Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako unaprediti sigurnost i privatnost na Android telefonima?

Kako unaprediti sigurnost i privatnost na Android telefonima?

Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da poboljšate vašu bezbednost, i sačuvate privatnost, pri korišćenju Android telefona.

Vaš pametni telefon poseduje ogromnu količinu informacija o vama. U te informacije spadaju fotografije, kontakti, sačuvane lozinke i korisnička imena za razne internet servise, SMS i ostale IM prepiske i još mnogo, mnogo toga. 


Sve te informacije o vama su suštinski bezbedne jer je sama Android platforma odlično konstruisana. Međutim, ništa nije perfektno, pa ni Android platforma što nas navodi na to da zaključimo da je dodatna opreznost dobrodošla. U današnjem tekstu želimo da vam predložimo kako da se dodatno zaštite i tako još efikasnije sačuvate vašu privatnost.



Pronađi moj uređaj

Pretpostavljamo da već znate za funkciju tj. aplikaciju “Pronađi moj uređaj” koja svim Android korisnicima omogućava da uvek znaju gde je njihov uređaj, zaključaju ga ili daljinski aktiviraju zvono. 

Ukoliko je aktivirana “Pronađi moj uređaj” opcija na telefonu, na računaru je moguće, putem Chrome internet pregledača, ukucati “Pronđi moj uređaj” u okviru *Google pretrage nakon čega će vam se prikazati gde je vaš telefon.

*Unos “Pronađi moj uređaj” ne funkcioniše u određenim regionima. Umesto prikaza mape sa lokacijom telefona, prikazaće se stranica koja vodi ka Google korisničkom izgledu za pronalaženje uređaja.

Da biste na uređaju aktivirali “Pronađi moj uređaj” opciju, potrebno je uraditi sledeće:

1. Pristupite podešavanju telefona.

2. Na listi kategorija pronađite i pristupite kategoriji “Google”.

3. Spustite se niz listu Google opcija i dodirnite na “Bezbednost” (eng. security).

4. Potom dodirnite na opciju “Pronađi moj uređaj” (eng. find my device).



5. U gornjem desnom uglu ekrana ćete imati prekidač koji treba da dodirnete kako biste aktivirali opciju “Pronađi moj uređaj”.

6. Tu takođe možete pogledati na koji način možete pristupiti opcijama koje vam pomažu da daljinski locirate svoj telefon.

Preporučujemo da instalirate istoimenu aplikaciju koja vam dodatno olakšava da pratite lokaciju svog uređaja i daljinski ga kontrolišete.

Prilažemo vam link za preuzimanje:

>> Find My Device <<

Više o pronalaženju izgubljenog telefona pročitajte na priloženom linku:

>> Kako pronaći izgubljeni Android telefon? <<

Sigurnosne provere

Google sjajnu web alatku koja pomaže korisnicima da prvere da li je njihov nalog bezbedan i siguran. Alatka funkcioniše tako što vas navodi da proverite neke vrlo bitne stavke po pitanju Google naloga za koje vi vrlo verovano ne biste lako pronašli u samim podešavanjima.

Takođe, alatka vam pomaže da aktivirate dvostepensko prijavljivanje na Google nalog što drastično podiše bezbednost. Ovoj alatki možete pristupiti klikom na priloženi link putem računara ili putem telefona:

>> Google Security Checkup <<

Ograničen pristup Google-u vašim informacijama

Pri prvom postavljanju Android telefona ste sigurno primetili da vas Google pita da li želite da povratite određena podešavanja, WiFi lozinke, istoriju poziva i slično, sa prethodnog uređaja. To je moguće zahvaljujući rezervnim kopijama koje Google pravi na svojim serverima dok vi koristite vaš telefon.

Ovo je svakako vrlo praktična opcija, ali je sa druge strane i jeziva jer se neke vrlo bitne informacije o vama čuvaju na nečijem(Google) serveru. Nije da bilo ko može tek tako da pristupi tim informacijama, ali to ne menja činjenicu da se one čuvaju negde.

Shodno tome, moguće je isključiti pravljenje rezervnih kopija i tako prekinutu čuvanje informacija na serverima. Da biste to uradili, potrebno je da uradite sledeće:

1. Pristupite podešavanju telefona.

2. Na listi kategorija pronađite i pristupite kategoriji “Google”.

3. Zatim pristupite kategoriji “Rezervne kopije” (eng. backup).

4. U produžetku naslova “Rezervne kopije na Google Disku” postoji prekidač koji treba da dodirnete kako bi se prekunulo sa čuvanjem informacijama o vama.

Ako pogledate celu stranicu kategorije “Rezervne kopije” primetićete šta se to tačno čuva, odnostno koje to informacije o vama. Složićete se sa nama da te informacije nisu ni malo naivne.

Ukoliko vam je ranije ova opcija bila aktivirana te želite da izbrišete rezervne kopije koje su već napravljene, onda ureadite sledeće:

1. Pristupite “Google Disk” aplikaciji.

2. Dodirnite na “tri crtice” taster koji se nalazi u gornjem levom uglu ekrana.

3. Potom u okviru panela koji se prikazuje sa leve strane ekrana telefona, pronađite i pristupite kategoriji “Rezervne kopije”.

4. Po dodiru na “Rezervne kopije” će vam se prikazati lista sa svim rezervnim kopijama koje su do sada napravljene. Jednostavno dodirnite “tri tačkice” taster u produžetku naslova rezervne kopije i odaberite “Izbriši rezervnu kopiju”.

Postavite lozinku za otključavanje telefona

Naravno da ste znali za ovo, ali da liste postavili lozinku za otključavanje vašeg telefona? Verovatno vaš telefon otključavate putem skenera lica ili čitača otiska prstiju, ali ne i unosom lozinke…

Treba da znate da su alternativne metode otključavanja dizajnirane tako da budu zgodne za korišćenje, ali ne i 100% sigurne. Unos lozinke je definitivno najsigurnija metoda. Evo jednog brzog, vrlo banalnog primera: dok spavate, neko može da skenira vaše lice ili otisak prstiju i telefon će biti otključan.

Ukoliko ste pri prvom postavljanju podesili otisak prstiju te sada niste sigurni kako da pronažete opciju za postavljanje lozinki, onda pročitajte kratko uputstvo koje će vam pomoći:

1. Pristupite podešavanjima telefona.

2. Pronađite i pristupite kategoriji “Bezbednost i lokacija” (eng. security & location) ukoliko koristite Android 8 Oreo uređaj.

3. U slučaju da koristite uređaj kojeg pokreće Android 7 Nougat ili neka starija verzija, kategorija kojoj treba da pristupite je “Bezbednost” (eng. security).

4. Na listi dodirnite “Zaključavanje ekrana” (eng. screen lock) i odaberite opciju “Lozinka” (eng. password).

U ovkiru kategorije “Otključavanje ekrana” možete podesiti mnogo toga, ali i to da sadržaj obaveštenja ne bude prikazan na zaključanom ekranu. 

Isključite praćenje

Jednom kada napravite Google nalog, kupite Android telefon i postavite sve kako treba, Google prati apsolutno svaki vaš korak, ali bukvalno. Na Google serverima se čuva istorija vašeg kretanja, istorija surfovanja internetom, istorija korišćenja aplikacija, istorija poziva itd. itd… Doduše, sve ove informacije se ne šalju aplikacijama trećeg lica.

Da biste isključili praćenje vaših aktivnosti na telefonu tj. prilikom korišćenja Google servisa, potrebno je da pristupite stranici za koju smo link priložili i isključite sve prekidače koji se tamo nalaze. Nije na odmet pročitati sve što tamo piše kako bi se bolje upoznali sa tim na koji način Google beleži sve te informacije o vama.

>> Google Activity Controls <<

Promenite internet pregledač

Recite “Ne!” Google Chrome internet pregledaču! Da se razumemo, Chrome je vrlo bezbedan internet pregledač, ali to ne znači da sam Google ne prikuplja podatke o korisnicima preko njega. Google to radi kako bi poboljšao samu Chrome aplikaciju, ali pre svega da bi bolje plasirao reklame jer zna koja su interesovanja korisnika.

Nije dovoljno isključiti samo one prekidače o kojima smo vam pisali u prethodnom savetu. Dodatna mera koju možete da preuzmete je da promenite internet pregledač. Na Google Play prodavnici možete pronaći mnogo zanimljivih i korisnih internet pregledača, a na priloženom linku možete pročitati koje mi preporučujemo:

>> Najbolji internet pregledači za Android uređaje! [7 različitih kategorija] <<

Naravno, vi zanemarite Chrome koji se nalazi na ovoj našoj listi jer to opcija ukoliko želite da unapredite svoju bezbednost i sačuvate vašu privatnost na Android uređajima.