Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako ukloniti preinstalirane aplikacije na Samsung Galaxy A51 telefonu?

Kako ukloniti preinstalirane aplikacije na Samsung Galaxy A51 telefonu?

Evo kako da uklonite takozvani "bloatware" na Samsung Galaxy A51 i tako poboljšate performanse svog telefona!

Ako vaš Samsung Galaxy A51 postaje spor ili se ponaša čudno, postoji mnoštvo rešenja za ovo pitanje. Možete fabrički resetovati telefon i vratiti ga u prvobitno stanje ili možete učiniti nešto što se naziva „debloating“ (brisanje) koja briše brojne unapred instalirane aplikacije.

 



Samsung Galaxy A51 objavljen je u decembru 2019. godine i brzo je postao jedan od najboljih telefona koji se mogu kupiti u ovoj cenovnoj kategoriji. To je Samsung-ov najprodavaniji uređaj za ovu godinu, a specifikacije pokazuju zašto.

A51 dolazi sa Super AMOLED ekranom od 6,5“ rezolucije 1080 k 2400 piksela, Android 10 i OneUI 2.1, čipsetom Exynos 9611 (octa-core CPU i Mali-G72 MP3 GPU), 64/128 GB interne memorije, 4/6/8 GB RAM-a, četiri kamere na zadnjoj strani, jedna prednja kamera od 32MP i baterija od 4000 mAh koja se ne može ukloniti. Na ovaj spisak dodajte maloprodajnu cenu telefona, i dobićete savršenu formulu za uređaj koji se dobro prodaje.

galaxy a51

Ako ste kupili jedan od ovih uređaja, možda ste primetili da na telefonu postoji puno unapred instaliranih aplikacija. Čak i ako je telefon potpuno nov i Vi ga prvi put uključujete, pronaći ćete puno aplikacija već instaliranih na telefonu. Samsung voli da uključuje brojne sopstvene aplikacije koje korisniku možda nisu nužno potrebne. Povrh toga, Samsung sarađuje sa drugim kompanijama i unapred instalira njihove aplikacije, na primer, Microsoft-ove aplikacije Office.

Nema ništa loše u tome što imate ove aplikacije. Većina je korisna, a mnogi korisnici ih koriste redovno. Međutim, postoji nekoliko nedostataka. Posedovanje ovoliko aplikacija zauzima mnogo interne memorije. U početku možda ne izgleda mnogo, ali kada budete koristili telefon neko vreme i budete napunili unutrašnju memoriju fotografijama i drugim podacima, taj prostor koji zauzimaju te aplikacije postaće važan. Štaviše, za Android se zna da usporava nakon nekog vremena, a jedan od razloga je ogroman broj aplikacija.

Postoje dve stvari koje možete učiniti sa svojim Galaxy A51. Prva je da se koristi onakav kakav jeste a da se kasnije pozabavite softverom. Druga opcija je da odmah uklonite sve aplikacije koje ne želite, tako da ne morate kasnije da se bavite njima.



Ako želite da uklonite bloatwate sa svog Galaxy A51, sledite uputstvo u nastavku. Olakšavajuća okolnost je da ne morate da ROOT-ujete Vaš telefon. Sve što trebate da uradite je da omogućite Opcije za programere, USB ispravljanje grešaka i izvršite odgovarajuće komande.

- Da biste omogućili opcije za programere idite na Settings > About Phone > Software Information i 7 puta brzo dodirnite Build Number. 

galaxy a51 settings

- Da biste omogućili USB otklanjanje grešaka idite na "Developer Options", pronađite opciju "USB debugging" i aktivirajte je.



android usb debugging

- Instalirajte Android SDK na Vašem računaru. Ovo će Vam omogućiti da izvršite komande na Vašem telefonu direktno sa računara. Preuzmite Andorid SDK Platformu na sledećem linku: 

>> Andorid SDK <<



Uputstvo za uklanjanje Bloatware-a na Galaxy A51

1. Preuzmite Android SDK alate i izvucite preuzetu datoteku. Uđite u fasciklu i otvorite komandnu liniju unutar fascikle.

2. Povežite Vaš Galaxy A51 na računar koristeći USB kabal koji ste dobili uz telefon. Pobrinite se da dozvolite Vašem računaru pravilan pristup telefonu.

3. U komandnoj liniji unesite “adb devices”. Ako ste uspešno povezali telefon sa računarom, vaš telefon bi trebao biti prikazan na ekranu računara.

4. Na vašem telefonu bi se trebalo pojaviti zahtev da prihvatite USB otklanjanje grešaka. Dodirnite Allow.

5. Sada kada je sve povezano, trebate pristupiti “školjci” telefona. Da biste to učinili unesite sledeću komandu: “adb shell”.

6. Sada je vaš telefon podešen i spreman da prihvati naredbe za uklanjanje preinstaliranog softvera sa vašeg Galaxy A51.

7. Otvorite OneUI Debloat List-u koji sadrži naredbe za uklanjanje većine aplikacija. Kopirajte i zalepite komande i izvršite ih iz komandne “ljuske”.