Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako uživo emitovati na YouTube preko telefona, iako ne ispunjavate uslove?

Kako uživo emitovati na YouTube preko telefona, iako ne ispunjavate uslove?

Evo kako da napravite livestream na YouTube kanalu, putem telefona, čak iako ne ispunjavate sve uslove za to: 1000 pretplatnika! Takođe, pročitajte kako da podesite sve, koliko vam je paketnih podataka potrebno (ukoliko koristite internet preko SIM kartice) i koji vam je protok interneta neophodan za nesmetano FullHD uživo emitovanje...

Emitovanje uživo snimaka na YouTube kanalu je omogućeno znatno kasnije u odnosu na Facebook ili Twitter društvenim mrežama. To je malo začuđujuće, s obzirom na prirodu samog YouTube sajta. Bilo kako bilo, uživo emitovanje je svakako dobrodošla opcija i drago nam je da YouTube to konačno omogućio svojim korisnicima. 

 




Ali, na žalost nije baš svim svojim korisnicima to omogućio. Tačnije, svi koji žele da emituju video na YouTube to mogu da urade bez obzira na sve, ali samo putem računara. Za one koji to žele da urade putem telefona, potrebno je da određeni uslovi budu ispunjeni:

- Da YouTube nalog bude verifikovan.

- Da YouTube nalog ima 1000 pretplatinka.

Nameće se pitanje kako zaobići ovaj problem? Kako uživo emitovati video na YouTube-u putem telefona, iako nalog nema 1000 pretplatnika?

Rešenje

Što se verifikacije tiče, to je lako rešiv problem! Jednostavno pristupite podešavanjima vašeg YouTube naloga i putem svog broja telefona ga verifikujte. Ono što će biti problem je što zvanična YouTube aplikacija ne dozvoljava emitovanje uživo za kanale koji nemaju 1000 pretplatnika.

Jedino rešenje je korišćenje alternativnih aplikacija za uživo emitovanje na društvenim mrežama. Takvih aplikacija je stvarno mnogo, ali je malo onih koje su besplatne i koje vam omogućavaju emitovanje u višim rezolucijama. Mi smo istraživali koje su to aplikacije najbolje i rešili da vam napravimo detaljno uputstvo koje će vam pomoći da ih instalirate, podesite i koristite. Evo šta treba da znate:



Pogodne aplikacije

Mi smo se vodili tom logikom da u obzir dolaze samo besplatne aplikacije i one koje mogu da emituju video u FullHD rezoluciji. Našli smo dve za koje smatramo da su vredne pažnje i koje mogu da zadovolje gotovo sve potrebe po pitanju uživo emitovanja videa na YouTube:

>> CCTube for YouTube Live Stream <<

>> Live Stream on YouTube <<

Obe aplikacije mogu da emituju video u FullHD rezoluciji, stim da jedna od njih kreira događaj, a druga simulira uživo emitovanje koje se postiže direktno putem računara. Ovo znači da putem ovih aplikacija možete da uživo emitujete sa dva telefona odjednom, na istom YouTube kanalu.

Imajte na umu da YouTube ne može da iznese previše uživo emitovanja što znači da će “CCTube For YouTube” aplikacija u jednom momentu prestati sa radom. YouTube će vam blokirati mogućnost uživo emitovanja koristeći opciju “Zakazivanje događaja / Događaji” i obavestiti vas da pravite previše uživo uključenja za kratak vremenski period. Kada se to dogodi, jedino što vam preostaje da koristite “Live Stream on YouTube” aplikaciju. Putem nje možete emitovati uživo koliko god puta vama odgovara. Evo koje su to zgodne opcije pomenutih aplikacija za koje treba da znate:



CCTube For YouTube

Ova aplikacija je vrlo jednostavna za korišćenje. Prvo što treba da uradite je da postavite YouTube nalog na koji će se vršiti uživo emitovanje. Kada to obavite, na početnom ekranu, pri dnu, ćete imati tri opcije:

- Taster koji vodi ka Informacijama i podešavanjima o predstojećem uživo emitovanju



- Taster za pokretanje uživo emitovanja

- Taster za kreiranja pregledne fotogravije užuvo emitovanja

Ako preko ekrana prevučete prstom sa leve strane ka desnoj, pojaviće vam se dodatne opcije tj. kategorije:

YouTube

- Kategorija gde možete da pregledate uživo snimke ostalih YouTube naloga, načinjene ovom aplikacijom.

- Tu takođe imate isečak “My Video” gde možete da pregledate sve vaše uživo snimke.

- Kao i isečak “Settings” gde možete da odredite podrazumevani naziv uživo emitovanja, rezoluciju, vidljivost, da dodelite podnatpise ili da odredite koji će se internet koristiti: 4G ili WiFi.

Video

- Kategorija u okviru koje možete da pogledate vaše YouTube snimke ili video snimke koji su na memoriji telefona. Oni snimci koji su na memoriji telefona mogu biti uživo emitovani.

Photo

- Kategorija u okviru koje možete da pregledate fotografije koje su načinjene ovom aplikacijom kako biste ih iskoristili za preglednu fotografiju uživo emitovanog videa.

Preferences

- Kategorija u okviru koje detaljno možete da podesite aplikaciju. Početna stranica ove kategorije je “General” gde su vam na raspolaganju opcijie za promenu YouTube naloga, za aktiviranje opcije koja će sprečiti isključivanje ekrana kada telefon nije aktivan, za promenu datuma i orijentacije ekrana.

- Zatim imate isečak “Recording” gde možete podesiti kvalitet uživo emitovanja. Tu možete podesiti da se svi uživo snimci čuvaju i na memoriji telefona, da podesite da li će uživo snimak biti emitovan i kada nešto drugo radite na telefonu, da odredite rezoluciju, da odredite maksimalno trajanje uživo snimka, da odredite da li će i audio biti emitovan i još mnogo toga.

- Postoji i isečak “Advanced” koji sadrži opcije za detekciju lokacije putem GPS modula, za korišćenje bluetooth-a za iniciranje uživo emitovanja i još mnogo drugih opcija koje vrlo verovatno mogu da vam budu od koristi.

Live Stream on YouTube

Kada je u pitanju "Live Stream on YouTube" aplikacija, ona se kod nas ne može preuzeti sa Google Play prodavnice. Zato smo vam priložili link sa kojeg možete preuzeti aplikaciju na memoriju telefona i tako je instalirate. Više o instalaciji aplikacije sa memorije telefona pročitajte OVDE.

Uglavnom, radi se o jednoj veoma prostoj i izuzetno pouzdanoj aplikaciji. Ona vam nikada neće otkazati kada je uživo emitovanje u pitanju. Takođe, ona bez problema može da emituje u FullHD rezoluciji što je takođe veliki plus.

Kada pokrenete aplikaciju, u samom vrhu ekrana ćete imati opciju “Front camera” gde možete podesiti rezoluciju emitovanja uživo prednje, selfie kamere. Odmah ispod se nalazi opcija “Back camera” gde takođe možete odrediti rezoluciju uživo emitovanja, ali zadnje kamere.

Kako bi započeli uživo emitovanje, potrebno je dodirnuti na “Get ready” taster koji će vas odvesti ka ekranu gde možete promeniti neke finalne postavke kao što su čuvanje emitovanje uživo u MP4 formatu na memoriji telefona. Tu možete omogućiti i opciju za dodavanje fotografija u uživo emitovanje ili da isključite ton.  

Sve ove pomenute opcije dostupne su samo za korisnike koji su kupuili licencu. Te opcije uglavnom nisu svima potrebne tako da je ono što dobijamo od ove aplikacije ipak vredno da je svrstamo u kategoriju “najbolje besplatne”

Na sredini ekrana imate dva taster “Go Live Now”, koji vodi ka preglednom ekranu za emitovanje uživo, i taster “Share Watch URL”, koji vam omogućava da podelite link ka uživo emitovanju.

Po dodiru na “Go Live Now” prikazaće vam se šta kamera vidi i par osnovnih opcija. U gornjem levom uglu je okrugli taster koji vas vodi ka nekim zanimljivim opcijama kao što su filteri, izoštravanje videa, efekat ogledala i slično. Tu se zapravo nalaze i neke opcije koje mogu koristiti samo korisnici sa plaćenom licencom.

Odmah ispod je taster za promenu kamere, dok se na desnoj strani ekrana nalazi taster za pokretanje uživo emitovanja i taster za pregled upućenih komentara.

Kada pokrenete emitovanje uživo, u donjem levom uglu ekrana ćete imati informaciju o tome koliko dugo ste uživo. Nažalost, ne postoji način da utvrdite stanje uživo emitovanja putem telefona jer se to nigde ne prikazuje.

Uglavom, aplikaciju smo koristi prilikom emitovanja uživo svih utakmica turnira “Sportom protiv dijabetesa” koji se održao u Kragujevcu na stadionu "Čika Dača" fudbalskog kluba "Radnički 1923" i nije nam se ni jednom dogodilo da imamo bilo kakav problem, dok to nije bio slučaj sa ostalim aplikacijama. Te uživo snimke možete pogledati na ovom LINKU.

Šta je bitno podesiti pre i tokom emitovanja uživo?

Dakle, bitno je podesiti naziv emitovanja uživo. To možete uraditi samo kada koristite ”CCTube For YouTube” jer ova druga aplikacija nema tu opciju.

U slučaju da koristite tu drugu, “Live Stream on YouTube” aplikaciju, naziv emitovanja možete promeniti putem računara, u okviru kategorije “Striming uživo”. Tu imate podkategoriju “Strimuj” koja vam prikazuje ono što strimujete putem “Live Stream on YouTube” aplikacije”. Dakle, već tu možete uneti naziv uživo emitovanja, opis, ali i podesiti da uživo emitovanje bude javno (eng. public) ili ga čak monetizovati, ukoliko to želite.

Što se kategorije “Događaji” tiče, tu će vam se prikazati emitovanje uživo koje vršite pomoću ”CCTube For YouTube” aplikacije. Prikazaće vam na način na koji vam se prikazuju svi vaši već dodati video snimci na YouTube-u, poput liste koju imate u okviru kategorije “Menadžer video snimaka”.

Da biste dodali opis (ne naslov) videa koji uživo emitujete putem ”CCTube For YouTube”, potrebno je dodirnuti “Izmeni” taster koji se nalazi odmah pored uživo video snimka. Odmah potom ćete pristupiti stranici koja podseća onoj kojoj pristupate prilikom menjanja informacija o već dodatom video snimku. Tada jednostavno izvršite sve promene koje vam odgovaraju i ujedno unesite opis uživo emitovanja.

Sledeće što treba da uradite, uslučaju da niste, je da unesete tagove i da podesite da uživo emitovanje bude javno (eng. public) kako bi svi mogli da ga pronađu. Naravno, sve ove promene se odrađujete prema vašim preferencama. No, ovo su naše sugestije koje bi mogle da vam pomognu da vaše emitovanje uživo dosegne što veću publiku.

I na kraju, kopirajte URL desnim klikom preko videa, pa klikom na opciju “Kopiraj URL” kao bi ga podelili na društvenim mrežama ili slanjem poruke.

Zaključak

Ono što je bitno da znate je da uvek možete uživo emitovati video pomoću zvanične YouTube aplikacije sve dok imate barem 1000 pretplatnika.

Ovaj tekst može da pomogne samo onima koji žele da emituju uživo preko telefona, iako na svom YouTube nalogu nemaju 1000 pretplatnika. Takođe, ovo uputstvo može biti korisno za one koji žele više emitovanja odjednom, naravno, putem telefona.

Moguće je uživo emitovati sa 4 različita telefona odjednom (toliko smo mi testirali), ali mi preporučujemo maksimum 2 koristeći konkretno ove dve aplikacije. Ukoliko koristite dve “Live Stream on YouTube” aplikacije, naravno pomoću dva različita telefona, vrlo verovatno ćete iskusiti stapanje prikaza dveju različite kamere u jedan uživo snimak, što nije ono što želite. To se događa jer emitujete putem iste linije, dva izvora.

Najbolje rešenje za emitovanje uživo sa više od dva telefona je korišćenje “CCTube For YouTube” aplikacije, sa prethodno definisanim naslovom koji neće biti identičan na svim telefonima. Da podsetimo, kada često uživo emitujete sa više od jednog telefona odjednom, na bazi zakazivanja događaja (putem CCTube For YouTube aplikacije), u jednom momentu ćete sigurno biti blokirani. 

Tehnička podrška za uživo emitovanje

Što se tiče protoka interneta, računajte na to da vam je potreban visok “upload”. Jedno FullHD emitovanje uživo zahteva protok od minimum 5 Mb po sekudni. Idealan upload bi bio 10 Mb po sekundi.

Naš savet je da uvek koristite 3G/4G konekciju. Ako se pitate koliko ćete potrošiti interneta preko vaše SIM kartice, onda to zavisi od toga koliko dugo emitujete. Recimo da 20 minuta emitovanja zahteva negde oko 1 GB paketnih podataka. Ukoliko planirate da pravite češće uživo emotavnja, onda u tom slučaju preporučujemo da uzmete neograničeni VIP paket “Kućni Net 3” (bez uređaja naravno), jer vam on garantuje dovoljno paketnih podataka, pri odgovarajućoj brzini (6 Mb/s), koji će potkrepiti sve vaše potrebe.

Резултат слика за Kućni net

Takođe, ne zaboravite da obezbedite neku prenosivu bateriju pomoću koje možete dopuniti telefon kada zatreba jer emitovanje uživo može vrlo brzo “iscediti” vaš telefon. Naravno, idealno rešenje bi bila utičnica kako bi mogli da prikačite telefon na punjač, ali to automatski odstranjuje mogućnost mobilnosti pri uživo emitovanju.