Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Skrivene Android funkcije koje treba barem da probate!

Skrivene Android funkcije koje treba barem da probate!

Neke malo "zabačenije" funkcije Android platforme su itekako korisne samo što mnogi ljudi ne znaju da postoje. Evo nekih funkcija i opcija koje će vam sigurno biti od koristi a niste znali za njih.

Android telefon je mali računar, žargonski rečeno. U neku ruku i blago rečeno jer pojedini današnji Android uređaji imaju jaču postavku komponenata od nekih kancelarijskih računara ili čak kućnih.

 



Kod računara je dvojezgrani procesor standard, a kod telefona je to već zastarela priča. Osmojezgrani procesori su prioritet, a četvorojezgrani alternativa, barem kada su telefoni u pitanju. Dakle, primećujete i sami da u svojim džepovima nosimo neke poprilično jake mašine.

A zašto ih onda ne bismo koristili u celosti? Naredna lista pokazuje koje funkcije Android telefona biste morali da koristite ukoliko imate Android uređaj bilo koje klase.

Otključajte "opcije programera"

Otključavanje “programerskih opcija” možda za vas zvuči zastrašujuće ali verujte nam da je to jedan od načina da dođete do nekih jako zanimljivih i korisnih opcija.

Sve što treba da uradite je da ispratite uputstvo koje smo vam priložili:

>> Kako aktivirati “Opcije Programera” (Developer Options)? <<

Uslikavanje ekrana

Uslikajte sve što se dešava na ekranu vašeg telefona vrlo lako i brzo. Mnogo puta vam se sigurno desilo da imate neki problem sa telefonom a ne znate da ga objasnite. Najlakši način je da napravite screenshot i pošaljete osobi sliku koja sama sve govori. Ovo može biti korisno u mnogim situacijama, da ne navodimo svaku jer verujemo da vi i sami znate kada će vam to biti najpotrebnije. Na priloženom linku imate detaljno uputstvo kako da uslikate ekran svog telefona tj. da napravite screenshot:



>> Kako slikati ekran na telefonu? (Video) <<

Uprostite otključavanje telefona

Android 5 LolliPop pruža svojim korisnicima razne načine otključavanja telefona, a ono po čemu je ova verzija Android-a baš poznata je upravo funkcija “sigurno okruženje”.

U bezbednosnim podešavanjima Android 5 LolliPop telefona korisnici mogu da odrede neke lokacije ili WiFi i Bluetooth konekcije kao bezbedno okruženje. To znači da kada se telefon poveže sa “bezbednom” WiFi pristupnom tačkom, sa bezbednim Bluetooth uređajem ili se nađe na bezbednoj GPS lokaciji, tada će isključiti sigurnosnu proveru.

Dakle uputite se ka podešavanjima telefona > bezbednost > pametno zaključavanje (eng. smart lock)

Kada se nađete u smart lock kategoriji imate mogućnost da podesite: pouzdane uređaje, pouzdana mesta, pouzdano lice, pouzdani glas ili otkrivanje kontakta sa korisnikom što je zapravo ona dobro poznata funkcija za koja odlično radi sa pametnim satom.



Odlučite se za jedan ili više od ovih opcija i sebi olakšajte sigurnosne provere.

Istražite koje aplikacije najviše usporavaju telefon

Pre svega, ako želite da saznate koji su to najčešće aktivni procesi u pozadini i koliko oni “jedu” bateriju, u smislu koje su to aplikacije koje najviše koriste procesor i bateriju, potrebno je da se pozabavite nekim opcijama koje su implementirane u okviru Android-a.



Evo kako da dođete do njih:

1. Da biste detaljno pregledali aktivne procese u pozadini i dobili još neke insajderske informacije neophodno je da prvo aktivirate “Opcije programera”. Ako ne znate kako se to radi OVDE imate uputstvo.

2. Ako ste uspešno aktivirali dodatnu kategoriju “Opcije programera” nju ćete pronaći u podešavanjima telefona. Pronađite je i pristupite joj.

3. U okviru kategorije “Opcije programera” imate naslov “Statistika procesa” kojem takođe treba da pristupite. Kada to učinite uočićete listu sa aplikacijama koje rade u pozadini. Dodirom na njih možete pregledati sve informacije o njihovim aktivnostima, pa i to koliko RAM-a koriste.

Koristite “digitalnu lupu” za Android

Alatka koju Android platforma sadrži zove se “pokreti za uvećanje”. Google je rešio da ovu, i još mnogo sličnih alatki, uključi u svoju ponudu raznoraznih Android funkcija zarad osoba sa nekim od invaliditeta. Pa recimo funkcija “pokreti za uvećanje” pomaže onima koji imaju slabiji vid.

1. Pristupite podešavanjima vašeg telefona.

2. U podešavanjima pronađite i pristupite kategoriji “Pristupačnost”.

3. U okviru kategorije “Pristupačnost” imate opciju “Pokreti za uvećanje” na koju treba da dodirnete.

4. Pri dodiru na opciju “Pokreti za uvećanje” prikazaće vam se kratak opis funkcije kao i prekidač za aktiviranje u gornjem desnom uglu ekrana. Dodirom na taj prekidač aktivirate opciju.

U slučaju da niste pročitali opis evo kako se aktivira mod u kom možete zumirati gde god da se nalazite:

Do alatke “lupe”, da tako kažemo, sa kojom možete zumirati se dolazi putem tri brza dodira po površini ekrana. Kada je alatka aktivna videćete narandžasti ram oko ekrana koji signalizira da koristite opciju “pokreti za uvećanje”.

Da biste zumirali odjednom sa dva ili više prsta razvucite i zumirajte ono što vam je potrebno.

Pretražite internet bez dodirivanja telefona

Google Search je fenomenalan servis. On poseduje mnoštvo funkcija i opcija koje će nam pomoći da Android telefon koristimo znatno brže i lakše. Svi znamo da su glasovne komande najbrži način da se nešto obavi. Primera radi okidanje u kamera aplikaciji je znatno lakše kada samo izgovorite “smile”. To je jedan sitan primer. A da li ste znali da internet možete pretražiti bez dodirivanja svog pametnog telefona? Ukoliko izgovorite “OK Google” vaš telefon će se probuditi iz sna i početi da osluškuje vaše glasovne komande. Da biste aktivirali “OK Google” funkciju neophodno je da pristupite Google podešavanjima > pretraga i trenutno > glasovna > otkrivanje fraze “OK Google”.

Unutar kategorije “otkrivanje fraze “OK Google” imaćete mogućnost da izaberte u kojim momentima će ova funkcija biti dostupna. Imajte na umu da je sve ovo dostupno samo za engleski jezik.

Pozajmite internet

Internet je uvek potreban, gde god da se nalazite. Međutim, nema svako WiFi rutere, a i nekada jednostavno niste blizu neke WiFi pristupne tačke. Ukoliko neko od vaših prijatelja ima internet preko paketa onda vam ga on pomoću svog Android uređaja može podeliti, ili obrnuto. Na priloženom linku imate detaljno uputstvo koje će vam pomoći da to obavite:

>> Kako da podelite internet pomoću pametnog telefona? <<

Smanjite potrošnju interneta preko SIM kartice

Android uređaji ne bi bili pametni ukoliko ne bi imali mogućnosti ovog tipa. Naime, svi pametni uređaji zavise od interneta, uglavnom. Ali šta u situacijama kada ste u pokretu i kada vaši paketni podaci ne mogu da potkrepe sve vaše potrebe preko interneta? E tu na scenu dolaze neke zanimljive funkcije između kojih je jedna sa Google Chrome internet pregledača.

>> Kako smanjiti potrošnju interneta na Android telefonu? <<

U podešavanjima ovog internet pregledača imate opciju koja vam omogućava štednju interneta preko SIM kartice odnosno paketnih podataka. Evo kako da dođete do te opcije:

1. Startujte Google Chrome internet pregledač i dodirnite na ikonicu za dodatne opcije (tri tačkice) koja se nalazi u gornjem desnom uglu ekrana.

2. U okviru padajućeg panela pronađite i pristupite kategoriji “podešavanje”.

3. Unutar te kategorije pronađite opciju “ušteda podataka”  i dodirnite na nju.

4. Tada će vam se prikazati kratko objašnjenje kako ova opcija radi. Ako vam sve to odgovara u gornjem desnom uglu ekrana imaćete prekidač gde dodirom na njega aktivirate štednju paketnih podataka.