Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako vratiti staru verziju aplikacije? [BEZ ROOT-A]

Kako vratiti staru verziju aplikacije? [BEZ ROOT-A]

Evo kako da snizite verziju aplikacije tj. izbrisati njenu nadogradnju kako bi opet mogli da koristite ono na šta se navikli.

Stigla je nova nadogradnja za aplikaciju koju često koristite, ali niste sigurni da li će vam promene odgovarati? Ne brinite i slobodno probajte novu verziju jer se uvek možete vratiti na onu prethodnu. I ne! Nećete ostati bez bitnih podataka jer nije potrebno izbrisati aplikaciju i instalirati stariju verziju sa memorije telefona.

 



Zahvaljujući ADB-a, o kom smo nedavno pisali, je moguće sniziti verziju aplikacije bez root-a i bez gubitka podataka. Zašto je to bitno? Evo konkretnog primera. Imate novu apliakciju putem koje se dopisujete, recimo WhatsApp, a koja ne podržava temiranje putem nekim sistema kao što je Substratum. Shvatili ste da vam je ipak bitnije da možete da temirate WhatsApp, ali vam je problem da izbrišete aplikaciju i vratite je na staru verziju jer ne želite da izgubite prepiske.

Za root-ovane korisnike je to najmanji problem jer postoje aplikacije kao što je “App Downgrader” koje to rešavaju u par dodira. Međutim, kod onih koji nežele da root-uju telefon, to nije baš jednostavno. Tačnije, jeste ukoliko gubitak podataka nije bitan.

Sve u svemu, postoji način da se vrati starija verzija aplikacije, bez gubitka podataka i bez root-a, ali je potrebno koristiti ADB i Fastboot. Evo koji su koraci:

1. Prvo instalirajte ADB i Fastboot na vašem telefonu.

2. Sada pronađite verziju aplikacije koju želite da koristite. Dakle, potrebno je na, primera radi APKMirror.com sajtu, pronaći stariju sverziju aplikacije koju želite da “downgrade”-ujete i preuzeti je u apk formatu.

3. Jednom kada preuzmete stariju verziju aplikacije, premestite je u fasciklu gde vam je ADB i Fastboot.



4. Na telefonu aktivirajte opciju “USB Otklanjanje grešaka”.

5. Povežite telefon i računar.

6. Pokrenite komandni prozor iz ADB fascikle na sledeći način:

- Držite “shit” taster i i desnim klikom na prazno polje ADB fascikle inicirajte padajući panel



- U padajućem panelu pronađite opciju “Open command window here”.

7. Kada pokrenete komandni prozor, unesite sledeće komande uz izmene o kojim vam pišemo u “8” koraku:

adb push app.apk /sdcard/app.apk



adb shell pm install -r -d /sdcard/app.apk

8. Dakle, unutar komande umesto “app.apk” unosite naziv datoteke koju ste preuzeli kao stariju verziju aplikacije.

9. Po unosu komande, na telefonu treba da odobrite otklanjanje grešaka nakon čega će aplikacija biti vraćena na stariju verziju.

To je to! Kao što vidite nije previše komplikovano. Bitno je da pravilno instalirate ADB i Fastboot, da preuzmete stariju verziju aplikacije koju želite da “downgrade”-ujete i da unutar komande promenite “app.apk” kako treba.

Kako vam se ne bi dogodilo da Google Play automatski ažurira ponovo aplikaciju, na priloženom linku pogledajte kako da isključite automatsko ažuriranje:

>> Kako sprečiti automatsko ažuriranje aplikacija? (VIDEO) <<