Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako saznati da li je iPhone ili iPad ukraden ili ne?

Kako saznati da li je iPhone ili iPad ukraden ili ne?

Evo kako da saznate da li je polovni iPhone ili iPad koji želite da kupite.

Nećemo da vas plašimo ali moramo vam reći da li veliki broj polovnih iPhone i iPad uređaja koji su ukradeni završe na raznim oglašivačkim sajtovima. Takođe, nije redak slučaj da kupci završe sa ukradenim iPhone ili iPad uređajem.

 



Složićete se sa nama da su ovo jako popularni i skupoceni uređaji što ih u suštini stavlja u vrh liste kradljivaca. Sa druge strane, mnogi ne znaju da postoji brz i jednostavan način da se provere iPhone i iPad uređaji i utvrdi da li su oni ukradeni pa tako završe sa neupotrebljivim uređajem. Evo šta je potrebno učiniti.

*Napomena

Ukoliko kupujete polovan iPhone ili iPad potrudite se da to ne radite putem interneta, već nastojite da to bude lična primopredaja. Tada, kada se lično sretnete, zamolite prodavca da ispred vas vrati uređaj na fabričke vrednosti. Da bi on to uradio, neophodno je da zna šifru, a ako zna šifru onda je vlasnik uređaja. Takođe, izbegavajte da kupujete polovne iPhone i iPad uređaje koji u povezani sa Apple ID, te zbog toga što je prava gnjavaža postaviti drugi Apple ID, te zbog toga što postoji velika šansa da su ukradeni.

Kako proveriti da li je iPhone ili iPad ukraden ili ne

Možda najlakši način da proverite indetitet i satuts iPhone i iPad uređaja je da putem IMEI koda. IMEI je uvek jedinstven i to bilo koji uređaj koji se povezuje na mrežu razlikuje od ostalih.  E sada, ako je opcija za zaključavanje iPhone ili iPad uređaja prethodno aktivirana, vi ćete vrlo lako moći da saznate da li su oni kradeni ili ne.

1. Dakle, zatražite IMEI kod iPad ili iPhone uređaja prvo.

2. Onaj koji ima uređaj kod sebe IEMI može pronaći pristupanjem sledećih kategorija:
“Settings > General > About”



3. Imajte na umu da vas neko može prevariti ako kupujete putem interneta jer vam može dati lažan IMEI. Shodno tome, savetujemo vas da insistirate na video pozivu gde će vam druga strana na taj način verodostojno prikazati IMEI.

4. Zatim pristupite “Activation Lock” sajtu, unesite IMEI u prazno polje i kliknite na “continue”.



5. U zavisnosti od toga koji je status uređaja, na sajtu ćete dobiti poruku koja govori to da li je ukraden ili ne.

Moramo da dodamo i to da je IMEI na nekim iOS uređajima smešten na nekoj drugoj lokaciji. Kako se nebiste previše maltretirali tim, jednostavno u aplikaciji za pozivanje unesite *#06# i pozovite. Tada će vam se prikazati IMEI uređaja.