Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Koje sve rezolucije ekrana postoje i koja je njihova hijerarhija?

Koje sve rezolucije ekrana postoje i koja je njihova hijerarhija?

Telefoni sa baš oštrim ekranima su itekako prisutni široj masi korisnika. Međutim, zubunjujuće oznake tih ekrana korisnike često odvrate i postavi ih u dilemu: koji telefon kupiti? Evo šta znače te oznake kada je rezolucija u pitanju i koja je njihova hijerarhija.

Prikaz slike koji vi vidite na ekranima vaših pametnih telefona je moguć zahvaljujući milionima sitnih tačaka koje emituju određenu boju i tako formiraju sliku. Te tačkice mi zovemo pikseli. Pikseli mogu biti svih veličina, ali oni najsitniji su zaslužni za visoku definiciju slike koja se prikazuje. Recimo, za ekran visoke definicije (eng. high definition, skr. HD) potrebno je on ima određen broj piksela kako bi mogao da opravda svoju titulu. To znači da oni treba da mere minimum 1280*720 piksela, a otuda i naziv 720p.

 



Međutim, nemojte da vas zavara ovo “ekran visoke rezolucije”. HD ekrani nisu najoštriji ekrani koje telefoni poseduju. Još 2013 godine, FullHD ekrani su polako počinjali da postaju standard, a oni mere 1920*1080 piksela. HTC One je jedan od telefona koji se ponosno dičio tim detaljem kada se pojavio. Već 2014 godine, pojavili su se prvi ekrani sa QuadHD rezolucijom koji mere 2560*1440 piksela. LG G3 i Galaxy Note 4 su telefoni koji su među prvima opremljeni ekranom ove rezolucije. Danas, mi imamo telefone sa čak 4K rezolucijom koja je neverovatno visoka budući da su telefoni ostali na dijagonali od oko 5.5 inča prosek.

4K ekrani

Ako vas zanima koja je to najviša rezolucija kod ekrana pametnih telefona, onda je 4K odgovor na vašu dilemu. Današnji vodeći telefoni mahom poseduju 4K ekrane, pa je tako Sony Xperia Z5 jedan od njih. Ipak, ekran Xperia Z5 telefona ustvari ne koristi u celosti 4K rezoluciju. Razlog tome je jer 4K snimci imaju čudnu proporciju pa bi oni na TV-u ili pametnom telefonu umali različit prikaz. Zato se često na 4k telefonima može primetiti UltraHD rezolucija izmenjenog standarda.

UltraHD

UltraHD ili takozvana 2160p rezolucija je četri puta više i ima četri puta više piksela u odnosu na 1080p FullHD rezoluciju, na koju smo inače navikli. Sada je praksa da vodeći telefoni imaju mogućnost beleženja video snimaka u ovoj ili pak višoj rezoluciji. Galaxy Note 3 je bio prvi pametni telefon koji je mogao da snimi UltraHD video snimke, koji su između ostalog bili označeni kao 4K najverovatnije zbog veoma male razlike između UltraHD i 4K rezolucije.

QuadHD

QuadHD je rezolucija za koju se očekuje da postane sledeći standard srednje klase telefona. Samsung je recimo prvi počeo da implementira ekrane sa ovom rezolucijom na svojim nekada vodećim tablet računarima: Galaxy Tab Pro i Note Pro.

Ekrani sa QuadHD rezolucijom imaju četri puta više piksela od 720p HD ekrana. No, treba da napravite razliku između QHD i qHD ekrana. qHD ekrani su rezolucije 960*540 što u suštini govori čemu takav naziv.



2K

Ovo je rezolucija koju popularni holivudski filmovi uveliko koriste već duži vremenski period, otprilike 10 godina. Ne viđamo tu rezoluciju na pametnim telefonima toliko često jer postoji veoma mala razlika u odnosu na 1080p FullHD ekrane. Samim tim, proizvođači telefona se radije odliče za QuadHD ekrane nego za 2K ekrane.

Retina ekrani

Retina je brend za ekrane koje koriste Apple proizvodi tako da oni nemaju unapred definisanu rezoluciju. Zašto? Pa, kako Apple navodi, u zavisnosti od dijagonale ekrana, rezolucija se proporcionalno povećava. Kada se kaže “porporcionalno” misli se na to da svaki piksel mora biti toliko sitan da ga golim okom ne možete videti.

Tabela rezolucije ekrana

SD rezolucija          > 720*480

qHD rezolucija        > 960*540



HD rezolucija          > 1280*720

FullHD rezolucija     > 1920*1080

2K rezolucija          > 2048*1152



Quad HD rezolucija > 2560*1440

Ultra HD rezolucija  > 3840*2160

4K rezolucija          > 4096*2160