Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ne potapajte vaš telefon u vodu, iako je on otporan na to! Evo zašto...

Ne potapajte vaš telefon u vodu, iako je on otporan na to! Evo zašto...

Bez obzira na to što vaš telefon ima IP67 ili IP68 sertifikat, voda i dalje može da bude fatalna za njega!

Kompanija Sony je među prvim prizvođačima pametnih telefona počela sa izradom premium uređaja koji su otporni na vodu i prašinu. To je pored inovativnog staklenog dizajna njihove Xperia Z linije dodatno doprinelo kreiranju noviih standarda. 

 Danas je skoro svaki premium uređaj otporan na vodu i prašinu. To je novi standard koji je postao izuzetno popularan. Korisnici su jednostavno oduševljeni činjenicom da mogu da potope svoj telefon u bazen recimo, ili u more, reku i slično.

Međutim, stvaru nisu baš onakve kako se prikazuju ili bolje reći, reklamiraju! Telefoni suštinski jesu otporni na vodu ili na prašinu, ali ne u toj meri da će oni izdržati svako potapanje ili izlaganje ogromnoj količini prašine.

>> Kako načiniti telefon vodootpornim!? (VIDEO) <<

>> Skoro svi telefoni u Japanu su otporni na vodu! Evo i zašto… <<

Dozvolite da objasnimo… Svaki sertifikat donosi određen nivo zaštite telefonu. Detaljnije o tome svakako možete pročitati na priloženom linku da ne bismo sada dužili o tome:>> Kako se čitaju IP sertifikati tj. koliko su telefoni otporni na vodu i prašinu? <<

Međutim, proizvođači telefona ne garantuju da voda sigurno neće prodreti u telefon! U našem regionu, ni jedan ovlašćeni servis Samsung, ili neke druge kopmanije, neće uvažiti garanciju ukoliko je kvar nastao usled prodora vode u unutrašnjost telefona.

A verujte nam, ukoliko često potapate telefon u vodu, pogotovo slanu, ona će dopreti u unutrašnjost mnogo brže nego što ste mislili. Razlog tome je naravno sam sastav vode! Slana voda prosto razjeda lepilo i sve one gumice koje sprečavaju da voda prodre u unjutrašnjost. Takođe, često se dešava da je slana voda začepi rupice za mikrofon, slušalicu i slično jer sadrži mnogo čestica koje se pojavi nakon isparavanja. Dešava se i to da slana voda prekrije određene konektore te punjenje telefona ili audio izlaz prestane da funkcioniše.

Sličan je slučaj i sa vodom u bazenima. Ona je puna hemikalija koje takođe uništavaju lepak i gumice koje sprečavaju da voda dopre u unutrašnjost telefona. Doduše, opasnija je slana voda, ali to ne znači da je zato bezopasno potapati često telefon u bazen.

Imajte na umu i to da vaš telefon nakon godinu dana korišćenja može da bude u daleko slabijem stanju nego što je bio onog momenta kada ste ga kupili. Samim tim, voda uvek nađe svoj put do unutrašnjosti telefona. Ne zaboravite da je pritisak u vodi sve jači kada idete dublje i dublje. To znači da vaš telefon mora biti u perfektnom stanju kako bi sprečio prodiranje vode u njegovu unutrašnjost.Naš savet bi bio vrlo jednostavan: ako je vaš telefon otporan na vodu, onda uživajte pri njegovom korišćenju na kiši. Ne brinite ukoliko prospete nešto preko njega ili ako upadne na kratko u vodu. To je ono zbog čega želite da vaš telefon bude otporan na vodu, ne zato što biste ga prvom prilikom potopili u bazen ili more.