Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta je HDR i kada ga treba koristiti?

Šta je HDR i kada ga treba koristiti?

Kada želite da napravite vrhunsku fotku a uslovi za fotkanje i nisu baš najbolji tada treba potražiti HDR mod! Pročitajte sve o HDR-u i o tome kada ga treba koristiti kada fotografišete pomoću svog pametnog telefona.

Jasno je da su kamere na pametnim telefonima za kratak period prešle dugačak put, međutim mnogi ne shvataju da je pored napretka hardvera kamere tu i zapanjujuć napredak softvera. To koliko je softver bitan za fotkanje i uopšte kvalitet fotke govori činjenica da je Android platforma prvenstveno bio namenjen kamerama.

 



Kada se koriste mali objektivi i osetljiva sočiva koje uglavnom možete naći na pametnim telefonima, softver tu igra glavnu ulogu pomoću svojih modova i scena. Svaki mod podrazumeva određene uslove da bi fotografija ispala najbolje moguće. Kada fotografišete u automatskom modu fotografije ispadnu solidno, nekada ispadnu super, a nekada nikako ne mogu da ispadnu dobre pa čak ni solidne.

Mi ćemo danas govoriti o tome kada treba koristiti HDR mod, koji su to uslovi koje “pašu” ovom modu i kako vi da prepoznate kada su uslovi idealni za HDR.

Šta je HDR

Pre nego što počnemo brzinski ćemo vam pojasniti šta je zapravo HDR. High Dynamic Range (HDR) fotografije se dobijaju spajanjem nekoliko fotografija načinjenih u različitim modovima. Tačnije, kada vi dotaknete taster za okidanja, softver započne brzo beleženje 3 do 5 fotografija koje su načinjene sa različitim ekspozicijama. Na taj način se dobija jedna fotografija koja ima kvalitetnije boje, detaljnije predstavljene senke i svetliji delovi fotografije. Softver u suštini tamne delove fotografije posvetli a svetle delove fotografije potamni i tako dobijete jednu usklađenu fotku.

Opet HDR nije pogodan za bilo koje uslove. Nekada HDR previše preradi fotku pa ona ispadne kao da je delo nekog stripadžije. Znači, treba prepoznati kada koristiti HDR mod.

Kada koristiti HDR mod

Obzirom da se kamere na pametnim telefonima ne ponašaju kao ljudsko oko, niko ne može da “napiše pravilo” kojeg ćete se striktno držati kada fotografišete. Zato ni mi sada ne možemo da vam kažemo “tada i tada uradite to i to”. Mi ćemo vam ukazati na neke znakove koje treba da spazite jer oni govore da je vreme za HDR.

Evo našeg klasičnog primera koji će vas sigurno orijentisati kada treba koristiti HDR. Kao što znate mi često imamo situaciju da treba da se ufotka ono što radimo na telefonu a da pritom scena iza telefona bude ujedno jasna. Zbog jake svetlosti koju ekran telefona emituje kamera se fokusira samo na ekran dok sve što je oko ekrana postane tamno i nejasno. U tim situacijama je idealno koristiti HDR jer on beleži nekoliko fotki koje nisu fokusirane samo na ekran već i na njegovo okruženje.Na taj način se dobija jedna fotka gde se sve jasno vidi.



Takođe iz ovog primera možete zaključiti da je HDR zgodan kada fotografišete vani. Znate i sami da sunce koliko dobro i kvalitetno može poslužiti tako može i narušiti kvalitet fotografije. Zato kada imate uslove da želite da napravite fotku vašeg prijatelja tj neke osobe, a sunce vas remeti i potamnjuje fotku, HDR tada treba da stupi na scenu. Evo jednog primera kako zapravo to izgleda.

Bez HDR-a

Sa HDR-om

Kada treba izbegavati HDR

Obzirom da HDR u osnovi podrazumeva “štelovanje” fotki na taj način da tamni delovi postanu svetli i obrnuto, to u noćnim uslovima i ne ispadne baš najbolje. Razlog tome je što HDR ne može da prepozna da li je noć ili dan pa fotku koja je previše tamna neprirodno posvetli. Jednostavno fotke načinjenje noću u HDR-u ne ispadnu baš najbolje. Često se dešava da kada se HDR koristi noću, fotke ispadnu neprirodne i pritom zamućene.  U tim situacijama najbolje je koristiti “noćni režim” ili “režim slabog osvetljenja”.



Sve u svemu, znajući ovo što smo vam napisali biće vam itekako lakše da prepoznate kada je vreme za HDR. Opet to ne znači da ne treba vežbati i vi sami istraživati sa svojim telefonom jer svaki telefon reaguje drugačije. Nemojte se libiti da u svim uslovima napravite barem jednu HDR fotku kako bi ste zaključili kada je taj mod najzgodniji.


No, ako želite da pogledate kako da uredite fotku i od nje načinite pravo remek delo posetite ovaj LINK.