Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako smanjiti potrošnju interneta na Android telefonu?

Kako smanjiti potrošnju interneta na Android telefonu?

Evo nekoliko trikova koji će vam pomoći da smanjite potrošnju interneta preko SIM kartice, tj. da smanjite potrošnju paketnih podataka. 

Internet preko SIM kartice je jako bitan svima koji koriste Android uređaj. Znate kako kažu, Android telefon nije “pametan” sve dok se ne poveže na internet. U potpunosti se slažemo sa tom konstatacijom! Čemu sve silne aplikacije ukoliko ne iskoristite neke njihove najbolje funkcije. Mahom te najbolje funkcije zahtevaju internet konekciju.

 



Da bi uvek mogli da koristite sve aplikacije uključujući i Facebook, Twitter, YouTube, Google Photos, Chrome i slično, potrebno je da imate internet preko SIM kartice. Ali taj internet se brzo potroši i šta tada? Da nesreća bude još veća, pojedini paketi ne podrazumevaju obustavljanje interneta nakon potrošenih gigabajta u okviru paketa već se on nastavlja uz odgovarajuću novčanu nadoknadu.

>> Kako smanjiti potrošnju interneta na Android telefonu? <<

Mi znamo nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da prepolovite potrošnju interneta preko SIM kartice i tako izbegnete sve neprijatnosti. Evo šta je potrebno da uradite:

Uključite kompresiju podataka u okviru Chrome internet pregledača

Većina korisnika Android telefona voli uglavnom one aplikacije koje dolaze iz Google-a kao što je Google Chrome za Android. Da li ste znali da ovaj popularni internet pregledač ima jednu funkciju koja može značajno da umanji potrošnju interneta dok surfujete njime?

Google navodi da ova opcija može smanjiti potrošnju interneta čak do 50% a da korisnik i ne primeti da je ta opcija aktivirana. Tačnije bez ikakvih posledica i to sa mogućnošću bržeg surfovanja. Ono što dotična funkcija radi je preusmeravanje celokupnog saobraćaja prema Google serveru, zatim ga kompresuje i prilagodi za uređaje manjeg ekrana gde tako umanjuje potrošnju interneta.



Sve što je potrebno da uradite je da se uputite ka podešavanjima Google Chrome internet pregledača i na listi pronađite i dodirnite na kategoriju “Ušteda podataka”. Kada pristupite toj kategoriji u gornjem desnom uglu ekrana imaćete prekidač koji treba da dodirnete kako bi ste uključili pomenutu opciju.

Preuzmite Opera Max

Google-ova funkcija za Chrome je fenomenalna, ali ona radi samo u okviru internet pregledača. Šta činiti sa ostalim aplikacijama jer i one svakako troše finu količinu interneta? Oni koji su u potrazi za aplikacijom koja će redukovati potrošnju interneta na bazi celokupnog sistema mogu preuzeti Opera Max aplikaciju za manipulisanje internet saobraćaja. Opera Max je trenutno najveći konkurent Google Chrome-u.

Slobodno možemo da kažemo da je ova aplikacija inzvaredna! Ona čini isto što i Google-ova funkcija za Chrome samo na bazi celokupnog sistema što znači da obuhvata korišćenje interneta svih aplikacija na uređaju i smanjuje njegovu potrošnju. Kao rezultat efikasnosti Opera Max aplikacije, ušteda celokupne potrošnje interneta preko Android telefona je čak do 50%.



Uz Opera Max aplikaciju su korisnici u mogućnosti da detaljnije manipulišu tome koje će aplikacije koristiti internet a koje ne. Početna stranica Opera Max aplikacije uvek prikazuje koliko ste paketnih podataka, odnosno interneta sačuvali. Sa priloženog linka preuzmite Opera Max apliakciju:

>> Opera Max <<

Postavite upozorenje i limit za potrošnju paketnih podataka

Ono što i napredni korisnici Android platforme često rade je postavljanje granice upozorenja i limita koje regulišu potrošnju paketnih podataka. Na taj način ćete uspeti da procenite koliko vam može trajati internet paket i da li vam je uopšte on dovoljan. Tačno je da na ovaj način ne možete uštedeti, ali možete sačuvati sebe od ogromnih neočekivanih računa. Obzirom da postoji mogućnost da vas telefon prvo upozori pa tek onda deaktivira telefon, vi možete da sebi sačuvate nešto interneta za crne dane. Evo kako:



Narandžasta linija je namenjena za upozorenje a crvena za limit. Ako recimo imate 1 GB besplatnog interneta preko paketa, savetujemo vas da narandžastu liniju podesite na 650 MB, a limit tj. crvenu liniju na 700 MB. Znači nakon potrošenih 650 MB dobićete notifikaciju gde vas telefon obaveštava o potrošnji, a nakon 700 MB telefon će bez pitanja automatski deaktivirati internet preko SIM kartice. To će vam pomoći da sebi "uštekate" 300 MB interneta za trenutke kada vam je internet baš preko potreban.

*Napomena

Podešavanje limita možete vršiti u podešavanja > korišćenje podataka > podesi ograničenje za mobilni internet.

Ažurirajte apliakacije samo kada je telefon povezan na WiFi internet

Ovo je jedan savet za koji mnogi znaju ali i ne praktikuju. Koliko puta vam se dogodilo da su vam se aplikacije putem interneta sa SIM kartice nadogradile bez vašeg odobrenja? To je zato što je Google Play prodavnica podešena tako da sve aplikacije ažurira automatski, bez obzira da li je telefon povezan na WiFi ili internet koristi putem SIM kartice.

Naravno, i to se može rešiti. Sve što je potrebno da uradite je da deaktivirate automatsko ažuriranje apliakcija ili da podesite da se aplikacije ažuriraju samo kada je telefon povezan na WiFi internet. Na priloženom linku imate detajno uputstvo koje će vam pomoći da to uradite:

>> Kako sprečiti automatsko ažuriranje aplikacija? (VIDEO) <<

Pratiti podešavanja sinhronizaje telefona

Naravno da svi volimo aktivnu sinhronizaciju naših naloga i instant notifikacije, ali sve to podrazumeva konstantno proveravanje servera zarad pronalaženja nekog novog sadržaja ili promena. Treba znati da su mnogi servisi i aplikacije podrazumevano podešeni na sinhronizaciju iako ih verovatno ne koristite. To je možda i najbolji razlog zašto povremeno treba proveriti koje se apliakcije i servisi sinhronizuju. Da biste to uradili potrebno je da učninite sledeće:

1. Pristupite podešavanjima vašeg telefona.

2. Zatim ispod naslova “Nalozi “ imate sve naloge na koje ste se prethodno prijavili.

3. Dodirom na neki od naloga pokazaće vam se lista sinhronizacije koji taj nalog obavlja. Jednostavno otštiklirajte sinhronizacije koja vama nisu potrebne.

Primera radi u okviru Google naloga možete naći sinhronizaciju za kalendar, dokumente, Google fitnes, Opinion Rewards, Google Play muzika i još mnogo sličnih. Vi jednostavno razmislite koji vam servisi i sinhronizacije nisu potrebni i samo ih isključite.

Izbegavajte pregledanje i preslušavanje video tj. muzičkih sadržaja preko interneta

Ukoliko želite da uštedite internet koji imate preko SIM kartice, onda vas savetujemo da izbegavate pregledanje video klipova sa YouTube-a ili bilo kog drugog servisa tj. sajta. Isto važi i za muziku. Nemojte preslušavati muziku putem radio aplikacija koje funkcionišu pomoću interneta jer su one veliki potrošači.  Ukoliko zaista želite da uštedite internet onda ćete se držati ovog saveta.

Kako sebe ne bi lišili tog zadovoljstva preporučijemo da vaš omiljeni multimedijalni sadržćaj sačuvate direktno na telefon. Dakle, kada ste povezani na internet putem WiFi konekcije, preuzmite muziku sa YouTube-a i filmove sa torrent sajta kako bi kasnije mogli da ih pregledate bez interneta. Na priloženim linkovima imate detaljno uputstvo koje će vam pomoći da to obavite:

>> Kako preuzeti pesmu ili video sa YouTube sajta bez aplikacije? (VIDEO) <<

>> Evo kako da preko telefona pretražite, preuzmete i koristiite torrent datoteke… <<

Sačuvajte sve što možete

Mnoge aplikacije nude obciju za reprodukciju sadržaja u offline režimu. Primera radi Google Maps dozvoljva čuvanje mapa kako bi ih kasnije koristili bez internet konekcije. Ukoliko ste pretplaćeni na Google Play muzika servis, onda znajte da svu muziku sa tog servisa takođe možete sačuvati za preslušavanje u offline režimu.

Dakle, dok ste povezani na WiFi iskoristite priliku i u okviru svih aplikacija koje to nude, preuzmite sadržaj kako biste kasnije mogli da nesmetano koristite sve te aplikacije. Na priloženomlinku imate detaljno uputstvo koje će vam pomoći da sačuvate mape za Google Maps aplikaciju:

>> Kako koristiti Google Maps bez interneta? <<