već root-ovali vaš uređaj koristeći SuperSU, onda ćete morati da ga “odrutujete” i vratite sve kako je nekada bilo. U suštini, instaliranje zvaničnog operativnog sistema je možda i najlakši način da se to uradi, ali nije i jedini. Ne treba da brinete za root jer ćete uspeti kasnije da ga potignete pomoću MagiskSU-a. Evo koji su koraci:

1. Pokrenite SuperSU aplikaciju i pristupite njenim podešavanjima.

2. Spustite se niz listu i dodirnite na opciju “Full Unroot”.



3. Dodirnite na “Continue” i kada budete zapitani da povratite fabrički boot.img, vi dodirnite na “Yes”.

4. Kada budete upitani da vratite fabrički recovery, vi naravno pritisnite na “No” jer kasnije treba da “flešujete” MagiskSU iz custom recovery-a.

5. Sačekajte da se telefon unroot-uje i restartuje.



Izbrišite sve modifikacije sa telefona!

Ne zaboravite da treba da izbrišete Xposed Installer ukoliko ste i njega instalirali. Ne treba da brinete ni za Xposed Installer jer ga kasnije moguće instalirati bez modifikovanja sistema, a to ćete naravno moći da uradite mutem Magisk-a! Evo koji su koraci za brisanje Xposed Installer-a i modifikacija:

1. Pokrenite Xposed Installer aplikaciju.

2. Dodirnite na “Framework” panel i kada se pojavi iskakajući prozorčić, samo kliknite na “Uninstall” taster.



3. Sačekajte da se Xposed Installer izbireše i telefon restartuje.

4. Sada treba da izbrišete sve instalirane modifikacije. Jednostavno pristupite podešavanjima, pa kategroji “Aplikacije” i na listi pronađite i izbrišite sve modifikacije.

Kako instalirati Magisk

Ako ste Android vratili u početno stanje, onda ste spremni da pređete na “systemless” root-ovanje putem Magisk-a. Instalacija Magisk-a je vrlo jednostavna sve dok imate custom recovery na svom telefonu. Potrebno je preuzeti poslednju verziju Magisk-a, sačuvati ga na memoriji telefona i flešovati ga putem recovery-a.

>> Magisk V12 <<

Mi imamo detaljno uputstvo za instalaciju Magisk-a koje uključuje detaljno objašnjenje šta je Magisk i kako funkcioniše. Pa, ako želite da saznate nešto više o tome i da pročitate “korak po porak” uputstvo, kliknite OVDE.

Kako sakriti root koji ste postigli pomoću Magisk-a

1. Pokrenite Magisk Manager aplikaciju

2. Dodirnite na “tri horizontalne crtice” taster koji se nalazi u gornjem levom uglu kako bi pristupili dodatnim opcijama.

3. Potom dodirnite na “Settings” kategoriju.

4. Aktivirajte prekidače za BusyBox, Magisk Hide i Systemless hosts.

5. Vratite se na početnu stranu Magsik aplikacije i dodirnite na treći panel “SafetyNet check”

Osvežite Google Play prodavnicu

U cilju da sve radi kako treba, budući da ste prethodno imali root-ovan telefon sa okinutom “SafetyNet” proverom, potrebno je uraditi još jednu stvar: da očistite podatke Google Play prodavnice. Evo šta treba da uradite:

1. Pristupite podešavanjima svog telefon.

2. Zatim kategoriji “Aplikacije” unutar koje možete videti sve instalirane aplikacije.

3. Potom pronađite Google Play prodavnicu na listi. U zavisnosti od telefona, može se desiti da prvo mora da dodirnete na isečak “Sistemske aplikacije” koji je smešten na samom vrhu ekrana.

4. Kada pristupite Google Play prodavnici u podešavanjima, prvi zaustavite njen rad dodirom na taster “Prinudno zaustavi” pa očistite podatke dodirom na “obriši podatke” taster.

Systemless modifikacije i aplikacije

Sada kada imate osposobljen Magisk sa sakrivenim root-om, u mogućnosti ste da koristite modifikacije ili aplikacije koje zahtevaju root. To znači da će Snapchat raditi bez problema, kao i aplikacije za korišćenje bankarskih servisa.

Ono što je bitno da znate je da treba da koristite isključivo systemless modifikacije i aplikacije jer na taj način nećete okinuti SafetyNet proveru. Ono što je lepa vest je da systemless aplikacija i modifikacija ima sve više i više. Primera radi, već sada je moguće instalirati systemless Xposed Installer.

Nešto više o zančenju "Systemless" i svemu tome, pročitajte na priloženom linku:

>> Šta je “Systemless Root” i koje su njegove prednosti? [Šta znači "systemless" prefiks?] <<

Takođe, ukoliko želite da vidite kako se instalira systemless Xposed installer, na priloženom linku imate detaljno upustvo:

>> Kako instalirati systemless Xposed Installer putem Magisk-a? <<