Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako skrolovati na telefonu pomoću tastera za kontrolu tona?

Kako skrolovati na telefonu pomoću tastera za kontrolu tona?

Evo kako da koristite tastere za pojačavanje ili smanjivanje tona telefona kako bi se podigli ili spustili niz stranicu.

Kretanje uz ili niz stranicu dok čitamo nešto na telefonu u okviru internet pregledača može biti veoma naporno… Nama barem jeste, kakav god telefon da koristimo. Uvek se dogodi to da se u zanosu čitanja predugo držimo prst na tekst pa se pojavi “Copy-Paste” panel i sve poremeti. Jednostavno, “skrolovanje” često narušava to iskustvo čitanja na uređajima sa ekranom koji su osetljivi na dodir.

 



Međutim, postoji način da rešimo to neprijatno iskustvo. Sve što nam treba je jedna mala aplikacija koja se naziva “Volkey - Volume Keys Scrolling”. Ona ne zahteva pristup root-u, ali ako joj ipak dozvolite, onda ćete moći da koristiti “Smooth Scrolling” opciju koja obezbeđuje uglađenije kretanje po stranici.

Ovu sićušnu ali korisnu aplikaciju je napravio član XDAdevelopers sajta “mrYoussef135”, a moguće je preuzeti sa Google Play prodavnice ili sa ovog LINKA. Kako aplikacija zapravo funkcioniše?

Vrlo jednostavno. Jednom kada je instalirate i postavite, vaši tasteri za kontrolu tona postanu tasteri za kretanje po stranici određenih aplikacija. Taster za pojačavanje tona je taster koji će vam pomoći da se krećete uz stranicu, a taster za utišavanje tona je taster za kretanje niz stranicu.

Ništa ne bi bilo tako super da ne postoji mogućnosti da odredimo gde će Volkey biti aktivan. Pristupanjem listi aplikacija se može odrediti koja će to aplikacija koristiti tastere za kontrolu tona za skrolovanje, a koja ne.

Doduše, ovaj način kretanaj niz ili uz stranicu neće svima biti zgodan jer pojedini telefoni imaju loše pozicionirane tastere za kontrolu tona. Pretpostavljamo da je ova aplikacija najzgodnija za LG uređaje koji imaju postavku tastera na poleđini. Ali, ništa vas ne košta da probate i ako vam ne bude prijalo korisničko iskustvo, onda bi možda trebalo da probate “Tilt to Scroll”. Ona vam omogućavanje skrolovanje na telefonu bez dodirivanja ekrana. Sve što treba da uradite je da nagnete telefon napred ili nazad kako bi se kretali uz ili niz stranicu.