Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako videti detalje o privatnosti iPhone aplikacije pre nego što je instalirate?

Kako videti detalje o privatnosti iPhone aplikacije pre nego što je instalirate?

Evo kako da na App Store-u vidite detalje o privatnosti neke aplikacije pre nego što je instalirate.

Počev od decembra 2020. godine, iPhone App Store nudi oznake „App Privacy“ na svim svojim listama App Store-a. Koristeći ove informacije, možete da donesete informisanu odluku o tome kako vas aplikacije prate i poštuju vašu privatnost pre preuzimanja aplikacije.

 



Zašto Appleov iznenadni fokus na privatnost?

Pokretanjem iOS-a 14 prošle godine, Apple je počeo da stavlja jači javni fokus na pitanja privatnosti na pametnim telefonima i aplikacijama koje se na njima pokreću. To je način na koji se Apple može razlikovati od svojih konkurenata, a ako se dobro uradi, Apple-ove mere zaštite privatnosti mogu biti od koristiti njihovim kupcima.

Do nedavno, načini na koje vas iPhone i iPad aplikacije mogu pratiti ili koristiti vaše lične podatke nisu bili u potpunosti transparentni za korisnike. Apple je odlučio da to promeni novim oznakama u App Store-u koje predstavljaju neku vrstu „Nutritional Label“ za digitalnu privatnost. Sada već na prvom pogledu možete videti opcije privatnosti svake aplikacije i odlučite da li odgovara vašem nivou lične udobnosti.

Kako proveriti oznaku privatnosti aplikacije na iPhone App Store-u

  1. Prvo otvorite App Store na iPhone-u. Dok pregledavate App Store, pronađite aplikaciju čiju privatnost želite da proverite i dodirnite je. U detaljnom opisu aplikacije pomerite se nadole dok ne vidite odeljak „Privatnost aplikacije“ (App Privacy).

    In the iPhone App Store, locate the

U odeljku „Privatnost aplikacije“ (eng. app privacy) videćete rezime informacija o privatnosti koje je programer aplikacije prijavio Apple-u. Ovo su tri glavna odeljka i njihova značenja:

  1. Podaci koji se koriste za praćenje (eng. data used to track you): Informacije koje se koriste za praćenje u aplikacijama i na veb lokacijama u vlasništvu kompanija koje nisu Apple. Ovo pomaže oglašavačima da naprave profil na osnovu vašeg ponašanja na mreži kako bi vam mogli prikazivati personalizovane oglase.

  2. Podaci povezani sa vama (eng. data linked to you): Podaci prikupljeni i povezani sa vašim ličnim identitetom. Na primer, Facebook zna vaše ime i određene informacije koje prikuplja uvek su povezane sa vašim imenom u svojoj bazi podataka.



  3. Podaci koji nisu povezani sa vama (eng. data not linked to you): Podaci prikupljeni, ali nisu povezani sa vašim identitetom. Drugim rečima, podaci se prikupljaju, ali se ne čuvaju na način koji bi ih povezao sa vama lično.

Svaka aplikacija koristi podatke na različite načine, pa neke od ovih odeljaka možda nećete videti u nekim aplikacijama. Na primer, stranica aplikacije Facebook ne sadrži odeljak „Podaci koji nisu povezani sa vama“, dok je za Signal je to jedini odeljak koji se primenjuje.

Da biste saznali više detalja o bilo kom od ovih odeljaka, dodirnite dugme „Vidi detalje“ (eng. see details) koje se nalazi odmah pored zaglavlja „Privatnost aplikacije“ (eng. app privacy).

On the iTunes App Store, tap



Videćete detaljnu stranicu na kojoj su navedeni podaci prikupljeni u te tri potencijalne kategorije. U nekim slučajevima, ova detaljna stranica će biti rasčlanjena na podkategorije, kao što su „Oglašavanje treće strane“ (eng. third-party advertising) i „Oglašavanje ili marketing programera“ (eng. developer’s advertising or marketing).

An example of the App Privacy details page in the iPhone App Store.

Lista svih mogućih korišćenja podataka je predugačka da bismo je ovde u potpunosti objavili, ali je impresivno koliko detaljan ekran sa detaljima o privatnosti može biti. Kao krajnji primer, pogledajte stranicu sa detaljima o privatnosti aplikacija za Facebook i kretaćete se šest ili sedam dužina ekrana. Kao što ste možda već videli u vestima, Facebook nije zadovoljan što Apple iznosi neke od njegovih navika praćenja na otvoreno.



Šta ako mi se ne sviđa način na koji aplikacija koristi moje podatke?

Ako dođete u situaciju čitate informacije o privatnosti aplikacija u App Store-u i ne sviđa vam se ono što vidite, možete uraditi nekoliko stvari. Prva opcija je da ne instalirate aplikaciju. U App Store-u može postojati alternativa koja bolje poštuje vašu privatnost (na primer, korišćenje Signal-a umesto WhatsApp-a).

>> Kako preuzeti, podesiti i koristiti Signal aplikaciju? <<

Druga opcija je da ljubazno zatražite od programera da kreira manje invazivnu verziju svoje aplikacije ili usluge, ali šanse su uglavnom male da se tako nešto dogodi. Vremenom se potencijalno možemo nadati da će Apple-ove nove oznake privatnosti primeniti opšti pritisak na industriju aplikacija da bude pažljiviji u tome koje informacije prikuplja, kao i u tome kako se te informacije koriste. Do tada, bar u svom arsenalu imamo Apple-ov novi odeljak o privatnosti aplikacija. Kao što kaže stara izreka, znanje je moć.