Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako uštedeti paketne podatke koji dolaze uz vaš tarifni paket!?

Kako uštedeti paketne podatke koji dolaze uz vaš tarifni paket!?

Evo kako da koristite internet na svom telefonu bez prekoračenja paketa!

Za one koji nemaju baš mnogo paketnih podataka u okviru svog postpaid ili prepaid paketa, surfovanje internetom putem SIM kartice je pravi luksuz. U nekim situacijma korišćenje interneta preko SIM kartice može dovesti do prekoračenja paketa što je kobno po svačiji novčanik.

 



Šta ako vam kažemo da se potrošnja interneta može prepoloviti uz nekoliko trikova i saveta koje ćemo vam mi dati? Veoma je jednostavno i ne zahteva neko napredno modifikovanje telefona. Sve što je potrenbno da uradite je sledeće.

Kopmresujte Chrome stranice

Pretpostavljamo da svaki Android korisnik u svom telefonu ima i koristi Google Chrome internet pregledač. Ako je tako, savet koji ćemo vam upravo dati će vam uštedeti i do 35% interneta.

Naime, Chrome za Android ima jednu jako zanimljivu opciju koja se naziva Ušteda podataka. Ta opcija kompresuje sve internet stranice koje se učitaju u okviru Chrome internet pregledača.  

Kako bi ste aktivirali ovu opciju uputite se ka podešavanjima Google Chrome internet pregledača i na priloženoj listi pronađite i dodirnite na kategoriju “Ušteda podataka”. Kada pristupite toj kategoriji, u gornjem desnom uglu ekrana imaćete prekidač koji treba da dodirnete. Dakle, tri dodira do uštede paketnih podataka.

>> Kako ubrzati Google Chrome na Android telefonu ili tablet računaru!? <<



>> Evo kako da brže i lakše koristite Chrome na Android uređajima! (VIDEO) <<

>> Kako sjediniti ili rastaviti sve Chrome prozore na Android-u!? <<

Otarasite se Facebook aplikacije

Svima je dobro poznato to da je Facebook aplikacija proždirač interneta. Čak i alternativne aplikacije nisu baš odstranile taj problem. Facebook Lite jeste aplikacija koja znatno manje opterećuje telefon ali i nije baš toliko efikasna kada je ušteda interneta u pitanju. Prema onome što iz Facebook-a tvrde je to ona konzumira 50% manje interneta od standardne Facebook aplikacije. Sumnjamo da je to 100% tačno ali na vama je da procenite. Što se nas tiče, ušteda je negde oko 27%. Nešto više o tome kako instalirati Facebook Lite imate na priloženom linku:

>> Kako instalirati Facebook Lite aplikaciju? <<



Dakle naš savet je, ili da koristite Facebook aplikaciju, ili da preko internet pregledača pristupate svom Facebook nalogu. Ako vam je bitno da dobijate notifikacije sa društvenih mreža dok koristite Facebook preko internet pregledača, uvek možete to podesiti preko aplikacije Pushbullet. Jednostavno kreirajte Chrome skraćenicu prema svom Facebook nalogu i tako uštedite paketne podatke.

Kako bi ste to uradili pristupite Facebook-u, zatim dodirnite taster za dodatne opcije koji se nalazi u gornjem desnom uglu ekrana i u padajućem panelu dodirnite na “Dodajte skraćenicu na početni ekran”.



>> 5 korisnih saveta za korišćenje Facebook aplikacije! <<

>> Saveti i trikovi za Facebook Messenger! <<

>> Kako promeniti nalog na Facebook Messenger aplikaciji? <<

Ogrničite pozadinski protok paketnih podataka

Najlakši način da uštedite koji megabajt je da svojim aplikacijama, ili samom Android operativnom sistemu, “kažete” da prestanu sa trošenjem interneta tokom rada u pozadini. Sav onaj internet koji misterioznio isčezne sa vašeg paketa je upravo zbog pozadinskih aplikacija i operacija koje vrši Android. Ukoliko neke od tih pozadinskih aplikacija isključite ili eventualno sve njih, onda bi to dovelo do drastične uštede interneta.

>> Kako sprečiti da aplikacije rade u pozadini!? <<

Dakle, u nameri da uvedete neke restrikcije pozadinskim aplikacijama i samom Androidu potrebno je da obavite dve stvari:

Restrikcija Android-a

1. Pristupite podešavanjima svog Android telefona

2. Zatim pronađite i pristupite kategoriji “Paketni podaci

3. Dodirom na taster za dodatne opcije pojaviće se panel sa opcijom “Ograniči pozadinski internet”.

Restrikcija aplikacija

U zavisnosti od verzije Android-a koji koristite, restrikciju potrošnje paketnih podataka koja se obavlja u pozadini možete obaviti pristupanjem podešavanje telefona, zatim dodirom na kategoriju “Aplikacije”. Naravno, uvek možete promeniti postavke sinhronizacije vašeg Google naloga pristupanjem podešavanjima telefona, zatim dodirom na kategoriju “Nalozi” i na karju dodirom na svoj Google nalog. Kada pristupite svom Google nalogu, samo dečekirajte sve servise koje vam ne trebaju i koje zelite da zrtvujete zarad uštede interneta.

Slušajte muziku i gledajte filmove u rezimu bez interneta

Servisi kao što su YouTube, Spotify, Vine, Popcorn Time i slično su ogromni proždirači interneta. Možda čak i najveći od svih. Ako volite da slušate muziku dok putujete, dok trenirate ili da gledate filmove dpk uživate prirodi, onda vam preporučujemo da ih preuzmete na svoj telefon ili prebacite na MicorSD karticu kako bi ste maksimalno rasteretili internet. Dakle, dok ste povezani na WiFi iskoristite priliku i preuzmite pesme koje vam se dopadaju direktno na memoriju vašeg telefona. Na priloženim linkovima imate uputstva koja će vam na nekoliko načina pomoći da preuzmete pesmu ili video sa YouTube-a:

>> TOP 3 aplikacija za preuzimanje sadržaja sa YouTube sajta. <<

>> Kako preuzeti klipove ili muziku sa YouTube-a na pametnom telefonu! (VIDEO) <<

>> Kako skinuti pesmu sa YouTube na telefon? (VIDEO) <<

>> Kako preuzeti pesmu ili video sa YouTube sajta bez aplikacije? (VIDEO) <<

U slučaju da vam je potreban film, onda ga putem uTorrent-a za telefon vrlo lako možete preuzeti sa sajta “Kat.ph

Sve te preuzete datoteke možete spakovati na memoriju svog telefona, na MicroSD karticu ili na USB Flash memoriju koju kasnije putem OTG možete povezati sa telefonom ili tablet uređajem.

>> Šta je OTG kabal i kako ga koristiti? <<

U slučaju da vam ovi saveti ne budu dovoljno efikasni, na priloženom linku imate nekoliko dodatnih saveta i trikova koji će vam pomoći da efikasnije uštedite paketne podatke:

>> Kako smanjiti potrošnju interneta na Android telefonu? <<