Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako ukloniti direktno deljenje koje sve vas nervira?

Kako ukloniti direktno deljenje koje sve vas nervira?

Evo kako da uklonite skraćenice za deljenje nekog sadržaja direktno nekoj osobi i tako ostavite samo skraćenice aplikacija koje imate u telefonu. 

Umesto da sami izaberete putem koje aplikacije ćete podeliti nešto, telefon vam uvek prvo predloži direktno deljenje nekom od vaših kontakta. Nas to baš iritira, a sigurni smo da je to slučaj i sa vama tj. sa većinom Android korisnika.

 



Ako nismo bili dovoljno jasni, direktno deljenje (eng. direct share) je zapravo panel koji se pojavljuje svaki put kada dodirnete na opciju “podeli”. Dakle, ako okinutu fotografiju želite da podelite iz galerije na Facebook, po dodiru na taster “podeli” (eng. share) pojaviće vam se panel u donjem delu ekrana sa ponudom aplikacija u preko kojih možete podeliti fotografiju.

Na novijim Android verzijama je taj panel prvo popunjen kontaktima kojim se sadržaj može podeliti direktno, uglavnom putem poruke. To zna biti veoma iritantno jer je unutar telefona obično instalirano mnogo aplikacija koje nude te skraćenice za direktno deljenje. To znači da imate “pola kilometra” skrolovanja pre nego što dođete do neke aplikacije putem koje vi stvarno želite da podelite sadržaj.  

Srećom po sve nas, postoji način da se onemogući taj “direct share”. Evo kako:

LG i Samsung telefoni

Ako koristite Samsung ili LG telefone, onda imate sreće jer su ti proizvođači uvrstili prekidač koji onemogućava direktno deljenje.

- Kod Samsung uređaja se taj prekidač nalazi unutar podešavanja telefona, pa u okviru kategorije “Napredne funkcije”. Na listi ćete imati opciju “Direktno deljenje” u čijem produžetku boravi i prekidač za aktiviranje ili deaktiviranje.



- Kod LG uređaja se taj prekidač takođe nalazi unutar podešavanja telefona, pa u okviru kategorije “Network tab, share & connect”. Unutar te kategorije pronađite i pristupite kategoriji “Sharing panel” gde će pronaću opciju “direct share” u čijem produžetku se takođe nalazi prekidač za aktiviranje ili deaktiviranje.

Ostali telefoni

Kod telefona drugih proizvođača je potrebno uraditi nešto drugo, ali samo ako su oni prethodno root-ovani. Evo procedure:

1. Prvo preuzmite “MiXplorer” sa priloženog linka:

>> MiXplorer <<



2. Sada napravite XML datoteku. Možete je imenovati “deaktiviranje-opcije-direktno-deljenje”.

3. Otvorite je, unesite priloženi kod i sačuvajte je:



4. Sada tu XML datoteku premestite u:

/data/system/ifw

U pravo je ovo korak koji zahteva da vaš telefon bude root-ovan. Kada završite sa premeštanjem samo restartujte telefon.

To je to! Nadamo ste da smo vam pomogli. Ukoliko budete imali bilo kakvih problema, pišite nam u komentarima ovog teksta, a mi ćemo vam odgovoriti prvom prilikom.