Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta je VPN, čemu služe VPN aplikacije i zašto su nam potrebne?

Šta je VPN, čemu služe VPN aplikacije i zašto su nam potrebne?

Zabrinuti ste za svoju bezbednost tokom korišćenja interneta, a ranije nikada niste razmišljali o VPN-u? Sada je možda pravo vreme da počnete! Evo kako vam VPN može pomoći i koje su to najbolje VPN aplikacije.

VPN aplikacije su poslednje vreme sve bolje i bolje, a što je najbitnije, neke su postale baš povoljne! O da! Dobra VPN aplikacija mora da se plati. Znamo da su Android korisnici, pogotovu kod nas, navikli da ne plaćaju apliakcije, međutim u ovim okolnostima plaćanje je neizbežno. Pa da pojasnimo sve o VPN-u.

 



Šta je VPN

VPN je skraćenica za “Virtual Private Network” što u prevodu znači “Privatna Virtuelna Mreža”. U pitanju je servis koji pruža sigurnu internet konekciju koristeći privatne mreže na pojedinim udaljenim lokacijama. Šta to znači “privatnim udaljenim likacijama”?

Kada neko koristi VPN, njegova računar se direktno povezuje prvo sa nekoliko različitih računara širom planete zavaravajući tako trag originalnog računara i njegovu lokaciju. Na ovaj način se postiže visoka bezbednost pri surfovanju, sa veoma malim šansama da korisnika neko špijunira.

Šta je VPN aplikacija

VPN aplikacija je u suštini alatka koja na jednostavan način omogućava korisnicima da koriste VPN servis. Na pametnim telefonima se ručno može zavarati lokacija kako bi korisnik mogao da preuzima aplikacije koje nisu dospune u njegovom regionu.

Čemu VPN aplikacija

Prvi i osnovni razlog zbog čega bi korisnici Android platforme trebalo da koriste VPN je privatnost. VPN aplikacije sprečavaju razne agencije i špijunske vlade da prate korisnika i da prikupljaju podatke o njemu. VPN može i da šifruje podatke kako bi prisustvo korisnika na internetu postalo gotovo nevidljivo.

Pristupanje internetu putem WiFi pristupnih tačaka na javnim mestima je poprilično opasno. Kafići, restorani, pekare ili koja druga ugostiteljska mesta nemaju sigurne WiFi tačke. One su često i nesigurne te u tim okolnostima korišćenje VPN-a je idealno rešenje.

Drugi razlog zbog kojeg bi možda bili srećno što ste se pretplatili na VPN je to što možete da pristupite sajtovima koji su zabranjeni za vašu zemlju ili region. Koliko puta vam se desilo da ne možete da pregledate video na YouTube sajtu jer nije dozvoljen za vašu regiju? E upravo taj problem se rešava na ovaj način, odnosno pretplaćivanjem i korišćenjem VPN-a.



Treći razlog zbog čega treba da koristite VPN vam možda može i uštedeti neki dinar. Naime, ukoliko koristite VPN, vi možete da lažirate lokaciju i podesite da se nalazite u regionu za koji trenutno važi popust.

Da li je korišćenje VPN-a nezakonito

U nekim zemljama jeste nezakonito koristiti VPN, tipa u Severnoj Koreji, Kini, Iranu. Međutim, većina ostalih država ne smatra ovo kriminalom. Često se dešava da VPN servise koriste poslovni ljudi kako bi zaštitili svoje poslovno prisustvo na internetu. Čak pojedine institucije poput bolnica i škola koriste VPN u nameri da svojim pacijentima ili školarcima omoguće korišćenje interneta bez narušavanja njihove privatnosti.

Da se razumemo, ako je korišćenje VPN-a sasvim legalno, zloupotreba sa druge strane nije. Dakle, ako zloupotrebite VPN i anonimno se povežete na internet kako bi napravili neko nezakonito delo, to ne znači da nećete snositi posledice.



Šta VPN apliakcije nisu sposobne da urade

Postoje VPN aplikacije koje tvrde da mogu da unaprede surfovanje i ubrzaju vam protok interneta. To je potpuna neistina (da ne kažemo laž) budući da VPN servus praktično blago usporava internet jer se on prvo konektuje na nekoliko različitih servera pre nego što se konektuje na željeni sajt.

Takođe, neki VPN servisi tvrde kako mogu da vam obezbede potpuno anonimno surfovanje internetom što je svakako neistina. VPN definitivno podiže sigurnost pri surfovanju na visok nivo, ali ako se neko ozbiljan “necicka” na vas, nema vam pomoći!



Koliko VPN košta

Cena VPN-a naravno varira. Međutim, što se nekog proseka tiče, neka mesečna pretplata za dobar VPN iznosi od 5$ do 15$. No, postoji mogućnost da kupite doživotnu licencu po nekim povoljnim cenam tako da imate i taj izbor.

Zaključak

Ako izuzmemo to da se VPN servis mora platiti, ne znamo šta bi mogli da navedemo kao nedostatak. Ako ste se uplašili da će VPN servis da vam blokira neke druge servise jer menja lokaciju vašeg telefona, to nije nerešiv problem jer uvek možete ručno izabrati lokaciju.

Eto, jedino što nam pada napamet je to da se paketni podaci malo više troše kada se koristi VPN apliakcija. No, to za one koji žele sigurnost ne bi trebalo da predstavlja problem. Realno, opasnost na internetu vreba gotovo iza svakog ćoška. APN servis uvek dobrodođe.