Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako uživo pratiti nečiju lokaciju ili kretanje? (VIDEO)

Kako uživo pratiti nečiju lokaciju ili kretanje? (VIDEO)

Uživo praćenje nečije lokacije u okviru Google Mape aplikacije je odavno dostupno svima nama. To može biti korisno u različitim situacijama. Evo jednog od mnogih primera kada je zgodno to što možete uživo videti nečiju preciznu lokaciju na mapi.

Dogovorili ste se sa prijateljem da se okupite i uživate u omiljenom filmu. Želite da pripremite picu tako da ona bude pečene baš u trenutku kada prijatelj stigne, ali ne znate kada će to biti zbog guzve u saobraćaju ili nekih drugih nepredvidivih okolnosti?

 



Da vi ne biste često pozivali i zapitkivali prijatelja gde se on trenutno nalazi i kada stiže, jednostavno proverite njegovu lokaciju u okviru Google Mape aplikacije.

Da biste to mogli da uradite, potrebno je da prijatelj prvo sa vama podeli lokaciju. Deljenje lokacije se aktivira dodirom na profilnu fotografiju koja boravi u gornjem desnom uglu ekrana Google Mape aplikacije.

Zatim na “Deljenje Lokacije opciju”, pa dodirom na plavi taster “Novo Deljenje”.



Kada to uradite, imaćete kratak prikaz kako će izgledati deljenje vaše lokacije sa nekim tj. šta će ta osoba moći da vidi. Osim lokacije, biće vidljivo ime i prezime, profilna fotografija i informacija o napunjenosti baterije što je vrlo korisno jer ukoliko je baterija pri kraju, osoba sa kojom delite lokaciju će to znati.

Super je to što vi ili prijatelj uvek možete definisati na koje vreme ćete deliti lokaciju sa nekim. Možete podesiti da li će to biti sat vremena, dva, tri ili ceo dan. A možete podeliti lokaciju na neodređeno vreme tj. dok vi to ne naknadno ne isključite.



Kada sve to podesite, samo odaberite kontak sa kojim želite da podelite lokaciju. A ako kontakt nije na listi, onda dodirnite na “još” taster i unesite broj telefona ili email adresu.

Jednom kada prijatelj aktivira deljenje lokacije sa vama, vi ćete moći da vidite gde se on tačno nalazi u okviru svoje Google Mape aplikacije. 



A u slučaju da se lokacija prijatelja ne prikazuje na mapi jer on nije u vašoj blizini, onda dodirnite na svoju profilnu slliku, pa na “Deljenje Lokacije” opciju i u okviru liste na dnu ekrana pronađite prijatelja koji sa vama deli lokaciju. Dodirnite na njega i aplikacija će prikazati njegovu lokaciju na mapi. Lokacija će se često automatski ažurirati te je moguće uživo pratiti kretanje prijatelja na mapi. 

Pored imena, i profilne fotografije prijatelja, će uvek pisati kada je poslednji put zabeležena njegova lokacija. Ako želite da ažurirate tu informaciju i vidite uživo tj. trenutnu njegovu lokaciju, onda dodirnite na profilnu sliku prijatelja i u okviru panela koji će se pojaviti na dnu ekrana, dodirnite na tri tačkice taster i na opciju “Osveži”.

Sačekajte koji sekund i lokacija prijatelja će biti ažurirana, sa informacijom da je lokacija zabeležena “malopre” ili pre “minut”. 

Naravno, pretpostavljamo da znate da telefon mora biti povezan na internet putem mobilnih podataka kako bi precizno deljenje lokacije bilo moguće.

To bi bilo to! Na ovaj način uvek možete sihronizovati vreme nalaženja sa prijateljima, pripremati hranu tako da ona bude sveža kada prijatelj stigne, proveriti da li je dete krenulo kući iz škole i kada će stići, i još mnogo, mnogo toga. 

Ovo ne može biti zloubotrebljeno jer je potrebno da sami omogućite deljenje lokacije sa nekim i to će uvek biti vidljivo vama u okviru Google Mape aplikacije. Dakle ne može se sakriti to da li se vaša trenutno lokacija deli sa nekim. Takođe, na email će vam često stizati obaveštenje da je aktivno deljenje lokacije u slučaju da ste do zaboravili isključite. Ako imate neko dodatno pitanje, slobodno nam pišite u komentarima, a mi ćemo prvom prilikom odgovoriti.