Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta je GPS, a šta AGPS, i kako to radi?

Šta je GPS, a šta AGPS, i kako to radi?

Ako vas je ikada zanimalo šta je to GPS, šta AGPS i kako te tehnologije tačno funkcionišu, onda ovde možete da pročitate sve o tome. Takođe, pogledajte šta je bolje, AGPS ili GPS!

Jedna od vrlo zanimljivih funkcija pametnih telefona je to što uvek može utvrditi vašu trenutnu lokaciju. To naravno ima i nekih nedostataka, ali vrlo lako padaju u senku naspram prednosti koje dolaze do izražaja.

 



Uglavnom, svaki uređaj funkcioniše identično kada je definisanje trenutne lokacije u pitanju, bez obzira na operativni sistem, ko ih proizvodi i sl. Naime, koriste istu komponente koji omogućavaju lociranje u radujusu od 5 metra. Jedino što se razlikuje od uređaja do uređaja je aplikacija putem koje se izdaju komande ili pregledaju informacije o lokaciji. Primera radi, aplikacije kao što su navigacije se uveliko oslanjaju upravo na ovu funkionalnost telefona kako bi korisnicima pomogle da definišu trenutnu lokaciju, destinaciju na koju su se uputili, odnosno rutu putem koje će doći do željene destinacije.

Šta je GPS?

GPS je skraćenica od Global Positioning System što u prevodu znači “sistem za globalno lociranje”. Ovu tehnologiju poseduje vlada Amerike, a nadgledaju je vlade ostalih zemalja sveta. Ova je tehnologija je, verovali ili ne, besplatna za korišćenje. Nije Amerika jedina koja poseduje sistem za određivanje lokacije. Rusija ima GLONASS koji je ustvari isto što i GPS, samo što je koriste drugi sateliti i možda malo drugačija tehnologija. Ako malo bolje pogledate, sve je više i više telefona koji poseduju, i GPS, i GLONASS module.

GPS je sistem koji koristi radio talase između satelita i prijemnika unutar telefona kako bi se definisala trenutna lokacija. Takođe, ova tehnologija pruža informacije o tačnom vremenu u zavisnosti od lokacije na kojoj se uređaj nalazi. Ono što je zanimljivo je to da sam telefon ne treba da šalje informacije u svemir, samom satelitu, kako bi sve radilo. Bitno je samo da telefon može da primi informaciju o lokaciju sa 4 od 28 satelita, koliko se nalazi u zemljinoj orbiti.

Svaki od tih satelita ima sopstven atomički sat koji šalje vremenski kodiran signal putem specijalne frekvencije. Čip u telefonu koji služi kao prijemnik se povezuje sa vidljivim i neometanim satelitom, obično onim koji pruža najstailniji siganl, radi preuzimanja informacija. Prijem tih informacija može da potraje i do jednog minuta zbog toga što njihovo slanje sa satelita zahteva mnogo energije. Sateliti su uređaji koji koriste punjive baterije koje dostavljaju dovoljno energije da bi se poslale te informacije do uređaja koji je kilometrima udaljen.

Primljene informacije pomažu telefonu da sazna gde se on tačno nalazi koristeći triangularni sistem.  Nakon toga, uz pomoć aplikacije, kroz interaktivan prikaz korisnik može da pročita te informacije na jednostavan i razumljiv način. Triangulacija i pomenutih četiri satelita su neophodna sredstva kako bi GPS radio normalno. Svaki od ovih četiri satelita definiše određene informacije. Primera radi, četvrti satelit šalje signal koji govori o tome na kojoj se nadmorjskoj visi nalazi uređaj. Shodno tome, prva tri satelita vam mogu reći vaše tačne kordinate na mapi.

GPS prijemnici koriste dosta energije tj. mnogo baterije i neometanu konekciju sa nekoliko satelita u isto vreme. Visoke zgrade, podrumi, debeli zidovi je nešto što može proizvesti ometanje u radu što često rezultira pucanjem konekcije ili definisianjem pogrešne lokacije.



Šta je AGPS

Verovatno ste već koristili AGPS, što je skraćenica za Assisted Global Positiong System, a što u prevodu znači “pripomognuti sistem za globalno lociranje”. Kao što smo već spomenuli, GPS radio talasi koriste mnogo energije i ukoliko komunikacija nije konstantno uspostavljena, svako novo povezivanje bi oduzelo po celi minut vremena. Budući da se definisanje lokacije obično koristi dok smo u pokretu, pucanje konekcije nije neretka stvar.

AGPS koristi podatke o ćelijskoj lokaciji kako bi pomogao geolokaciji. Mrežni operateri znaju gde se uređaj nalazi jer telefon konstatno “ping-uje” bazne stanice koji ustvari i omogućavaju korišćenje poziva i poruka. Kao i sa satelitima, mrežne stanice koriste triangulaciju kako bi definisale tačnu lokaciju uređaja. Preciznost definisanja tačne lokacije uređaja uvek zavisi od čvrstine signala između telefona i baznih stanica. No, uglavnom je signal dovoljno dobar kako bi se lokacija uspešno i precizno definisala.

Jednom kada se lokacija definiše putem baznih stanica, te informacije se šalju GPS prijemniku. Tada se radi procesuiranje svih informacija o lokaciji kako bi se definisala što preciznija pozicija uređaja na mapi.



Primera radi, kada pokrenete mapu, vi dobijete uvid u lokaciju odmah, ali nešto malo većem radijusu. Jednom kada GPS prijemnih primi informacije od satelita, taj radijus se suzi. Da bi AGPS radio, vaši paketni podaci preko SIM kartice moraju da budu aktivni. Ništa se ne naplaćuje dodatno jer telefon svakako koristi bazne stanice za pozivanje ili SMS poruke, ali je svakako bitno da paketni podaci budu aktivni.

Šta je bolje, GPS ili AGPS?

To je vrlo lako pitanje… U većini slučajeva je bolji je AGPS. Naravno da želimo da znamo trenutnu lokaciju uređaja u realnom vremenu, bez ogromne potrošnje baterije i sa mogućnošću da sama aplikacija u svakom momentu osveži informacije o lokaciji, bez čekanja na neometan GPS signal.  

No, treba imati na umu i to da je GPS precizniji od AGPS tehnologije, ali ne u toj meri da ne može biti široko upotrebljeno. Takođe, da bi AGPS funkcionisao, internet preko SIM kartice mora biti aktivan.



Mada, korišćenje AGPS i GPS tehnologije u isto vreme je ustvari najbolje rešenje jer telefon prioritizuje tehnologiju koja pre svega brže i preciznije uspeva da definiše lokaciju. Nekada AGPS ne uspeva da se konektuje na bazne stanice jer nisu dostupne u okolini, ali zato GPS uspeva da se konektuje i na taj način obezbedi nastavak nesmetanog korišćenja aplikacija kao što su navigacije.

Ono što znamo provereno je da postoje navigaocione aplikacije koje rade fantastično i izuzetno precizno koristeći isključivo GPS modul. Bez ikakvog korišćenja internet podataka. Nešto više o tome imate na priloženom linku:

>> Najbolja besplatna navigacija za telefon ili tablet! [Android, iOS] (VIDEO) <<

A ko biste da uporedite nekoliko različitih aplikacija koje rade po istom principu tj. koristeći samo GPS modul, onda posetite priloženi link:

>> Najbolje besplatne navigacije koje rade bez interneta! <<