Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako uslikati ekran telefona na različite načine?

Kako uslikati ekran telefona na različite načine?

Evo na koje sve načine možete da napravite “screenshot” i koje su to najbolje aplikacije za taj posao!

Uslikavanje ekrana telefona je poznato kao “screenshot” tako da ćemo u daljem tekstu koristiti taj termin. Na Google Play prodavnici se mogu pronaći razne aplikacije koje pomažu oko toga. Međutim, samo par njih se po funkcionalnošću i efikasnosti izdvajaju iz mase.

 



U današnjem tekstu ćemo pisati o tome koje su to najbolje aplikacije za pravljenje screenshot-ova i na koji sve način možete da to uradite.

Multipraktik aplikacija

Jedna od korisnijih aplikacija je upravo AZ Screen Recorder. Pored samog snimanja ekrana, AZ Screen Recorder ima i opciju za pravljenje screenshot-a. Ovu aplikaciju pominjemo jer smatramo da sadrži paket sjajnih funkcija pored one osnovne, za snimanje ekrana. AZ Screen Recorder ne je besplatna aplikacija koja ne ostavlja vodeni zig na snimku, a možete je preuzeti sa Google Play prodavnice:

>> AZ Screen Recoder <<

Najnaprednija aplikacija

Jedna od najozbiljnijih aplikacija koja sadrži pregršt opcija i funkcija za kreiranje screenshot-a je upravo “Screenshot Touch”. Ona ima brze opcije koje konstantno borave u panelu sa obaveštenjima kako bi mogli da napravite screenshot u svakom momentu.

Isto tako, Screenshot Touch može da napravi screenshot cele web strane, sve dok postoji prostor za takozvano “skrolovanje”, odnosno spuštanje niz web stranicu. Naravno, tu su opcije za isecanje (eng. crop) screenshot-a, za snimanje ekrana, za rotiranje i još mnogo toga! Čak je moguće zatresti telefoni tako napraviti screenshot.

Plaćena verzija ove aplikacije ima neke dodatne opcije, dok besplatna verzija ima reklame koje nisu previše agresivne. Možete je preuzeti sa Google Play prodavnice ili sa priloženog linka:

>> Screenshot Touch <<



Aplikacija sa opcijama za “edit” screenshot-a

Screen Master je aplikacija koja može da napravi screenshot, ali i da ga edit-uje. Ovu aplikaciju bismo preporučili kolegama novinarima koji često prilažu screenshot u svojim člancima. Razlog tome je mogućnost uređivanja screenshot-ova na takav način da se ne vidi određen deo sadržaja, da se doda tekst, neka strelica i još mnogo, mnogo toga!

Moguće je aktivirati plutajući taster za Screen Master aplikaciju koji poseduje nekoliko brzih opcija i funkcija. I ova aplikacija nudi mogućnost screenshot-a cele web strane jednostavnim unosom URL adrese unutar Screen Master-a.

Puna, plaćena verzija poseduje neke dodatne opcije i eliminiše reklame, ali to ne znači da besplatna nije vredna pažnje. Screen Master možete preuzeti sa Google Play prodavnice ili sa priloženog linka:

>> Screen Master <<



Metoda I - Digitalni asistent

Verovali ili ne, skoro svaki digitalni asistent poseduje opciju za kreiranje screenshot-a. Dakle, bez problema možete reći svom telefonu da sam napravi screenshot. Google Asistenta je glasovna komadna sledeća:

“OK Google, please take a screenshot for me”

Ovo je isto moguće sa Bixy digitalnim asistentom koji dolazi u premium Samsung telefone, ili uz pomoć Cortana digitalno asistenta kojeg takođe možete preuzeti sa Google Play prodavnice.

 



Metoda II - Daljinsko iniciranje

Većina programa i aplikacija koje se koriste za daljinsko kontrolisanje telefona poseduju neke zgodne funkcije, a screenshot je jedna od njih. Evo jednostavnog primera, aplikacija “Vysor” omogućava daljinsku kontrolu telefona putem računa. Jednom kada se uspostavi konekcija, na računaru je dovoljno ptitisnuti taster “PrtScn”. Taj taster će napraviti screenshot u privremenoj memoriji računara koji vi možete nalepiti u nekom dokumentu.

Ovo nije tako zgodno za sve korisnike, ali za IT novinare svakako jeste. Više o svemu možete pročitati ovde:

>> Kako daljinski kontrolisati telefon putem računara, iz internet pregledača? <<

Metoda III - Kombinacija tastera

Najuobičajeni način za pravljenje screenshot-a je pritiskom na fizičke tastere. Kombinacija tih tastera varira u zavisnosti od modela do modela telefona. Najčešće su to taster za smanjivanje tona i taster za zaključavanje telefona. Ako telefon ima i taster za vraćanje na početni ekran (eng. home), onda se obično i on pridružuje prethodno pomenutoj kombinaciji.

Jednom kada se u isto vreme, ali na kratko, pritisnu svi ti tasteri, telefon će napravi screenshot onoga što se trenutno prikazuje na ekranu. Taj screenshot će biti sačuvan u galeriji sa fotografijama.

Metoda IV - Opcija korisničkog izgleda telefona

Razni proizvožači telefona forsiraju svoj UI, odnosno korisnički izgled. Huawei ima EMUI, Xiaomi ima MIUI, Samsung ima ToucWiz i tako dalje, i tako dalje. Većina tih korisničkih izgleda ima “brzi” taster u notifikacionom panelu koji namenjen za pravljenje screenshot-a. Za Xiaomi smo sigurni da ima, a znamo da tu opciju imaju i OnePlus telefoni.