Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Proverite upotrebu podataka na iPone i iPad uređajima!

Proverite upotrebu podataka na iPone i iPad uređajima!

Evo kako da saznate koliko mobilnih podataka iskoristite u toku meseca, kao i to kako da podesite koje će aplikacije koristiti mobilni internet, a koje ipak ne.

 

Sigurni smo da ste se barem jednom zapitali koliko mobilnog interneta zapravo potrošite u toku meseca. Ne brinite, jer vrlo lako to možete proveriti.


A ako vam se učini da neke aplikacije previše mobilnog interneta troše, onda bez problema možete isključiti internet samo za te "sumnjive" aplikacije, ne i za ostale. 



Uključite ili isključite mobilne podatke

Da biste uključili ili isključili mobilne podatke, idite na "Settings", a zatim dodirnite na "Cellular or Mobile Data". Ako koristite iPad, možda ćete videti "Settings" > "Cellular Data". Ako koristite dual SIM iPhone, morate da postavite jedan od svojih brojeav kao primarni da biste videli koliko mobilnih podataka koristite.

U zavisnosti od vašeg operatera i uređaja, možda ćete imati dodatne opcije navedene u opciji "Cellular Data Options":

  • Omogući LTE, 4G ili 3G. Možete da izaberete vrstu mrežne veze koja će se koristiti za glas i podatke.

  • Uključivanje ili isključivanje glasovnog rominga: Pomoću CDMA mreža možete isključiti glasovni roming da biste izbegli troškove upotrebe mreža drugih operatora.

  • Uključivanje ili isključivanje podataka u romingu: Kada putujete u inostranstvo, možete isključiti roming podatake da biste izbegli troškove rominga. Ako imate podatke za roming, možda ćete morati da zadržite "Data Roaming".



 

U zavisnosti od vašeg operatera, roming podatake možete koristiti ako putujete van zemlje. Za više informacija o količini svojih rominga podataka ili drugim podešavanjima mobilnih podataka obratite se svom operateru. Možete uključiti ili isključiti mobilne podatke da biste ograničili aplikacije i usluge da koriste mobilnu mrežu za povezivanje na Internet. 

Kada su mobilni podaci uključeni, aplikacije i usluge koriste vašu mobilnu vezu kada Wi-Fi nije dostupan. Kao rezultat, možda će vam biti naplaćeno korišćenje određenih funkcija i usluga sa mobilnim podacima. Za više informacija o mogućim troškovima obratite se svom operateru.



Pogledajte koliko podataka koristite

Da biste videli koliko mobilnih podataka ste iskoristili idite na "Settings" > "Cellular or Settings" > "Mobile Data". Ako koristite iPad, idite na "Settings" > "Cellular Data".

Spustite se niz listu da biste videli koje aplikacije koriste mobilne podatke. Ako ne želite da neka od aplikacija koristi mobilne podatke, možete da isključite njihovo korišćenje za tu aplikaciju. Kada su mobilni podaci isključeni, aplikacije će koristiti samo Wi-Fi za podatke.

Da biste videli upotrebu mobilnih podataka za pojedinačne sistemske servise, idite na "Settings" > "Cellular or Settings" > "Mobile Data". Zatim skrolujte na kraj ekrana i dodirnite "System Services". Mobilni podaci ne mogu se uključiti ili isključiti za pojedinačne sistemske servise.

Možete da pregledate statistiku korišćenja podataka po aplikacijama iz tekućeg perioda ili da pregledate statistiku korišćenja podatka tokom rominga. Da biste resetovali ovu statistiku idite na "Settings" > "Cellular or Settings" > "Mobile Data" i dodirnite na "Reset" Statistics.