Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako uvek imati skladišnog prostora i nikada ne ostati bez njega!?

Kako uvek imati skladišnog prostora i nikada ne ostati bez njega!?

Pored toga što je telefon sporiji kada je prepun, aplikacije na njemu prestaju da dobijaju nadogradnje na novije verzije. Evo šta treba da uradite kako biste sprečili da se to desi.

Nekada, koji god telefon koristili skladišni prostor, tj. interna memorija vrlo brzo biva popunjena. Naravno, zahvljajujući nadogradnjama sa Google Play prodavnice, sačuvanim Google mapama za korišćenje u režimu bez interneta, ogromne igrice, muzika i još mnogo toga. U nameri da podelimo rešenje za taj problem koje mi primenjujemo, pišemo vam ovo uputstvo.

 



Povremeno čišćenje interne memorije

Interna memorija na pametnim telefonima se uglavnom koristi za tri stvari. Za skladištenje aplikacija, keš memorije i ličnih datoteka korisnika koje mogu biti poprilično raznovrsnog karaktera.

Srećom po nas, sve ovo se može kontrolisati. Možete recimo početi utvrđivanjem koje vam aplikacije više nisu od koristi. Kada napravite listu neupotrebivih i nekorisnih aplikacija jednostavno ih izbrišite.

Kada je reč o keš memoriji, nju je pametno obrisati nekoliko puta u godini. Razlog tome je jednostavan. Tokom korišćenja telefona, keš memorija se gomila, a prilikom brisanja pojedinih aplikacija keš za obrisane aplikacije ostaje na telefonu. Nešto više o keš memoriji i o tome kako se keš memorija briše pročitajte na priloženom linku:

>> Šta je keš memorija, čemu služi i kako se briše <<

Lične datoteke možete obrisati ali ukoliko su vam baš bitne uvek ih možete prebaciti na memoriju vašeg računara. Muziku, fotografije i video zapise je veoma lako prebaciti na računar. Jednostavno povežite telefon sa računarom putem MicroUSB kabla i premestite sve iz fascikle “DCIM”. Što se muzike tiče ona obično biva sačuvana u “Download” fasciklu ukoliko je nakon preuzimanja nise premestili na novu lokaciju.



Treba napomenuti da se sve datoteke multimedijalnog karaktera koje korisnik primi putem aplikacija trećeg lica u vidu poruke čuvaju u okviru novokreirane fascikle. Pa tako, sve datoteke primljene putem Viber aplikacije će biti sačuvane u “Viber” fascikli. Isto važi i za WhatsApp i ostale aplikacije… Ovo vam govorimo kako biste prilikom premeštanja “DCIM” fascikle uzeli u obzir i ostale fascikle poput WhatsApp, InstagramViber, Pixl rEffects (Autodesk) i slično.

Bićemo slobodni da vam preporučimo par aplikacija koje će vam pomoći da sve navedeno obavite:

>> SD Maid - System Cleaning Tool <<



>> ES File Explorer File Manager <<

Korišćenje MicroSD kartice ili USB Flash memorije

Uprkos tome što se Google prvobitno trudio da ogranični mogućnosti eksterne memorije, MicroSD memorijske kartice su lako našle put do srca brojnih korisnika pametnih telefona i tablet računara…

Korišćenje MicroSD kartice kao dodatnu memoriju za skladištenje nije trajno rešenje ali će svakako pomoći da se prevaziđe problem manjeg kapaciteta interne memorije. Kada povežete MicroSD karticu sa telefonom, sve fotografije i video zapisi mogu biti direktno sačuvani na nju. Isto tako, sve ostale datoteke mogu biti sačuvane upravo na MicroSD kako bi memorija telefona bila rasterećena i postala slobodna za neke druge datoteke koje su vam možda i bitnije.



U slučaju da vaš telefon nema slot za MicroSD karticu, postoji način da se to reši. Da li ste čuli za OTG kabel? Ne? Onda propuštate mnogo toga! U pitanju je kabel koji MicroUSB konektor pretvara u USB konektor. Više o OTG kablu na ovom LINKU. Zahvaljujući tome, sa telefonom je kasnije moguće povezati mnogo toga: USB Flash memoriju, miša, tastaturu, pa i MicroSD konverter.

No, lepe vesti su da Android 6 Marshmallow donosi inovacije koje podrazumevaju to da će MicroSD kartica biti tretirana kao interna memorija. To u suštini znači da će korisnici moći da instaliraju aplikaciju direktno na MicroSD ili da je u potpunosti prebaci na eksternu memoriju.

I sada je moguće prebaciti aplikacije na MicroSD karticu ali ne u potpunosti. Ipak, nije loše rasteretiti memoriju telefona i delimičnim prebacivanjem pa vas stoga i savetujemo da to uradite. Evo kako:

>> Kako premestiti aplikacije na MicroSD karticu? <<

Koristite “oblak”

Ako su fotografije i muzika najveći konzumanti memorije telefona onda ih jednostavno “dignite na oblak”!  Google-ova novo “Slike” aplikacija nudi beskonačan prostor za fotografije do 16 MPx i video 1080p zapise. Više o fantastičnoj novoj “Slike” aplikaciji pročitajte na priloženom linku. Pogledajte šta je sve to novo donela ta aplikacija:

>> Nova, fenomenalna Google Slike aplikacija je sad dostupna za preuzimanje! Evo šta treba da uradite! <<

Što se muzike tiče preporučili bismo vam jedan vantastičan servis koji se naziva “MyMusicCloud”. Dakle, svu svoju muziku sa računara ili Dropbox i Google Drive servisa možete sinhronizovati sa MyMusicCloud.com servisom i imati muziku gde god vi bili, bilo to na telefonu ili na računaru. Ne samo da ćete na ovaj način rasteretiti memoriju telefona već ćete i organizovati muziku mnogo bolje.

>> TOP 3 Aplikacije za internet skladištenje (VIDEO) <<

Zaključak

Dakle, ukoliko se vodite navedenim savetima uveravamo vas da više nikada nećete ostati bez skladišnog prostora. Nemojte se obazirati na to što Oblak-Cloud servisi zahtevaju internet, ipak živimo u okruženju gde je internet dostupan i ruralnim sredinama. Takođe, naviknite se da koristite maksimum svog telefona, a shodno tome i USB OTG kabel.