Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta je EDGE, 3G i 4G i kako na telefonu izabrati jednu od ovih konekcija? (VIDEO)

Šta je EDGE, 3G i 4G i kako na telefonu izabrati jednu od ovih konekcija? (VIDEO)

Mnogi korisnici pametnih uređaja ne znaju da brzina interneta preko SIM kartice zavisi od par stvari. Pročitajte šta zapravo znači 3G (HSDPA) i 4G (LTE) oznake.

Kada su se kod nas pojavili telefoni, većina nije ni znala da je u to vreme GPRS bio jedini način da se izađe na internet. Tada nije postojao WiFi i telefoni koji imaju WiFi modul.

 



GPRS je u stvari prvi značajan korak ka 3G-u. Maksimalna brzina koju je mogao da ostvari je 9,6 kb/s što nije zadovoljavalo potrebe korisnika širom sveta. Međutim kod nas je to bio prozor ka svetu, pogotovo u to vreme kada je naša zemlja bila u kriznom trenutku. Nekolicina je koristila GPRS, međutim ostali su ipak bili rezervisani za nešto atraktivniju varijantu.

Sećamo se tih godina kada je GPRS postao malo korišćeniji i taman kada smo svi pomislili kako je super to što možemo ići na internet preko telefona, pojavio se EDGE i telefoni prilagođeni za tu vrstu prenosa podataka. EDGE je zapravo unapređen GPRS (eng. Enhanced Data Rates for GSM Evolution) i korisnicima je pružao tada neverovatan protok od 384 kb/s. Već tada je internet ušao na široka vrata kod korisnika mobilnih telefona u Srbiji. Poslovni ljudi i tinejdžeri su tu bili najčešći korisnici. Iz ličnog primera vam možemo reći da su tada igrice samo “pljuštale”. Sećamo se da se dosta govorilo o tome kako je mail mnogo lakše proveriti kada imate EDGE. Sve u svemu EDGE je bio pravi most ka 3G internet senzaciji i EDGE je bio ogromno unapređenje za one koji su već koristili GPRS.

Ubrzo kako se tehnologija razvijala pojavili su se pametni telefoni i 3G konekcija. E to je već prava senzacija kada govorimo o internet surfovanju! Protok ove treće generacije varira od 1.8 do 14.4 mb što je ogromna razlika u odnosu na EDGE. Nije samo brzina unapređena već mnogo toga, ipak korisnici najviše primećuju unapređenje brzine i stabilnosti. Kako naša zemlja tada nije bila svuda pokrivena 3G konekcijom, korisnici su nailazili na probleme oko signala. Tačnije, kada telefon nije uspevao da se poveže na 3G on se prebaci na neki od nižih konekcija i taj proces kod samog mobilnog uređaja nekada može prouzrokovati problem gubitka signala. To je recimo prvi problem, drugi je kada korisnik koristi 3G mrežu tamo gde je pokrivenost dobra pa se nekada dešava da 3G puca. To je zato što je u telefonu podešeno automatski izbor mreže. Sve je to nešto što se može modifikovati radi stabilnijeg rada telefona ali o tome ćemo kasnije jer želimo da vas obavestimo o nekim novostima vezani sa četvrtu generaciju prenosa podataka koja će se uskoro pojaviti na našim prostorima.

Obzirom da je 4G LTE dostupan gotovo svuda tj. u svim iole razvijenim zemljama, gde se već sprema i 5G o kome ćemo kasnije, vreme je da i mi dobijemo novu generacijumobilne telefonije i zaplovimo sa višim, širim i čvršćim jedrima. RATEL je danas održao javno nadmetanje gde su prisustvovali svi srpski operateri. Komisija za sprovođenje ovog nadmetanja je konstatovala da je priložena dokumentacija ispravna i da su oni spremni da preuzmu frekvencije koje omogućavaju uvođenje 4G mobilnu telefoniju. Telekom Srbija, Telenor i VIP mrežni operateri su dobili po dva radio frekvencijska bloka koji koštaju oko 3,5 miliona evra, što govori o tome da će Srbija itekako zaraditi ovom modernizacijom. Tokom ove javne aukcije je prisustvovao i ministar trgovine, turizma i telekomunikacije Rasim Ljajić, koji je naveo:

“Dogovoreno je da u aprilu građanima Srbije bude dostupna 4G mreža. Ono što je takođe važno jeste da je budžet dobio 21 milion evra i to neće biti sve u ovoj godini jer će biti održana još jedna aukcija za drugi frekvencijski opseg”.

Dakle po svemu sudeći i Srbija će početkom maja započeti “nadogradnju” 3G-a, odnosno početi sa uvođenjem četvrte generacije mobilne telefonije tj. 4G.



Ovo je lepa vest koja nas je sigurno sve obradovala ali eto pošto smo već započeli ovu temu, malo ćemo govoriti i o nadolazećoj petoj generaciji 5G. Teško je definisati 5G jer ne postoji zvanično određeni standard za tu generaciju. Eto koliko je istraživanje otišlo daleko. Opet to nije zaustavilo gotovo nikog od daljeg istraživanja. Samsung, Huawei i Ericsson su izjavljivali da već imaju neke rezultate nekih svojih 5G eksperimenata. Po onome što su objavili, 5G bi imao promena u svakom segmentu mobilne telefonije, počevši od: stabilnosti, izuzetno niske latencije, unapređenje download-a i upload-a što znači znatno povećan protok u oba smera, prodornost konekcije i još mnogo toga.

Kada kažemo prodornost mislimo na to da bi 5G imao stabilnu konekciju bukvalno svuda. Dakle nebitno gde se nalazite na planeti, imali biste stabilnu i jako brzu internet konekciju bez prekida ili ometanja iako se nalazite u podrumu ili negde gde nije naseljeno. Protok bi trebao biti 10.000 mb po sekundi što je neverovatno. Opet pogledajte video koji će vam sve ovo malo razbistriti:

Kako izabrati 2G, 3G ili 4G povezivanje na Android telefonu

U nekim slučajevima kada se nalazite u slabo pokrivenim delovima Srbije trebaće vam ručno izabran tip konekcije, u tom slučaju je idealno podesiti na 2G ili GSM. Sa druge strane ako se u gradu odnosno na dobro pokrivenoj teritoriji, a želite konstantno brz protok interneta onda treba da podesite ručno na 3G ili HSDP. (4G ili LTE kada se pojavi kod nas). Evo kako da to obavite:

Na mnogim Android uređajima ova opcija je smeštena na različitim lokacijama. Mi ćemo nagovestiti koje su to kategorije pod kojima trebate tražiti i opcije koje trebate pročešljati kako bi ste našli ručni izbor povezivanja.



Android 5 LolliPop

Na poslednjoj verziji Android platforme veoma je lako naći bilo koju opciju jer je dostupna opcija pretrage. Sve što treba da uradite je da odete u podešavanje telefona i u baru za pretragu unesete "Željeni tip mreže" ili "podešavanje mobilne mreže".

Android 4.1+

Kod Jelly Bean-a i KitKat Android je to smešteno u podešavanjima telefona ispod naslova "bežična veza i mreža" gde imate taster "još", kada dodirnete na "još" imate paletu kategorija gde treba da pronađete "mobilne mreže". Kada pronađete tu kategoriju pristupite joj i dodirnite na opciju "željeni tip mreže" gde će se pri dodiru pojaviti iskakajući panel sa izborom konekcija. Na tom panelu možete birati između 2G (GSM) 3G (HSDP) i 4G (LTE) tip konekcije. 



Android 2.3+

Ako vam je i ovo previše komplikovano evo jedne aplikacije koja će sve to uprostiti time što će kreirati prečicu na vašem ekranu koju možete iskoristiti kako bi izabrali tip konekcije. Ovo je možda i najlakši način pogotovu ako se uzme u obzir da koristite stariji tip telefona.

>> Network <<